Χιλή: Σοπράνο “σπάει” τη σιωπή στους έρημους δρόμους του Σαντιάγο
Από τις 18 Οκτωβρίου επικρατεί πολεμικό κλίμα στους δρόμους της Χιλής. Χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται καθημερινά στους δρόμους και ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους 18 άνθρωποι. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα η φωνή μίας σοπράνο μας ταξιδεύει.
- 24 Οκτωβρίου 2019 15:19
Μέσα σε πολεμικό κλίμα στη Χιλή, όπου διαδηλωτές κατεβαίνουν στους δρόμους καθημερινά από τις 18 Οκτωβρίου και μέχρι στιγμής 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα επεισόδια, ένα βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα προκαλεί μεγάλη συγκίνηση.
Συγκεκριμένα το βίντεο που κυκλοφόρησε τραβήχτηκε την Κυριακή, την πρώτη μέρα που επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σαντιάγο. Στο ντοκουμέντο ακούγεται η φωνή μίας γυναίκας – σοπράνο, που σπάει τη σιωπή που επέβαλε το καθεστώς, με το τραγούδι της. Μαγεμένοι οι γείτονες ακούνε αυτό τον ήχο που φαντάζει εξωκοσμικός.
Μόλις η φωνή παύσει, οι γείτονες – μάρτυρες αυτής της μαγικής στιγμής ξεσπάνε σε χειροκροτήματα.
Στη Χιλή, που έως σήμερα υπήρξε ο “καλύτερος μαθητής” των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στη Λατινική Αμερική, εκδηλώθηκε η πιο πρόσφατη έκρηξη κοινωνικής διαμαρτυρίας.
Η επιφαινόμενη σταθερότητα, ανάπτυξη και δημοσιονομική πειθαρχία, κρύβει μία κοινωνία με βαθιές ανισότητες, μία μεσαία τάξη που πάντοτε βρίσκεται στα όρια της φτώχειας κι ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν επιτρέπει την “κοινωνική άνοδο”.
Η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό υπήρξε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι: σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Ντιέγο Πορτάλες, η Χιλή είναι η χώρα με το πιο ακριβό σύστημα μέσων μεταφοράς σε 56 χώρες του κόσμου και ορισμένες οικογένειες της χώρας είναι αναγκασμένες να πληρώνουν το 30% του εισοδήματός τους για να μεταβαίνουν με τα μέσα μεταφοράς στην εργασία τους. Η περαιτέρω αύξηση της τιμής του υπήρξε η θρυαλλίδα που ανάγκασε το πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα να κατεβάσει στους δρόμους τον στρατό και να αποσύρει τις αυξήσεις. Και ενώ από τη μία καλεί σε διάλογο, από την άλλη δηλώνει πως “η Χιλή βρίσκεται σε πόλεμο”.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιώματων (INDH), εκτός των 18 νεκρών, στις ταραχές έχουν τραυματιστεί 269 άνθρωποι και οι αρχές έχουν προχωρήσει σε περίπου 1.900 συλλήψεις.