Χουάν Γκουαϊδό: Από πρόεδρος, υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές
Οι "λιποταξίες" συνεργατών του, οι κατηγορίες για διαφθορά καθώς και η "βουτιά" της απήχησής του στα κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με τη... γυρισμένη πλάτη της Δύσης, κάνουν δύσκολη την πολιτική επιβίωση για τον Χουάν Γκουαϊδό.
- 10 Σεπτεμβρίου 2022 07:24
Ο “εξαφανισμένος” ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό που έχαιρε ιδιαίτερης προβολής τα προηγούμενα χρόνια ως επίδοξος διάδοχος του Μαδούρο στην εξουσία με το χρίσμα της Δύσης, ετοιμάζεται να κατέβει ως ένας απλός υποψήφιος, ανάμεσα σε άλλους, στις εσωκομματικές εκλογές του 2023.
Τριάμισι χρόνια μετά τον Ιανουάριο του 2019, όταν ο Χουάν Γκουαϊδό βαφτιζόταν “προσωρινός πρόεδρος” της Βενεζουέλας με την αναγνώριση του Λευκού Οίκου και δεκάδων κυβερνήσεων, σήμερα βρίσκεται στη θέση του απλού υποψηφίου στις εσωκομματικές εκλογές που διοργανώνει η “Ενωτική Πλατφόρμα” το σχήμα της αντιπολίτευσης για τις αρχές του 2023 προκειμένου να εμφανιστεί έτοιμη με ηγεσία και σχέδιο στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας.
Η αποκαλούμενη “προσωρινή προεδρία” του -που ανακηρύχθηκε το 2019 από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που αμφισβητούσαν τη νομιμότητα της εκλογής Μαδούρο μετά τις εκλογές του 2018, που την υποδέχτηκε αρχικά θετικά η υπόλοιπη αντιπολίτευση και είχε διεθνή υποστήριξη με τις ΗΠΑ να πρωτοστατούν, έχει σήμερα σχεδόν ξεχαστεί.
Η Δύση εγκατέλειψε τον Γκουαϊδό;
Ενώ το 2019 η Δύση έβλεπε στο πρόσωπο του Γκουαϊδό αυτόν που θα δώσει τέλος στο τσαβικό καθεστώς στη Βενεζουέλα και θα “ρίξει” τον Νικολάς Μαδούρο, με κάποιους ηγέτες χωρών πιο ένθερμους από άλλους, όπως για παράδειγμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έσπευσε να βγάλει σέλφι μαζί του στις αρχές του 2020 για να δηλώσει τη στήριξή του, σήμερα φαίνεται πως τον έχει ξεχασμένο. Κυριολεκτικά.
Τον περασμένο Ιούνιο, αίσθηση προκάλεσε η αμήχανη στιγμή όπου η Νάνσι Πελόσι ερωτήθηκε για την απουσία του Χουάν Γκουαϊδό από τη Σύνοδο Κορυφής των ΗΠΑ. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ήταν μάλλον αυθόρμητη αλλά και αποστομωτική: “για ποιον;”.
Η επιλογή του Γκουαϊδό να κατέβη υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές, έχει παράλληλα προκαλέσει, σύμφωνα με την El Pais, εσωτερικές διαφωνίες που, σύμφωνα με μια εκδοχή που κυκλοφορεί στις τάξεις των “αντιτσαβιστών”, φτάνουν μέχρι τους συμμάχους τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μάταια φαίνεται να έκανε γνωστή την ενόχλησή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ για να διαπραγματευτούν απευθείας με τον Νικολάς Μαδούρο τη χαλάρωση ορισμένων κυρώσεων.
Ο Γκουαϊδό θα υποστηριχθεί σίγουρα από το κόμμα του, Voluntad Popular, από το οποίο, ωστόσο, είχε αποστασιοποιηθεί σε δημόσιο επίπεδο.
Ένα άλλο στοιχείο που έχει ενδιαφέρον είναι και οι “τριγμοί” εντός της ομάδας του. Η ομάδα αυτή που είχε τη μορφή κυβερνητικού υπουργικού συμβουλίου είναι σήμερα ένας χώρος που δέχεται συχνά επικρίσεις, και στα σπλάχνα του οποίου, υπό αμοιβαίες κατηγορίες για διαφθορά, οι σχέσεις μεταξύ των συμμαχικών αντιτσαβιστικών κομμάτωνεπιδεινώνονται καθημερινά.
Οι “λιποταξίες” μεταξύ των συνεργατών του έχουν επίσης αυξηθεί. Τρία από τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης – Democratic Action, Justice First και Un Nuevo Tiempo – έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους σε αυτόν. Έχει επίσης απομακρυνθεί από το Encuentro Ciudadano και το Radical Cause, δύο από τους συμμάχους του νέου συνασπισμού του, που βαφτίστηκε Save Venezuela.
Στην πραγματικότητα έχει χάσει μεγάλο μέρος της υποστήριξής του, καθώς από τις δέκα οργανώσεις που απαρτίζουν την ενιαία Πλατφόρμα, έξι είναι ακόμη μαζί του.
Ο Γκουαϊδό έχει χάσει κατά πολύ την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής σημασίας Κολομβίας. Ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος Πέτρο, σε μια από τις πρώτες του κινήσεις, προσπάθησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Νικολάς Μαδούρο, διορίζοντας πρεσβευτές ο ένας στη χώρα του άλλου.
Στο πλευρό του ακροδεξιού Μπολσονάρου
Ο άνθρωπος που έχει ανακηρύξει τον εαυτό του μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας και έγινε σημαία ενάντια στο “αντιδημοκρατικό καθεστώς” του Νικολάς Μαδούρο, φαίνεται να μην έχει και τόσο… δημοκρατικές συμμαχίες.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η τελευταία του εμφάνιση στο πλευρό του προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου την Τετάρτη (7/9), για τον εορτασμό της 200ής επετείου της ανεξαρτησίας του γειτονικού έθνους.
“Εκ μέρους της υπεύθυνης κυβέρνησης και του λαού της Βενεζουέλας, συγχαίρουμε την κυβέρνηση του Ζαΐρ Μπολσονάρου και όλους τους Βραζιλιάνους που έχουν δεσμευτεί για την υπεράσπιση της δημοκρατίας” είπε σε δήλωσή του προκαλώντας αίσθηση.
Η κίνησή του αυτή να σταθεί στο πλευρό του ακροδεξιού προέδρου έχει μια παραπάνω αξία καθώς έρχεται λίγο πριν την εκλογική μάχη για την προεδρία της Βραζιλίας στις 2 Οκτωβρίου. Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δίνουν σημαντικό προβάδισμα στον αντίπαλο του Μπολσονάρου, Λούλα ντα Σίλβα, ενώ ο λαός της Βραζιλίας “βράζει” και εκδηλώνει σε κάθε ευκαιρία τη δυσαρέσκειά του στη διακυβέρνηση Μπολσονάρου.
Αίτημα στον Μαδούρο να ορίσει ημερομηνία εκλογών
Ο Χουάν Γκουαϊδό προσπαθεί να δείξει ότι παραμένει ενεργός πολιτικά. Την Κυριακή (4/9) ζήτησε από την κυβέρνηση Μαδούρο να ορίσει την ημερομηνία των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.
«Η Βενεζουέλα βρίσκεται σε αντίσταση και παλεύει για μια λύση: την ημερομηνία των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που μας οφείλουν. Όσο κι αν μας κάνει ενέδρα το καθεστώς, ότι απειλεί. Όσα ρίσκα κι αν ξέρουμε ότι παίρνουμε, θα μας βρουν στο δρόμο», έγραψε ο Γκουαϊδό στον λογαριασμό του στο Twitter.
Το αντιπολιτευόμενο κόμμα Primero Justicia (PJ) ζήτησε αυτήν την Παρασκευή από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) να ανοίξει το μητρώο για την εγγραφή νέων ψηφοφόρων που βρίσκονται στην επικράτεια της Βενεζουέλας και για τους συμπατριώτες του εξωτερικού που θέλουν να συμμετάσχουν σε μελλοντικές εκλογές.
Στις 20 Ιουλίου, η ΜΚΟ Súmate κατήγγειλε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Εκλογικής Δύναμης της Βενεζουέλας «δεν συμμορφώθηκε με τις κύριες λειτουργίες και εξουσίες» που υποτίθεται ότι θα ασκούσε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, μεταξύ των οποίων η «αποτελεσματική, έγκαιρη και σωστή ενημέρωση του εκλογικού καταλόγου.»
Σε ανακοίνωσή της, η ΜΚΟ ανέφερε ότι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι θα πρέπει να εγγραφούν ή να ενημερώσουν τα στοιχεία διαμονής και εκλογικού κέντρου εντός και εκτός της χώρας, «από τις 20 Απριλίου 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2024, ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να κρατήσουν την επόμενη προεδρικές εκλογές.
Στο δρόμο για τις προεδρικές εκλογές του 2024
Η διοργάνωση μιας εσωκομματικής διαδικασίας από την οποία θα προκύψει η επιλογή ηγέτη και στρατηγικής αποτελεί μονόδρομο για την αντιπολίτευση του Νικολάς Μαδούρο, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2024. Ορισμένες δημοσκοπήσεις τοποθετούν το ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτές τις εσωτερικές προκριματικές εκλογές στο 51%.
Η απόφαση Γκουαϊδό να θέσει υποψηφιότητα, λένε οι συνοδοιπόροι του, προκύπτει από υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και ένα “πολιτικό κεφάλαιο” που θέλει να υπερασπιστεί. Στις τελευταίες μετρήσεις, το όνομά του είναι ένα από τα λίγα που σώζονται από τη ζώνη της… αδιαφορίας, μαζί με τους Manuel Rosales, Henrique Capriles και María Corina Machado. Εξακολουθεί να ταξιδεύει στη χώρα αμφισβητώντας τον Μαδούρο, μιλώντας για διαφθορά του τσαβισμού, αντιδρώντας στις ελλείψεις των δημόσιων υπηρεσιών, μιλώντας για δημοκρατία και οργανώνοντας συναντήσεις διαδικτυακά.
Όμως, στις αναρτήσεις του στα social media δέχεται βροχή από χλευασμούς και προσβολές από ένα κοινό που αισθάνεται εξαπατημένο.
Αυτό που μάλιστα τον καθιστά περισσότερο αφερέγγυο, είναι το ότι ο ίδιος αφήνει όλες τις επιλογές ανοιχτές στο τραπέζι κάτι που καθιστά το πολιτικό του αφήγημα χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.
Σε κάθε περίπτωση, η ώρα της κρίσης δεν θα αργήσει και θα είναι πλέον στο χέρι του λαού της Βενεζουέλας να αποφασίσει αν θα του δώσει οποιονδήποτε ηγετικό ρόλο, ή αν απλώς η ιστορία τον προσπεράσει.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις