Χαοτική κατάσταση και πολλοί τραυματίες πολέμου στη Goma

Διαβάζεται σε 8'
Όψη του Νοσοκομείου Kyeshero στην πόλη Goma
Όψη του Νοσοκομείου Kyeshero στην πόλη Goma ΓΧΣ Michel Lunanga

Η Goma έχει περίπου δύο εκατομμύρια κατοίκους, στους οποίους πρέπει να προστεθούν περισσότεροι από 650.000 εκτοπισμένοι.

Αυτή την εβδομάδα, οι μάχες μεταξύ της M23, του στρατού του Κονγκό και των αντίστοιχων συμμάχων τους έφτασαν στο κέντρο της πόλης Goma, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν επαναπροσδιορίσει μέρος των δραστηριοτήτων τους για να ανταποκριθούν σε επείγουσες ανάγκες, όπως η περίθαλψη τραυματιών πολέμου. Η Virginie Napolitano, συντονίστρια επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Goma, περιγράφει την κατάσταση στην πόλη.

«Αυτή την εβδομάδα, η κατάσταση ήταν πολύ χαοτική. Στην αρχή, υπήρξαν συγκρούσεις με πυροβολικό. Ακούγαμε επίσης πολλούς πυροβολισμούς να αντηχούν στην πόλη, πολύ κοντά σε κατοικίες και στους χώρους εργασίας μας. Όταν τελικά καταφέραμε να βγούμε για τις δραστηριότητές μας, είδαμε στρατιωτικές στολές πεταμένες στους δρόμους, καθώς και πολλούς κάλυκες σφαιρών. Υπήρχαν επίσης πολλά όπλα στους δρόμους, μερικά από τα οποία ανακτήθηκαν από πολίτες ή ένοπλες ομάδες.

Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν πολλές λεηλασίες στην πόλη. Πολλά αποθέματα διεθνών οργανισμών έχουν πληγεί, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Περιείχαν ανθρωπιστικές προμήθειες, όπως φάρμακα, που επιτρέπουν στις οργανώσεις να εργαστούν, ιδίως στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων. Οι περισσότερες ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν μπορούν πλέον να εργαστούν.

Τραυματίας που έχει δεχτεί φροντίδα από την ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Τραυματίας που έχει δεχτεί φροντίδα από την ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. ΓΧΣ Michel Lunanga 

Μια χαοτική κατάσταση

Η Goma έχει περίπου δύο εκατομμύρια κατοίκους, στους οποίους πρέπει να προστεθούν περισσότεροι από 650.000 εκτοπισμένοι λόγω των συγκρούσεων τους τελευταίους μήνες ή χρόνια. Αυτοί ζουν κοντά στην πόλη, σε ανθυγιεινούς καταυλισμούς. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαθέτουν μόνο ένα πολύ μικρό απόθεμα φαρμάκων και έχουν σταματήσει προσωρινά τις παρεμβάσεις τους σε αυτούς τους καταυλισμούς, παρόλο που καταφέρει να βρεθούν εκεί την για λίγο. Μερικές από τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κατάφεραν να κάνουν δωρεές σε νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ιατρικών κιτ φροντίδας, καυσίμων και νερού στο Γενικό Νοσοκομείο Αναφοράς Virunga στη Goma.

Για σχεδόν μια εβδομάδα, η πόλη βρισκόταν σε πλήρες μπλακ άουτ, καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα είχε διακοπεί εντελώς, προσθέτοντας στο γενικό χάος. Η Goma αποκόπηκε από τον κόσμο, επικρατούσε απόλυτο σκοτάδι. Το πόσιμο νερό επίσης διακόπηκε και μέχρι τώρα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Μέλη της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συζητούν έξω από το νοσοκομείο Kyeshero στην πόλη Goma.
Μέλη της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συζητούν έξω από το νοσοκομείο Kyeshero στην πόλη Goma. ΓΧΣ Michel Lunanga

Οι κάτοικοι της Goma, καθώς και οι εκτοπισμένοι που κατέφυγαν στην πόλη για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις, αναγκάζονται να πηγαίνουν στη λίμνη Κίβου για να γεμίσουν δοχεία με νερό. Ευτυχώς, ο Εθνικός Ερυθρός Σταυρός βρίσκεται στην περιοχή. Το έργο τους επιτρέπει στους ανθρώπους να χλωριώνουν το νερό, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται μέσω του νερού, όπως η χολέρα. Παρά αυτές τις παρεμβάσεις, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, ενημερωθήκαμε ότι αναφέρθηκαν αρκετά κρούσματα χολέρας στη Goma. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ξεκινούν τώρα να υποστηρίζουν τη θεραπεία των ασθενών και να εργάζονται για τη βελτίωση της ύδρευσης και της αποχέτευσης στην πόλη.

Πριν ξεσπάσουν οι συγκρούσεις στην πόλη, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργάζονταν στο νοσοκομείο Kyeshero, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Goma, υποστηρίζοντας το Υπουργείο Υγείας. Παρείχαν φροντίδα σε υποσιτισμένα παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονταν από τους καταυλισμούς εκτοπισμένων κοντά στην πόλη. Γρήγορα κατάρτισαν ένα σχέδιο για τη μαζική εισροή τραυματιών, ειδικά για να στηρίξουν το έργο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στο νοσοκομείο Ndosho, το οποίο έχει κατακλυστεί από τον μεγάλο αριθμό τραυματιών που χρειάζονται περίθαλψη.

Μέλη της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μελετούν την ακτινογραφίας ενός ασθενούς που έχει τραυματιστεί.
Μέλη της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μελετούν την ακτινογραφίας ενός ασθενούς που έχει τραυματιστεί. ΓΧΣ Michel Lunanga

Ήδη από τις 23 Ιανουαρίου, οι πρώτοι τραυματίες άρχισαν να φτάνουν στο νοσοκομείο ή να μεταφέρονται σε εμάς από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC). Μόνο σε μία ημέρα, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, δεχτήκαμε σχεδόν 140 τραυματίες στο τμήμα διαλογής του νοσοκομείου, πολλοί από τους οποίους νοσηλεύτηκαν. Αυτή ήταν η πρώτη ημέρα που οι μάχες είχαν μειωθεί. Αυτό επέτρεψε στους τραυματίες, που είχαν μείνει στα σπίτια τους και δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, να πάνε σε νοσοκομείο.

Στην αρχή της επίθεσης της M23 στη Goma, δεχόμασταν κυρίως ασθενείς που είχαν τραυματιστεί από θραύσματα. Πρόσφατα, οι ασθενείς που περιθάλψαμε ήταν κυρίως τραυματισμένοι από σφαίρες, συμπεριλαμβανομένων αμάχων που χτυπήθηκαν από αδέσποτες σφαίρες. Συχνά, πρόκειται για ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά στις μάχες και δεν κατάφεραν να προστατευτούν ή για άτομα που τραυματίστηκαν ενώ βρίσκονταν στα σπίτια τους. Οι σφαίρες διαπέρασαν τους ξύλινους τοίχους των κατοικιών τους. Έχουμε επίσης δεχτεί ανθρώπους που συμμετείχαν στις μάχες, είτε στρατιώτες είτε συμμάχους τους.

Αυτή τη στιγμή, το νεκροτομείο του νοσοκομείου Kyeshero έχει ξεπεράσει τη χωρητικότητά του, καθώς φιλοξενεί σχεδόν 40 σορούς, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι αγνώστων στοιχείων. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Υπουργείο Υγείας για να οργανωθούν αξιοπρεπείς ταφές για αυτούς τους ανθρώπους. Τα νεκροτομεία και άλλων νοσοκομείων στη Goma είναι επίσης υπερπλήρη. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η περισυλλογή των σορών δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς ο Ερυθρός Σταυρός και η πολιτική προστασία συνεχίζουν αυτή την προσπάθεια. Ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα μπορέσει να γίνει μόνο όταν σταματήσουν πλήρως οι συγκρούσεις και η βία, επιτρέποντας έτσι την ολοκλήρωση αυτού του έργου από τον Ερυθρό Σταυρό.

Μια ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα φροντίζει τους τραυματισμένους από τον πόλεμο ασθενείς στο νοσοκομείο Kyeshero στη Goma, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, 30 Ιανουαρίου 2025.
Μια ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα φροντίζει τους τραυματισμένους από τον πόλεμο ασθενείς στο νοσοκομείο Kyeshero στη Goma, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, 30 Ιανουαρίου 2025. ΓΧΣ Michel Lunanga 

Τραυματίες πολέμου

Το νοσοκομείο Kyeshero έχει κατακλυστεί από τον μεγάλο αριθμό τραυματιών, παρά τις προσπάθειες των ομάδων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και του Υπουργείου Υγείας. Το προσωπικό του νοσοκομείου ήταν συνηθισμένο να περιθάλπει υποσιτισμένα παιδιά, αλλά μετά την εφαρμογή του σχεδίου για τη μαζική εισροή τραυματιών, βρέθηκε να φροντίζει θύματα πολέμου. Στο νοσοκομείο υπάρχει έλλειψη όχι μόνο φαρμάκων αλλά και εξειδικευμένου προσωπικού, ιδιαίτερα χειρουργών.

Μερικά από τα μέλη του προσωπικού δεν μπόρεσαν να πάνε στη δουλειά τους λόγω των συγκρούσεων στην πόλη. Όσοι βρίσκονταν ήδη εκεί από την Κυριακή, παρείχαν όλες τις θεραπείες παραμένοντας στο νοσοκομείο για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες, χωρίς να μπορούν να ξεκουραστούν σωστά. Οι δράσεις μας επηρεάστηκαν σοβαρά λόγω της αδυναμίας μας να μετακινηθούμε και να φέρουμε ιατρικό εξοπλισμό, φάρμακα και τρόφιμα για τους ασθενείς.

Ένα παιδί που έχει τραυματιστεί στο πόδι δέχεται θεραπεία από την ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Ένα παιδί που έχει τραυματιστεί στο πόδι δέχεται θεραπεία από την ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. ΓΧΣ Michel Lunanga 

Η πιο επείγουσα ανάγκη για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα είναι η γρήγορη αναπλήρωση των αποθεμάτων μας σε ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα, καθώς και η ενίσχυση με εξειδικευμένο προσωπικό, ιδιαίτερα για την αύξηση της χειρουργικής φροντίδας. Ένας χειρουργός και ένας αναισθησιολόγος έφτασαν στο Kyeshero την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, γεγονός που θα επιτρέψει να αυξήσουμε τις δυνατότητες παροχής θεραπείας.

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, καταφέραμε να επισκεφτούμε κάποιους καταυλισμούς εκτοπισμένων που βρίσκονται δυτικά της πόλης. Η κατάσταση στα διάφορα στρατόπεδα είναι αρκετά διαφορετική, αλλά στον καταυλισμό Kashaka, οι άνθρωποι ανησυχούσαν ιδιαίτερα, κυρίως λόγω των πολλών λεηλασιών στην πόλη.

Αυτή η χαοτική κατάσταση προστίθεται στο τραύμα του εκτοπισμού τους, καθώς είχαν ήδη φύγει από τις συγκρούσεις μεταξύ της M23, του Κονγκολέζικου στρατού και των συμμάχων τους. Οι εκτοπισμένοι άνθρωποι δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς. Κάποιοι έχουν αρχίσει να αποσυναρμολογούν τα καταλύματά τους και να εγκαταλείπουν τους καταυλισμούς, με την ελπίδα να βρουν κάποια ασφάλεια κάπου αλλού. Αυτοί που παραμένουν αναρωτιούνται αν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, ή αν θα αναγκαστούν από ένοπλες ομάδες να το κάνουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα