Χονγκ Κονγκ: 27χρονος καταδικάστηκε για σύνθημα στη μπλούζα του

Διαβάζεται σε 3'
Χονγκ Κονγκ: 27χρονος καταδικάστηκε για σύνθημα στη μπλούζα του
Φωτογραφία αρχείου AP Photo Kathy Willens

Ένας άνδρας από το Χονγκ Κονγκ κρίθηκε ένοχος επειδή φορούσε μπλούζα με σύνθημα διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο του νέου νόμου κατά της υποκίνησης εξέγερσης.

Ο Τσου Κάι Πονγκ, 27 ετών από το Χονγκ Κονγκ, έγινε ο πρώτος που καταδικάζεται για υποκίνηση εξέγερσης, καθώς τέθηκε σε ισχύ ο νέος σχετικός νόμος για την εθνική ασφάλεια που ψηφίστηκε τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με το NBC,ο 27χρονος άνδρας συνελήφθη σε σταθμό του μετρό στις 12 Ιουνίου ενώ φορούσε ένα μπλουζάκι με τη φράση «Απελευθέρωση του Χονγκ Κονγκ, η επανάσταση των καιρών μας». Φορούσε επίσης μια κίτρινη μάσκα που έγραφε «FDNOL», που σημαίνει «πέντε απαιτήσεις, ούτε μία λιγότερη».

Τόσο τα συνθήματα όσο και το κίτρινο χρώμα συνδέθηκαν με μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας το 2019, συγκλονίζοντας τον διεθνή οικονομικό κόμβο για μήνες. Ο Τσου συνελήφθη στην επέτειο μιας σύγκρουσης μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας το 2019.

Ο Τσου δήλωσε στην αστυνομία ότι φορούσε το μπλουζάκι για να υπενθυμίσει στους ανθρώπους τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με το Reuters. Ο ίδιος ομολόγησε ένοχος στην κατηγορία της «ταραχοποιούς δράσης».

Ο Τσου είχε φυλακιστεί στο παρελθόν για τρεις μήνες με την κατηγορία της υποκίνησης εξέγερσης, επειδή φορούσε ένα μπλουζάκι με το ίδιο σύνθημα «Απελευθέρωση του Χονγκ Κονγκ». Συνελήφθη τον Νοέμβριο ενώ φορούσε τη μπλούζα στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ.

Τα τελευταία χρόνια, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ άσκησαν δίωξη σε μια σειρά υποθέσεων εξέγερσης βάσει ενός ανανεωμένου νόμου που καθιστούσε το αδίκημα τιμωρούμενο με φυλάκιση έως και δύο ετών. Η εξέγερση ορίζεται γενικά ως υποκίνηση μίσους ή περιφρόνησης κατά της κινεζικής κεντρικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ ή του δικαστικού σώματος.

 Ο ανανεωμένος νόμος του Μαρτίου

Τον Μάρτιο του 2024, το Χονγκ Κονγκ ψήφισε έναν νέο νόμο για την ασφάλεια, ένα εσωτερικό διάταγμα γνωστό και ως “Άρθρο 23”, σύμφωνα με την κύρια διάταξη του στο μίνι Σύνταγμα της πόλης. Το νομοθετικό σώμα του Χονγκ Κονγκ, χωρίς αντιπολίτευση, ενέκρινε ομόφωνα τον νέο νόμο που παράτεινε τη μέγιστη ποινή σε 7 χρόνια και 10 χρόνια εάν διαπιστωθεί ότι το αδίκημα περιλαμβάνει «συνεργασία με ξένες δυνάμεις».

Το Πεκίνο επέβαλε νόμο για την εθνική ασφάλεια το 2020 που τιμωρεί την απόσχιση, την ανατροπή, την τρομοκρατία ή τη συνεργασία με ξένες δυνάμεις με έως και ισόβια κάθειρξη. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η τοπική νομοθεσία ήταν απαραίτητη για να κλείσουν τα «παραθυράκια» στον νόμο εθνικής ασφάλειας του Πεκίνου, ο οποίος δεν περιλάμβανε την εξέγερση.

Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, έχουν εκφράσει ανησυχία για τον νέο νόμο για την ασφάλεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα