Χάουγκεν στο βρετανικό Κοινοβούλιο: “Το Facebook αναμφισβήτητα ενισχύει το μίσος”
Η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, Φράνσις Χάουγκεν παρομοίασε το Facebook με "πετρελαιοκηλίδα" και ανέφερε στην κατάθεσή της στο βρετανικό Κοινοβούλιο πως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πρέπει να δράσουν γρήγορα για να αποφύγουν περισσότερες "ζημιές".
- 25 Οκτωβρίου 2021 22:17
Ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής νομοθετών του βρετανικού Κοινοβουλίου βρέθηκε η Φράνσις Χάουγκεν, η πρώην εργαζόμενη του τεχνολογικού κολοσσού Facebook και νυν μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, η οποία κατέθεσε για το νομοσχέδιο σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
Ξεκινώντας την κατάθεσή της, η οποία αποτελεί μέρος της εκστρατείας ώστε να αποκαλυφθεί η πολιτική του Facebook, το οποίο σύμφωνα με την ίδια, γνωρίζει τις επιβλαβείς επιπτώσεις που έχει στην κοινωνία, σε αντίθεση με όσα δηλώνει τα υψηλόβαθμα στελέχη του, η Χάουγκεν παρομοίασε τη δημοφιλή πλατφόρμα με “πετρελαιοκηλίδα” και τόνισε πως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πρέπει να δράσουν γρήγορα για να αποφύγουν περισσότερες “ζημιές”.
Στο πλαίσιο μιας μακράς εμφάνισης ενώπιον της επιτροπής που εξετάζει το σχέδιο νόμου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, η Χάουγκεν ισχυρίστηκε ότι “το Facebook κάνει αναμφισβήτητα το μίσος χειρότερο”, αναφερόμενη στο γεγονός ότι το ίδιο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης πυροδοτεί το μίσος και τον εξτρεμισμό στο διαδίκτυο, δεν προστατεύει τα παιδιά από επιβλαβές περιεχόμενο και δεν έχει κανένα κίνητρο να διορθώσει τα προβλήματα, παρέχοντας ισχυρή ώθηση στις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που εργάζονται για αυστηρότερη ρύθμιση των τεχνολογικών κολοσσών.
Στην καταθεσή της, όπως αναφέρει ο Guardian, η ίδια αναφέρθηκε και στον CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ λέγοντας πως ο ίδιος “έχει μονομερή έλεγχο σε 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους” λόγω της αδιαμφισβήτητης θέσης του στην κορυφή του Facebook, ενώ στη συνέχεια ζήτησε επείγουσα εξωτερική ρύθμιση για να “χαλιναγωγηθεί” η διαχείριση της εταιρείας και να μειωθεί η ζημιά στην κοινωνία.
Και αυτό διότι όπως τόνισε, μεγάλο μέρος της ευθύνης για το πολωμένο πολιτικό κλίμα που συναντάται σε παγκόσμιο επίπεδο κατέχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα το ριζοσπαστικοποιημένο αντίκτυπο υπηρεσιών όπως οι Ομάδες του Facebook.
“Αυτές οι ομάδες μπορούν να ενθαρρύνουν μικρές και έντονες κοινότητες που γεννούν θεωρίες συνωμοσίας. Ανησυχώ βαθύτατα για το ότι έχουν δημιουργήσει ένα προϊόν το οποίο είναι ικανό να οδηγήσει τον κόσμο μακριά από τις πραγματικές κοινότητές τους και να τους απομονώσει σε αυτές τις ‘τρύπες’. Αυτό που διαπιστώνεις είναι ότι όταν οι άνθρωποι στέλνουν και δέχονται στοχευμένη παραπληροφόρηση σε μια κοινότητα, είναι δύσκολο μετά να υπάρξει επανένταξη στην ευρύτερη κοινότητα καθώς πλέον δεν μπορείς να μοιραστείς τα γεγονότα”, είπε στη συνέχεια.
Αυτή είναι η δεύτερη εμφάνιση της Χάουγκεν ενώπιον νομοθετών, μετά την κατάθεσή της στις ΗΠΑ, αναφορικά με τον κίνδυνο που εγκυμονεί η εταιρεία, στο να βλάψει παιδιά μέχρι και να υποκινήσει πολιτική βία και να γίνει τροφοδότης παραπληροφόρησης.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθεί η βρετανική κυβέρνηση, οι εταιρείες των social media θα έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν τους χρήστες τους από επιβλαβές περιεχόμενο, διαφορετικά θα κινδυνεύουν με πρόστιμα δισεκατομμυρίων από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή (Ofcom).
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις