Χωρίς χέρι και χωρίς πόδια αλλά με τη μεγαλύτερη δύναμη για ζωή
Μαθήματα ζωής από τον 7χρονο Muhammed Ali Bicer από τη Τουρκία που γεννήθηκε χωρίς χέρι και χωρίς πόδια.
- 13 Ιανουαρίου 2022 14:48
O 7χρονος Muhammed Ali Bicer ποζάρει δίπλα στον προπονητή του. Χαμογελάει στον φακό και πέφτει στη πισίνα προσπαθώντας να βελτιώσει τη τεχνική του.
Θα μπορούσε να είναι μια τυπική προπόνηση ενός οποιουδήποτε παιδιού στον πλανήτη. Μόνο που ο μικρός Muhammed που ζει στη Προύσα της Τουρκίας, γεννήθηκε χωρίς το αριστερό του χέρι και χωρίς τα πόδια του. Ο φακός του Mustafa Yilmaz που εργάζεται για το πρακτορείο Anadolu και το γαλλικό AFP, βρέθηκε στη προπόνηση του 7χρονου, και τα καρέ που “έπιασε” αποτελούν από μόνα τους ένα μικρό μάθημα ζωής και αποφασιστικότητας.
Στόχος του μικρού άλλωστε δεν είναι τίποτα περισσότερο από το να μπορέσει να δυναμώσει τις ικανότητές του και να μετέχει κανονικά στη κοινωνική ζωή, όπως όλα τα άλλα παιδιά της ηλικίας του.
Ο μικρός Muhammed Ali άρχισε να κολυμπάει στα 3 του χρόνια με τη βοήθεια και τη παρότρυνση της οικογένειάς του. Σήμερα, καταφέρνει να κάνει τα πάντα με το ένα του χέρι, έχοντας πάντα τη μητέρα του στο πλευρό του. Πηγαίνει στο σχολείο φορώντας προσθετικά μέλη και φοιτά στην πρώτη τάξη, ενώ όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, κάθε μέρα οι συμμαθητές του τον υποδέχονται με χειροκροτήματα.
Κάνει δωρεάν μαθήματα κολύμβησης τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και ακολουθεί τις εξειδικευμένες οδηγίες του προπονητή του Kadir Gül. Όνειρό του, να λάβει μέρος μια μέρα σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
“Όταν είμαι στο νερό αισθάνομαι πως είμαι ένα δελφίνι. Καταφέρνω να χρησιμοποιώ όχι μόνο το “καλό” μου χέρι, αλλά όλα τα άκρα μου. Θέλω μια μέρα να γίνω πρώτος σε αυτό που κάνω”, λέει ο ίδιος.
“Η συμβουλή μου στις οικογένειες με παιδιά με αναπηρία είναι να μην τα αφήνουν να μένουν ποτέ στο σπίτι. Από την αρχή έψαχνα πού θα τον γράψω. Τα άλλα παιδιά ξέρετε δεν ενδιαφέρονται για τις αντιδράσεις που έχουμε εμείς. Στην αρχή μπορεί να τους φανεί κάτι “περίεργο” αλλά μετά το συνηθίζουν”, λέει η μητέρα του. “Εγώ είμαι μόνο τα “πόδια” του όταν κυκλοφορεί έξω. Όλα τα υπόλοιπα μπορεί να τα κάνει μόνος του”.
Από τη δική του μεριά ο προπονητής του αναφέρει πως στην περίπτωση του Muhammed αλλά και άλλων παιδιών με σχετικές αναπηρίες, το κολύμπι είναι σωτήριο, για λόγους ψυχολογικούς αλλά και για την αποτροπή άλλων παθήσεων.
“Ο αθλητισμός έχει μεγάλη συμβολή όσον αφορά την απόκτηση αυτοπεποίθησης και κινητικών δεξιοτήτων με τη σωματική, πνευματική και ψυχολογική έννοια. Τα παιδιά με αναπηρίες πρέπει να βγουν από τα σπίτια τους και να πουν “είμαστε και εμείς εδώ, ζωντανοί”, με τη βοήθεια όλων μας. Τα εμπόδια είναι μόνο στο μυαλό. Μπορούμε να τα ξεπεράσουμε όλα με αγάπη, αλληλεγγύη και κατανόηση”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις