Χασάν Νασράλα: Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατό του

Διαβάζεται σε 5'
Η αφίσα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα
Η αφίσα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα (AP Photo/Vahid Salemi)

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του ισραηλινού στρατού για τον θάνατο του Χασάν Νασράλα.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του επί 32 χρόνια ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, σε μία “προδοτική σιωνιστική αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας” και ορκίστηκε να συνεχίσει να μάχεται το Ισραήλ.

“Η ηγεσία της Χεζμπολάχ υπόσχεται στον πιο υπέρτατο, ιερό και αγαπημένο μάρτυρα της διαδρομής μας, που είναι γεμάτη θυσίες και μάρτυρες, ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της για την αντιμετώπιση του εχθρού, για την υποστήριξη της Γάζας και της Παλαιστίνης και για την υπεράσπιση του Λιβάνου και του ακλόνητου και έντιμου λαού του”, ανέφερε συγκεκριμένα με ανάρτησή της στο Telegram.

Παράλληλα, σύμφωνα με το διεθνές δημοσιογραφικό πρακτορείο, η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς σε ένα πρώτο σχόλιο για τον θάνατο του Νασράλα, δήλωσε ότι θρηνεί για τον θάνατο του αρχηγού της Χεζμπολάχ, επισημαίνοντας ότι η δολοφονία του μόνο θα ενισχύσει την αντίστασή της.

Νεκρός από την επιχείρηση του Ισραήλ φέρεται να είναι, δε, και ο αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Αμπάς Νιφορουσάν, όπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Γαλλικό ΥΠΕΞ: Ο Νασράλα έχει όντως πεθάνει

Τις αναφορές του ισραηλινού στρατού ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είναι νεκρός επιβεβαίωσε το μεσημέρι του Σαββάτου (28/9) και το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας με ανακοίνωσή του.

“Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, ο Χασάν Νασράλα, γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, έχει όντως πεθάνει“, ανέφερε συγκεκριμένα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επισήμως σήμερα ότι εξάλειψε τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στην επίθεση κατά του στρατιωτικού αρχηγείου της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό το απόγευμα της Παρασκευής.

“Ο Χασάν Νασράλα είναι νεκρός”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X. Άλλος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο λοχαγός Νταβίντ Αβραάμ, επιβεβαίωσε στο AFP ότι ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ “εξαλείφθηκε”.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον αρχηγό της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χασάν Νασράλα, δήλωσε παράλληλα και ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Αβισάι Αντρέι, τον οποίο επικαλείται το Reuters, μία ημέρα μετά την ισραηλινή επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ δεν έχει εξαντλήσει τα μέσα που διαθέτει με την εξάλειψη του αρχηγού της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χασάν Νασράλα.

Η πρώτη αντίδραση του Ιράν

“Ο Λίβανος θα κάνει το Ισραήλ να μετανιώσει για τις πράξεις του” ανέφερε ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, στην πρώτη του δημόσια δήλωση μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Ο Χαμενεϊ κάλεσε τον μουσουλμανικό λαό “να σταθεί στο πλευρό του λαού του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ, με όποια μέσα διαθέτει” ενώ τόνισε πως “πρέπει να βοηθήσουν όλοι να αντιμετωπιστεί το σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ”. “Η μοίρα της περιοχής θα καθοριστεί από τις δυνάμεις της αντίστασης, με τη Χεζμπολάχ στην πρώτη γραμμή“, είπε, αναφερόμενος στον “Άξονα της Αντίστασης”, στον οποίο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Χαμάς, η Χεζμπολάχ, οι Χούθι της Υεμένης και παραστρατιωτικές ομάδες του Ιράκ.

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν δεν ανέφερε καθόλου το όνομα του Χασάν Νασράλα στη δήλωσή του.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με δύο περιφερειακούς αξιωματούχους που ενημερώθηκαν από την Τεχεράνη και τους οποίους επικαλείται το Reuters, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ, Αλί Χαμενεΐ, έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία μέσα στη χώρα με αυξημένα μέτρα ασφαλείας να έχουν ληφθεί επί τόπου.

Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Βηρυτό

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε κατά τη διάρκεια της νύχτας περισσότερους από 140 στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, απ’ όπου το ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ σε υποστήριξη της παλαιστινιακής οργάνωσης, Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας.

“Από χθες βράδυ, ο στρατός έπληξε περισσότερους από 140 στόχους της Χεζμπολάχ, κυρίως εκτοξευτήρες (ρουκετών) που έθεταν στο στόχαστρο Ισραηλινούς αμάχους, κτήρια στα οποία είχαν αποθηκευτεί όπλα και άλλες εγκαταστάσεις τρομοκρατικών υποδομών στην περιοχή της Βηρυτού”, ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Ισραηλινό χτύπημα στο Λίβανο
Ισραηλινό χτύπημα στο Λίβανο AP Photo/Hussein Malla

Ωστόσο το σφυροκόπημα συνεχίζεται και σήμερα, Σάββατο (28/9), όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα μάλιστα με πηγή ασφαλείας του Λιβάνου που επικαλείται το AFP, ένα νέο ισραηλινό πλήγμα στοχοποίησε σήμερα τη νότια Βηρυτό, προπύργιο της Χεζμπολάχ, έπειτα από μια νύχτα εντατικών βομβαρδισμών. Σύμφωνα με την πηγή, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επλήγη ένα κτήριο.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι στοχοποίησε με πυραύλους ισραηλινές περιοχές, περιλαμβανομένης της Ρος Πίνα στον βορρά, σε αντίποινα των ισραηλινών επιθέσεων σε πόλεις, χωριά και αμάχους στον Λίβανο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα