Χεζμπολάχ: Ποιος θα διαδεχτεί τον Νασράλα μετά τη δολοφονία του

Διαβάζεται σε 4'
Μαχητές της Χεζμπολάχ
Μαχητές της Χεζμπολάχ WAEL HAMZEH/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανώτατο στέλεχος της Χεζμπολάχ και ξάδελφος του Ναρσάλα ο επικρατέστερος για την ηγεσία της οργάνωσης.

Τον θάνατο του Χασάν Νασράλα επιβεβαίωσε η Χεζμπολάχ, με τον επί 32 χρόνια ηγέτη της οργάνωσης να δολοφονείται από το Ισραήλ στην επίθεση κατά του στρατιωτικού αρχηγείου της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, το απόγευμα της Παρασκευής.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ηγεσίας του Νασράλα, η Χεζμπολάχ εξελίχθηκε σε σημαντικό πολιτικό και στρατιωτικό παράγοντα στον Λίβανο, με καθοριστική επιρροή στις περιφερειακές εξελίξεις. Ο θάνατός του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τη Χεζμπολάχ και στο προσκήνιο έρχεται η διαδοχή του και η μελλοντική πορεία της οργάνωσης.

Επικρατέστερος διάδοχος για να αναλάβει το “τιμόνι” της Χεζμπολάχ φαίνεται να είναι ο Χασίμ Σάφι Αλ Ντιν. Αρχικές πληροφορίες μετά το πλήγμα του Ισραήλ στη Βηρυτό ήθελαν και τον Χασίμ Σάφι Αλ Ντιν ανάμεσα στους νεκρούς αλλά αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται.

Ποιος είναι ο Χασίμ Σάφι Αλ Ντιν

Γεννημένος το 1964 στο Ντέιρ Κανούν Εν Νάχρ, στον νότιο Λίβανο, ο Χασίμ Σάφι Αλ Ντινείναι Λιβανέζος Σιίτης κληρικός και ανώτατο στέλεχος της Χεζμπολάχ. Προερχόμενος από μια Σιιτική οικογένεια, ο Σάφι Αλ Ντιν είναι ξάδερφος από την πλευρά της μητέρας του Χασάν Νασράλα. Θεωρείται ευρέως ως ο δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης. Ο αδερφός του, Αμπντάλα Σάφι Αλ Ντιν, είναι εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ στο Ιράν.

Ο Σάφι Αλ Ντιν εκπαιδεύτηκε στα θεολογικά κέντρα της Νατζάφ στο Ιράκ και του Κομ στο Ιράν, σπουδάζοντας παράλληλα με τον Νασράλα, πριν κληθεί να επιστρέψει στον Λίβανο το 1994. Σύμφωνα με το gulfnews.com, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ανέβηκε τις βαθμίδες της Χεζμπολάχ, εντασσόμενος στο Ματζλίς Αλ Σούρα, το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της οργάνωσης, το 1995. Αμέσως μετά, ανέλαβε τη διοίκηση του Συμβουλίου Τζιχάντ, εδραιώνοντας την επιρροή του στις στρατιωτικές και στρατηγικές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ. Ως επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ, ο Σάφι Αλ Ντιν επιβλέπει τις πολιτικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες της οργάνωσης, καθιστώντας τον κεντρικό πρόσωπο στη διαμόρφωση της μη-στρατιωτικής δραστηριότητας της Χεζμπολάχ.

Ο Σάφι Αλ Ντιν θεωρείται πιθανός διάδοχος του Νασράλα, με τις εικασίες για αυτό τον ρόλο να εντείνονται ήδη από το 2006, όταν το Ιράν φέρεται να τον προώθησε ως έναν από τους μελλοντικούς ηγέτες της οργάνωσης. Η σημασία του εντός της Χεζμπολάχ ξεπερνά τους πολιτικούς του ρόλους, καθώς είναι ένας από τους έξι κληρικούς που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Σούρα, το ανώτατο συμβουλευτικό όργανο της Χεζμπολάχ, και εκλέχθηκε επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου το 2001.

Η επιρροή του επεκτείνεται και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ, καθώς το 2010 διορίστηκε στρατιωτικός διοικητής του Νότιου Λιβάνου, μιας κρίσιμης περιοχής στη διαρκή σύγκρουση της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ.

Διεθνώς, ο Σάφι Αλ Ντιν βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Το 2017, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τον χαρακτήρισε ως Ειδικά Καταχωρημένο Παγκόσμιο Τρομοκράτη, επικαλούμενο τη βαθιά εμπλοκή του στις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ και τον ρόλο του στον σχεδιασμό επιθέσεων κατά ισραηλινών και δυτικών στόχων.

Εκτός από τις πολιτικές και στρατιωτικές του δραστηριότητες, ο Σάφι Αλ Ντιν συνδέεται και με μία ακόμα εξέχουσα προσωπικότητα της γεωπολιτικής σκηνής της Μέσης Ανατολής. Τον Ιούνιο του 2020, ο γιος του, Σαγιέντ Ρεζά Χασίμ Σάφι Αλ Ντιν, παντρεύτηκε την Ζεϊνάμπ Σολεϊμανί, κόρη του Κασέμ Σολεϊμανί, πρώην διοικητή της Δύναμης Κουντς του Ιράν, ενισχύοντας έτσι τους οικογενειακούς δεσμούς μεταξύ της ηγεσίας της Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα