Υπουργός Ενέργειας Τουρκίας: Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία στον ΟΗΕ για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο
Ο Φατίχ Ντονμέζ τόνισε ότι η σχετική διαδικασία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της υλοποίησης. Καζάν-καζάν η συμφωνία με τη Λιβύη.
- 28 Ιουνίου 2020 21:38
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, αναφέρθηκε στο τουρκο-λυβικό μνημόνιο και παραδέχτηκε ότι η διαδικασία από τον ΟΗΕ της καταχώρησης των συντεταγμένων που προβλέπει η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης συνεχίζεται, δεν έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.
«Η διαδικασία στα εθνικά κοινοβούλια ολοκληρώθηκε, εγκρίθηκε η συμφωνία. Ωστόσο, επί του παρόντος, η διαδικασία σχετικά με την καταχώρηση της συμφωνίας στα Ηνωμένα Έθνη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», διευκρίνισε, αν και η πρόσφατη επίσκεψη του Σαράζ στην Τουρκία και το αντικείμενο της συνομιλίας με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ήταν κυρίως η υλοποίηση του τουρκο-λιβυκού συμφώνου για την ενέργεια, όπως είπε ο Ντονμέζ.
«Αυτό που κοιτάζουμε τώρα στη Λιβύη είναι πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και να ενισχύσουμε την συνεργασία μας. Αλλά το κατεξοχήν ζήτημα και στόχος τώρα στην Λιβύη είναι –αναμφίβολα- να εγκαθιδρυθεί μια μόνιμη ειρήνη και να επέλθει ηρεμία», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, ενώ όσον αφορά την συνεργασία Άγκυρας-Τρίπολης για την ανασύσταση του κράτους της Λιβύης, ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη συμβολή των τουρκικών εταιρειών στην εξόρυξη των πετρελαίων της χώρας, προκειμένου να τα καρπωθεί ο λαός της κι όχι η Τουρκία, όπως τόνισε.
«Εμείς εκεί σχεδιάζουμε να συνεργαστούμε μαζί με την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης. Εξάλλου και στο παρελθόν είχε γίνει κάτι αντίστοιχο. Αλλά στο μεταξύ, μπορεί να υπάρξουν κι άλλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες με τις οποίες μπορούμε να κινηθούμε από κοινού. Αλλά, αυτό ο καιρός θα το δείξει. Και να πούμε αυτό: Το πετρέλαιο και οι φυσικοί πόροι της περιοχής είναι για την ευημερία και την ανάπτυξη του Λιβυκού λαού. Δεν είμαστε αποικιοκράτες. Δεν πηγαίνουμε εκεί έχοντας ιμπεριαλιστικά κίνητρα», δήλωσε εμφατικά, αλλά με μία αντίληψη του καζάν-καζάν, δηλαδή όλοι να κερδίσουν και πάλι.