Χωρίς “σανίδα σωτηρίας” η Γάζα – Διαλύθηκε η προβλήτα που κόστισε 320 εκατ.

Διαβάζεται σε 5'
Αεροφωτογραφία της πλωτής προβλήτας στη Λωρίδα της Γάζας
Αεροφωτογραφία της πλωτής προβλήτας στη Λωρίδα της Γάζας 2024 U.S. Central Command via AP

Πώς, μέσα σε λίγες ώρες, “ναυάγησε” το φιλόδοξο σχέδιο των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

Πριν δύο περίπου μήνες, στις αρχές Μαρτίου, οι ΗΠΑ ανακοίνωναν το μεγαλόπνοο σχέδιό τους για να ανακόψουν την ανθρωπιστική κρίση που τείνει να γίνει ανθρωπογενής λιμός, με την κατασκευή μίας πλωτής πλατφόρμας στη Γάζα, μέσω της οποίας θα μετέφεραν δια θαλάσσης περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Η κατασκευή του νέου λιμανιού στην ακτή της Λωρίδας της Γάζας ολοκληρώθηκε πριν δύο εβδομάδες, με το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM) να σπεύδει να ανακοινώνει μέσω της πλατφόρμας Χ πως τα αμερικανικά στρατεύματα να ασφαλίζουν την πλωτή εξέδρα στην παραλία της Γάζας.

Το σχέδιο των ΗΠΑ όμως “ναυάγησε”, αφού μόλις μία εβδομάδα αφότου τέθηκε σε λειτουργία, η εξέδρα, η οποία κόστισε 320 εκατομμύρια δολάρια, διαλύθηκε από τη θαλασσοταραχή και τους ισχυρούς ανέμους που πλήττουν την περιοχή.

Πάνω η ολοκληρωμένη προβλήτα στη Λωρίδα της Γάζας και κάτω ό,τι έχει απομείνει μετά την καταστροφή
Πάνω η ολοκληρωμένη προβλήτα στη Λωρίδα της Γάζας και κάτω ό,τι έχει απομείνει μετά την καταστροφή Satellite images ©2024 Maxar Technologies via AP

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε, ωστόσο, ότι η χαλύβδινη γέφυρα που συνδέεται με την παραλία στη Γάζα και η πλωτή προβλήτα επισκευάζονται και συναρμολογούνται εκ νέου σε λιμάνι στο νότιο Ισραήλ και στη συνέχεια θα επανατοποθετηθούν και θα λειτουργήσουν και πάλι την επόμενη εβδομάδα.

Ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις του Πενταγώνου έδειχναν ότι η προβλήτα θα μπορούσε να αποτελέσει πέρασμα για έως και 150 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια την ημέρα, σε πλήρη λειτουργία, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη. Οι κακές καιρικές συνθήκες εμπόδισαν την πρόοδο της μεταφοράς βοήθειας στη Γάζα από την προβλήτα, ενώ η σφαγή που μαίνεται στη Ράφα έχει καταστήσει δύσκολη, αν όχι αδύνατη, τη μεταφορά βοήθειας στην περιοχή μέσω χερσαίων οδών.

Για “παράλληλο σόου” έκανε λόγο κορυφαίο στέλεχος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης με τις ομάδες αρωγής να αποδοκιμάζουν την κατασκευή της προβλήτας, μιας και αφαιρεί την πίεση προς το Ισραήλ να ανοίξει περισσότερα συνοριακά περάσματα, τα οποία είναι πολύ πιο παραγωγικά.

Το σχέδιο των ΗΠΑ προέβλεπε από την αρχή πως η λύση του λιμανιού θα ήταν προσωρινή και δεν θα αποτελούσε μία συνολική λύση, κάτι που έσπευσε να υπενθυμίσει σε ομιλία του και ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

“Κανείς δεν είπε εξαρχής ότι θα ήταν πανάκεια για όλα τα προβλήματα ανθρωπιστικής βοήθειας που εξακολουθούν να υπάρχουν στη Γάζα”, δήλωσε την Τετάρτη ο Κίρμπι. Νομίζω ότι μερικές φορές υπάρχει μια προσδοκία από τον αμερικανικό στρατό – επειδή είναι τόσο καλός – ότι ό,τι αγγίζουν θα μετατραπεί σε χρυσό στη στιγμή. Ξέραμε ότι θα ήταν δύσκολα τα πράγματα. Και αποδείχτηκε ότι ήταν δύσκολο”.

Η βοήθεια που μεταφέρθηκε μέσω της προβλήτας ήταν αρκετή για να θρέψει χιλιάδες ανθρώπους για ένα μήνα, αλλά τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι μόλις και μετά βίας κάλυψε τις συνολικές ανάγκες των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας.

Στις 17 Μαΐου τα πρώτα φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας κατεβαίνουν από τη νεόδμητη προβλήτα και εισέρχονται στον ασφαλή χώρο στην ακτή, με την επόμενη μέρα, πλήθη απελπισμένων Παλαιστινίων να κατακλύζουν μια φάλαγγα φορτηγών, αφαιρώντας το φορτίο από 11 από τα 16 οχήματα πριν φτάσουν σε μια αποθήκη του ΟΗΕ για διανομή.

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών διασχίζουν την προβλήτα Trident πριν φτάσουν στην παραλία της Λωρίδας της Γάζας
Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών διασχίζουν την προβλήτα Trident πριν φτάσουν στην παραλία της Λωρίδας της Γάζας 2024 Staff Sgt. Malcolm Cohens-Ashley/U.S. Army via AP, File

Τις δύο επόμενες ημέρες, στις 19 και 20 Μαΐου, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, τα πρώτα τρόφιμα που έφτασαν μέσω της προβλήτας -ένας περιορισμένος αριθμός μπισκότων υψηλής διατροφικής αξίας- φτάνουν σε κατοίκους της κεντρικής Γάζας.

Στις 25 Μαΐου ισχυροί άνεμοι και έντονη θαλασσοταραχή καταστρέφουν την προβλήτα και προκαλούν την προσάραξη τεσσάρων σκαφών του αμερικανικού στρατού που επιχειρούν εκεί, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών στρατιωτικών, εκ των οποίων ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση.

Αποβατικό σκάφος του αμερικανικού στρατού προσαράζει στο Ασντόντ αφού παρασύρθηκε από τον άνεμο και το ρεύμα στην παραλία της Γάζας
Αποβατικό σκάφος του αμερικανικού στρατού προσαράζει στο Ασντόντ αφού παρασύρθηκε από τον άνεμο και το ρεύμα στην παραλία της Γάζας 2024 Tsafrir Abayov/AP Photo
Αποβατικό σκάφος του αμερικανικού στρατού προσαράζει στο Ασντόντ αφού παρασύρθηκε από τον άνεμο και το ρεύμα στην παραλία της Γάζας
Αποβατικό σκάφος του αμερικανικού στρατού προσαράζει στο Ασντόντ αφού παρασύρθηκε από τον άνεμο και το ρεύμα στην παραλία της Γάζας 2024 Tsafrir Abayov/AP Photo

Η επόμενη μέρα

Όπως αναφέρει σε ενημέρωσή του το Πεντάγωνο, τις επόμενες ημέρες, τα τμήματα της γέφυρας θα συναρμολογηθούν και πάλι και μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα μεταφερθούν πίσω στην ακτή της Γάζας, όπου η γέφυρα θα συνδεθεί και πάλι με την παραλία.

“Όταν θα μπορέσουμε να ξαναβάλουμε την προβλήτα πίσω, θα μπορέσετε να δείτε τη βοήθεια να ρέει σε μια αρκετά σταθερή ροή”, δήλωσε την Τρίτη ο Σινγκ. “Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε αυτή την προσωρινή προβλήτα για όσο περισσότερο μπορούμε”, πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα