Χούθι: Τελεσίγραφο σε Βρετανούς και Αμερικανούς να εγκαταλείψουν την Υεμένη

Διαβάζεται σε 4'
Χούθι: Τελεσίγραφο σε Βρετανούς και Αμερικανούς να εγκαταλείψουν την Υεμένη
Χούθι AP

Ένα μήνα περιθώριο δίνουν οι Χούθι στο αμερικανικό και το βρετανικό προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών και των ανθρωπιστικών οργανώσεων για να εγκαταλείψουν την Υεμένη.

Οι αρχές των Χούθι της Υεμένης διέταξαν το αμερικανικό και το βρετανικό προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών και των ανθρωπιστικών οργανώσεων που εδρεύουν στη Σαναά να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός ενός μήνα, σύμφωνα με έγγραφο και αξιωματούχος των Χούθι την Τετάρτη.

«Το υπουργείο… θα ήθελε να τονίσει ότι πρέπει να ενημερώσετε αξιωματούχους και εργαζόμενους με αμερικανική και βρετανική υπηκοότητα να προετοιμαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 30 ημερών», ανέφερε μια επιστολή που εστάλη από το υπουργείο Εξωτερικών των Χούθι στον αναπληρωτή συντονιστή ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στην Υεμένη, Peter Hawkins σύμφωνα με το Reuters.

Η επιστολή διέταξε επίσης ξένες οργανώσεις να μην προσλαμβάνουν Αμερικανούς και Βρετανούς πολίτες για τις επιχειρήσεις της Υεμένης.

Ο κορυφαίος διαπραγματευτής των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της επιστολής στο Reuters. Το γραφείο του Χόκινς, ο οποίος είναι ο ίδιος Βρετανός υπήκοος, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι γνώριζε αναφορές σχετικά με την επιστολή, αλλά «δεν μπορεί να μιλήσει εξ ονόματος του ΟΗΕ ή ανθρωπιστικών οργανώσεων στην Υεμένη για το τι μπορεί να έχουν λάβει από τις «αρχές» των Χούθι».

Η βρετανική πρεσβεία είπε ότι το προσωπικό δεν είχε ακόμη ενημερωθεί να φύγει και η αποστολή ήταν σε στενή επαφή με τον ΟΗΕ για το θέμα.

«Τα Ηνωμένα Έθνη παρέχουν ζωτικής σημασίας βοήθεια στον λαό της Υεμένης… μέσω των θαλάσσιων οδών που οι Χούτι θέτουν σε κίνδυνο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η βρετανική αποστολή στην Υεμένη. «Δεν πρέπει να γίνει τίποτα που να εμποδίζει την ικανότητά τους να προσφέρουν», πρόσθεσε.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά τα χτυπήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, με την υποστήριξη και άλλων κρατών, εναντίον στρατιωτικών στόχων, ενώ οι Χούθι που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν στην πολιτική που υιοθετούν, εξαπολύουν επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που, όπως υποστηρίζουν, συνδέονται με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, μια ακόμη τέτοια επίθεση πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη (24/01) όταν οι Χούθι εκτόξευσαν τρεις βαλλιστικούς πυραύλους προς το φορτηγό πλοίο M/V Maersk Detroit, υπό σημαία ΗΠΑ, καθώς αυτό διέσχιζε τον Κόλπο του Άντεν. Λίγο νωρίτερα, ο κολοσσός των θαλάσσιων μεταφορών Maersk ανακοίνωσε ότι δύο υπό αμερικανική σημαία πλοία του, τα οποία διέρχονταν μέσω του στενού Μπαμπ αλ-Μαντέμπ με κατεύθυνση βόρεια, και συνοδεία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, έκαναν αναστροφή όταν είδαν εκρήξεις σε κοντινή απόσταση.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ενέταξε ξανά τους Χούθι σε έναν κατάλογο τρομοκρατικών ομάδων. Οι Χούθι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις τους είναι σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους καθώς το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα.

Το κίνημα των Χούθι ελέγχει μεγάλο μέρος της Υεμένης μετά από σχεδόν μια δεκαετία πολέμου εναντίον ενός συνασπισμού που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και ηγείται η Σαουδική Αραβία. Ο πόλεμος έχει μετατοπιστεί σε ένα αδιέξοδο «όχι πόλεμος, όχι ειρήνη», καθώς οι μάχες έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό, αλλά και τα δύο μέρη δεν κατάφεραν να ανανεώσουν επίσημα μια εκεχειρία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια έχουν εξαπολύσει δεκάδες αεροπορικές επιδρομές σε όλη την Υεμένη ως αντίποινα για τις επιθέσεις των Χούθι, καθώς τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αναγκάστηκαν να εκτραπούν από την Ερυθρά Θάλασσα, την ταχύτερη εμπορευματική διαδρομή από την Ασία στην Ευρώπη.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας έβαλαν στο στόχαστρο την Τρίτη υπόγειο χώρο αποθήκευσης των Χούθι, καθώς και δυνατότητες πυραύλων και επιτήρησης, ανέφερε το Πεντάγωνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα