Χριστιανοί ιεραπόστολοι κατηγορούνται για απάνθρωπες πρακτικές “θεραπείας” της ομοφυλοφιλίας

Διαβάζεται σε 3'
Χριστιανοί ιεραπόστολοι κατηγορούνται για απάνθρωπες πρακτικές “θεραπείας” της ομοφυλοφιλίας
Φωτογραφία αρχείου iStock

Αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες για πνευματική κακοποίηση και ελεγκτική συμπεριφορά, βρίσκεται ο μεγαλύτερος χριστιανικός οργανισμός.

Ο μεγαλύτερος χριστιανικός οργανισμός αποστολών νέων στον κόσμο, Youth With a Mission (YWAM), βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες για πνευματική κακοποίηση και ελεγκτική συμπεριφορά από νέους που υποστηρίζουν ότι έμειναν “τραυματισμένοι” από την εμπειρία τους.

Έρευνα της εφημερίδας Observer, που δημοσιεύει ο Guardian, αποκαλύπτει στοιχεία για παραλείψεις στη διασφάλιση της προστασίας των μελών εντός του YWAM, ενός παγκόσμιου κινήματος που εκπαιδεύει νέους χριστιανούς για να διαδώσουν το Ευαγγέλιο.

Εκπρόσωπος του οργανισμού δήλωσε ότι είναι “στενοχωρημένοι” από τις κατηγορίες και “βαθιά δεσμευμένοι για την ασφάλεια και ευημερία” των ανθρώπων που βρίσκονται υπό την προστασία τους.

Οι κατηγορίες εκτείνονται σε δύο δεκαετίες και περιλαμβάνουν ισχυρισμούς ότι νέοι ιεραπόστολοι υπήρξαν θύματα δημόσιας ντροπής, υποβλήθηκαν σε ριτουαλιστικά τελετουργικά για να “θεραπευτούν” από την ομοφυλοφιλία τους και τους είπαν ότι η αποχώρηση από τον οργανισμό είναι αντίθετη με το θέλημα του Θεού.

Νεαροί Βρετανοί που συμμετείχαν σε σχολεία εκπαίδευσης και αποστολές στο εξωτερικό, περιγράφουν τακτικές συνεδρίες εξομολόγησης όπου πιέζονταν να παραδεχτούν “αμαρτίες” σε κοινό. Αυτές περιλάμβαναν ηθικές παραβάσεις όπως ομοφυλοφιλικές σκέψεις, σεξουαλική δραστηριότητα, εκτρώσεις και παρακολούθηση πορνογραφίας.

Αντιδράσεις και εσωτερικές διαδικασίες

Ο οργανισμός λειτουργεί σε περίπου 180 χώρες και αποστέλλει περίπου 25.000 άτομα σε βραχυπρόθεσμες αποστολές κάθε χρόνο. Ιδρύθηκε το 1960 από τον Αμερικανό ιεραπόστολο Loren Cunningham και έχει σημαντικές βάσεις στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο εκπρόσωπος του οργανισμού στην Αγγλία δήλωσε ότι η οργάνωση δεσμεύεται για τη “συνεχιζόμενη βελτίωση των πρακτικών διασφάλισης” και ότι κάθε τοποθεσία είναι υπεύθυνη για την τήρηση των προτύπων. Επιπλέον, ανέφερε ότι η οργάνωση είναι “έντονα αντίθετη” με τις αναγκαστικές εξομολογήσεις.

“Η εξομολόγηση αμαρτίας μπορεί να συμβεί, αλλά το άτομο δεν πρέπει ποτέ να ντροπιαστεί δημοσίως ή να πιεστεί να ζητήσει συγγνώμη.”

Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία του πολιτισμού και των διαδικασιών προστασίας μέσα στον οργανισμό, καθώς και τις επικρίσεις για την έλλειψη επαρκούς εποπτείας λόγω της αποκεντρωμένης δομής του οργανισμού. Οι ηγέτες στους διάφορους τομείς του οργανισμού επιμένουν ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα θέματα προστασίας.

Τα πρόσφατα περιστατικά και οι καταγγελίες δημιουργούν αμφιβολίες για τις πρακτικές που εφαρμόζονται, με τη διαφάνεια και τις πολιτικές που χρησιμοποιούνται να βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα