Χονγκ Κονγκ: “Δίκοπο μαχαίρι” η άρση του αμερικανικού ειδικού καθεστώτος

Χονγκ Κονγκ: “Δίκοπο μαχαίρι” η άρση του αμερικανικού ειδικού καθεστώτος
Βουλή του Χονγκ Κονγκ AP

Αποστάσεις από τη συζήτηση για τη νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια που επιβάλλει η Κίνα ζήτησε από τις ΗΠΑ το Χονγκ Κονγκ. Τι ακριβώς σημαίνει η απώλεια του ειδικού καθεστώτος.

Το Χονγκ Κονγκ είπε στις ΗΠΑ να μείνουν μακριά από τη συζήτηση για τη νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια που επιβάλλει η Κίνα και προειδοποίησε ότι η άρση του ειδικού καθεστώτος που απολαμβάνει το χρηματοπιστωτικό κέντρο βάσει της αμερικανιής νομοθεσίας μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στην αμερικανική οικονομία.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα την απάντησή του στην έγκριση από το κινεζικό κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, που πολλοί νομικοί, διπλωμάτες και επενδυτές φοβούνται ότι θα διαβρώσει τις ελευθερίες της μητρόπολης. Η πρώην βρετανική αποικία έχει κλυδωνιστεί από ταραχές εν μέσω φόβων ότι το Πεκίνο περιορίζει τον υψηλό βαθμό αυτονομίας που απολαμβάνει βάσει του μοντέλου «Μία χώρα, δύο συστήματα» το οποίο υιοθετήθηκε όταν επέστρεψε σε κινεζική κυριαρχία το 1997.  

«Οι όποιες κυρώσεις είναι ένα δίκοπο μαχαίρι που θα βλάψει όχι μόνο τα συμφέροντα του Χονγκ Κονγκ αλλά και ιδιαίτερα αυτά των ΗΠΑ», ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ.  

Από το 2009 έως το 2018, το εμπορικό πλεόνασμα ύψους 297 δισεκ. ευρώ των ΗΠΑ με το Χονγκ Χονγκ ήταν από τα μεγαλύτερα μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ουάσινγκτον, και πάνω από 1.300 αμερικανικές εταιρίες εδρεύουν στην πόλη, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ.  

Το Πεκίνο λέει ότι η νέα νομοθεσία, που πιθανόν να τεθεί σε ισχύ πριν από τον Σεπτέμβριο, έχει στόχο να αντιμετωπίσει την απόσχιση, την ανατροπή, την τρομοκρατία και την ξένη ανάμειξη στην πόλη. Βάσει της νέας αυτής νομοθεσίας, κινεζικές μυστικές υπηρεσίες μπορούν να συστήσουν βάσεις στο Χονγκ Κονγκ.  

Το κινεζικό υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας (MPS) είπε ότι θα «καθοδηγήσει και θα στηρίξει την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ για να σταματήσει τη βία και να αποκαταστήσει την τάξη». Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ είναι ανεξάρτητη από την Κίνα και το MPS δεν έχει εξουσίες επιβολής στην πόλη.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ  

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ο Καναδάς επέκριναν την Πέμπτη την Κίνα για τη νέα νομοθεσία, λέγοντας ότι θα παραβιάσει τη συμφωνία Κίνας-Βρετανίας του 1984 για την πρώην αποικία και θα απειλήσει τις ελευθερίες της.  

«Το Χονγκ Κονγκ ευημέρησε ως προπύργιο ελευθερίας», ανέφεραν οι τέσσερις χώρες σε κοινή τους ανακοίνωση εκφράζοντας τη βαθιά τους ανησυχία για την κίνηση του Πεκίνου. Ο νόμος για την ασφάλεια θα «περιορίσει τις ελευθερίες των πολιτών του Χογνκ Κονγκ και με αυτό τον τρόπο θα διαβρώσει δραματικά την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ και το σύστημα που το έκανε να ευημερεί», ανέφεραν οι τέσσερις χώρες.  

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, όπως δήλωσαν χθες διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το θέμα θα συζητηθεί μέσω ανεπίσημης τηλεδιάσκεψης και κεκλεισμένων των θυρών, με τέτοιο τρόπο που θα επιτρέπει σε κάθε μέλος να διατυπώσει διάφορα ερωτήματα και στον οποίο δεν μπορεί επί της αρχής να αντιταχθεί η Κίνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το Πεκίνο αντιτάχθηκε την Τετάρτη σε επίσημη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζήτησε εκτάκτως η Ουάσινγκτον για το ίδιο θέμα, λέγοντας ότι το θέμα του Χονγκ Κονγκ εντάσσεται στις «εσωτερικές υποθέσεις» της Κίνας.

Οι κινεζικές αρχές και η στηριζόμενη από το Πεκίνο κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ λένε ότι η νομοθεσία δεν απειλεί την αυτονομία της πόλης και ότι θα προστατευθούν τα συμφέροντα των ξένων επενδυτών.  

Πολλοί κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ νιώθουν, ωστόσο, ότι η πόλη τους είναι στο χείλος μια ιστορικής αλλαγής. «Όπως κι αν εξελιχθεί, θα είμαι πάντα μαζί με το λαό», δήλωσε η 27χρονη υπάλληλος γραφείου Σαμάνθα Ταμ. Η ίδια είπε ότι η αβεβαιότητα την έκανε να αναβάλει τα σχέδιά της για απόκτηση οικογένειας για την επόμενη χρονιά. «Όταν το Χονγκ Κονγκ χάσει πραγματικά το ειδικό καθεστώς, η Κίνα θα δει τις επιπτώσεις. Θέλω απλά να καούν μαζί», είπε, παραφράζοντας ένα σύνθημα των διαδηλωτών με στόχο το Πεκίνο: «Εάν καούμε, καίγεστε μαζί μας».  

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ

Σύμφωνα με αμερικανική νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρυσι, το Χονγκ Κονγκ πρέπει να διατηρεί επαρκή αυτονομία προκειμένου να μπορεί να απολαμβάνει ευνοϊκή εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC. Η πόλη έως τώρα έχει εξαιρεθεί από τους δασμούς που οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει στην Κίνα στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.  

Εάν το Χονγκ Κονγκ χάσει αυτό το ειδικό καθεστώς, τότε το εμπόριό του με τις ΗΠΑ θα υποστεί σημαντικό πλήγμα στην περίπτωση που θα επιβληθούν δασμοί. Το εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Χοννγκ Κονγκ ξεπέρασε τα 66 δισεκ. δολάρια το 2018, σύμφωνα με το Γραφείου του Αμερικανού Αντιπροσώπου για το Εμπόριο (USTR).  

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Χονγκ Κονγκ δραστηριοποιούνται πάνω από 1.300 εταιρίες και ζουν περισσότεροι από 85.000 Αμερικανοί. Οι εξελίξεις αυτές μπορούν να επηρεάσουν και την εικόνα που έχει σχηματίσει η διεθνής κοινότητα για το Χονγκ Κονγκ ως μια αυτόνομη και ελκυστική για επιχειρήσεις περιοχή. «Πρόσφατες έρευνες από το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο δείχνουν ότι οι αμερικανικές εταιρίες ήδη σχεδιάζουν να μειώσουν τις επενδύσεις τους στην πόλη», σύμφωνα με την Capital Economics.  

Επί του παρόντος, οι Αμερικανοί έχουν επίσης το δικαίωμα να ταξιδεύουν στο Χονγκ Κονγκ χωρίς να απαιτείται βίζα, επισημαίνεται από το CNBC. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί να επιβληθούν περιορισμοί και ως προς αυτό, εάν κλιμακωθεί η ένταση. «Η απόφαση του (Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ) Πομπέο ανοίγει τον δρόμο για πιθανούς δασμούς στις εισαγωγές από το Χονγκ Κονγκ, για περιορισμούς βίζας ή ‘πάγωμα’ περιουσιακών στοιχείων για υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Η Κίνα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα ανταπαντήσει εάν οι ΗΠΑ αναμειχθούν στις υποθέσεις της», έγραψε σε χθεσινή του έκθεση ο Ροντρίγκο Κάτριλ από την National Australia Bank.

Αν και η αναστολή του ειδικού καθεστώτος της πόλης από τις ΗΠΑ θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, «δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο διεθνές κύρος του Χονγκ Κονγκ», σύμφωνα με την Capital Economics. Η πόλη θα συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως ανεξάρτητο τελωνειακό έδαφος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και ως ξεχωριστή οντότητα από άλλους οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα. Φυσικά, αυτοί οι κανόνες του ΠΟΕ δεν αναμένεται να αποθαρρύνουν τις ΗΠΑ εάν θέλουν να επιβάλουν δασμούς στη μητρόπολη, ανέφερε η Capital Economics.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα