Ζαπορίζια: Απειλείται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης – Πόσο πιθανό είναι ένα νέο Τσερνόμπιλ

Ζαπορίζια: Απειλείται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης – Πόσο πιθανό είναι ένα νέο Τσερνόμπιλ
Ρώσος στρατιώτης έξω από το εργοστάσιο της Ζαπορίζια AP Photo

Οι συνεχείς βομβαρδισμοί της περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια εντείνουν την ανησυχία για μια νέα καταστροφή στο μέγεθος του Τσερνόμπιλ. Σε τι διαφέρουν οι δύο σταθμοί, σύμφωνα με τους ειδικούς και το χειρότερο σενάριο.

Η απειλή της πυρηνικής καταστροφής, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επανήλθε την περασμένη εβδομάδα μετά την εντατικοποίηση των βομβαρδισμών γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Επίσημα, παραμένει ασαφές ποιος ευθύνεται για τους βομβαρδισμούς, αφού Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται, ωστόσο η ανησυχία για το σενάριο της πυρηνικής καταστροφής εντείνεται συνεχώς.

Πολλοί έχουν συγκρίνει την ενδεχόμενη καταστροφή του σταθμού της Ζαπορίζια με αυτή του Τσερνόμπιλ. Οι ειδικοί ωστόσο, έρχονται να διαλευκάνουν την κατάσταση.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Οι ειδικοί σε θέματα πυρηνικής ενέργειας θέλουν να “εκτονώσουν” ορισμένες από τις πιο ανησυχητικές προειδοποιήσεις, εξηγώντας ότι η κύρια απειλή είναι πιο κοντά στο ίδιο το εργοστάσιο και δεν δικαιολογεί τον συναγερμό που έχει σημάνει σε όλη την Ευρώπη.

Εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τυχόν συγκρίσεις με την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, η επανάληψη της οποίας είναι απίστευτα απίθανη, είπαν.

“Δεν είναι πολύ πιθανό αυτό το εργοστάσιο να καταστραφεί. Στην πολύ απίθανη περίπτωση, το ραδιενεργό πρόβλημα θα επηρέαζε κυρίως τους Ουκρανούς που ζουν κοντά”, δήλωσε στο CNN ο Leon Cizelj, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πυρηνικής Εταιρείας.

Φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια Press Service of National Nuclear Energy Generation Company Energoatom / AP IMAGES

“Με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, η Φουκουσίμα θα μπορούσε να είναι μια σύγκριση του χειρότερου σεναρίου”, πρόσθεσε ο Cizelj, αναφερόμενος στην κατάρρευση του ιαπωνικού εργοστασίου το 2011.

Το χειρότερο σενάριο

Οι πυρηνικοί σταθμοί χρησιμοποιούν μια σειρά από βοηθητικά συστήματα ασφαλείας, όπως γεννήτριες ντίζελ και εξωτερικές συνδέσεις δικτύου, για να διατηρούν δροσερούς τους αντιδραστήρες.

Ο σταθμός στη Ζαπορίζια χρησιμοποιεί επίσης μια λίμνη ψεκασμού, μια δεξαμενή στην οποία ψύχεται ζεστό νερό από το εσωτερικό του. Εάν αυτά τα συστήματα καταστραφούν, τότε ο πυρηνικός αντιδραστήρας θα θερμαινόταν γρήγορα, προκαλώντας πυρηνική κατάρρευση.

Αυτό θα ήταν το χειρότερο σενάριο, είπαν οι ειδικοί. Όμως, ενώ θα ήταν καταστροφικό σε τοπικό επίπεδο, εξήγησαν ότι δεν θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην Ευρώπη ευρύτερα.

“Ο βασικός κίνδυνος εδώ (στη Ζαπορίζια) είναι η ζημιά στα συστήματα που χρειάζονται για να διατηρηθεί το καύσιμο στον αντιδραστήρα δροσερό”, δήλωσε ο James Acton, συνδιευθυντής του Προγράμματος Πυρηνικής Πολιτικής στο Carnegie Endowment for International Peace.

“Σε έναν πόλεμο, η επισκευή αυτού του εξοπλισμού ή η εφαρμογή αντιμέτρων θα μπορούσε να είναι αδύνατη. Στη χειρότερη περίπτωση, το καύσιμο θα μπορούσε να λιώσει και να εξαπλωθούν μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας στο περιβάλλον”.

Μια επίθεση σε κατασκευές που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου -καύσιμο που αφαιρείται μετά τη χρήση σε αντιδραστήρα- ενέχει επίσης κίνδυνο, καθώς υπάρχει πιθανότητα απελευθέρωσης ραδιενεργού υλικού στη γύρω περιοχή. Όμως, είπαν οι ειδικοί, δεν θα εξαπλωνόταν μακριά.

Σε τι διαφέρει η Ζαπορίζια από το Τσερνόμπιλ

Ο βομβαρδισμός γύρω από τη Ζαπορίζια έχει προκαλέσει προειδοποιήσεις για ένα άλλο Τσερνόμπιλ, τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες διαφορές μεταξύ των δύο σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και οι ειδικοί επιμένουν ότι αντίστοιχη καταστροφή με αυτή του 1986, είναι ουσιαστικά απίθανη.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ AP Photo/Francisco Seco

Το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ χρησιμοποιούσε αντιδραστήρες RBMK της σοβιετικής εποχής, οι οποίοι δεν διέθεταν σύγχρονη δομή συγκράτησης- έναν θόλο από σκυρόδεμα και χάλυβα σχεδιασμένο να αποτρέπει οποιαδήποτε απελευθέρωση ακτινοβολίας.

Αντίθετα, καθένας από τους έξι στις εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια είναι αντιδραστήρες νερού υπό πίεση, που περιβάλλονται από ένα τεράστιο χαλύβδινο δοχείο. Το εν λόγω σχέδιο ονομάζεται VVER, το ρωσικό ακρωνύμιο για τον “ενεργειακό αντιδραστήρα νερού-νερού”.

“Τα φρένα σε τέτοιου είδους αντιδραστήρες είναι πολύ καλύτερα. Αν υπήρχε ζημιά σε αυτούς τους αντιδραστήρες, θα ήταν πολύ πιο εύκολο να κλείσουν”, δήλωσε ο Leon Cizelj.

Τι συμβαίνει στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν από βλήματα στο σταθμό τις τελευταίες εβδομάδες προκάλεσαν ζημιά σε μια εγκατάσταση ξηρής αποθήκευσης -όπου φυλάσσονται βαρέλια αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου- καθώς και σε ανιχνευτές παρακολούθησης ακτινοβολίας, σύμφωνα με την Energoatom, την κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Στις 5 Αυγούστου, πολλές εκρήξεις κοντά στον πίνακα διανομής προκάλεσαν διακοπή ρεύματος και ένας αντιδραστήρας αποσυνδέθηκε από το ηλεκτρικό δίκτυο, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΥΑΕ) των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε σημείο που “είναι πολύ ανησυχητικό”.

ΑΡ


Το Κίεβο κατηγόρησε επανειλημμένα τις ρωσικές δυνάμεις ότι αποθηκεύουν βαρύ οπλισμό μέσα στο συγκρότημα και τον χρησιμοποιούν ως κάλυμμα για να εξαπολύσουν επιθέσεις, γνωρίζοντας ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα πυρά χωρίς να διακινδυνεύσει να χτυπήσει έναν από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου.

Από τη μεριά της η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είναι εκείνα που στοχεύουν στον σταθμό.

Σε συνέχεια των παραπάνω, γίνονται όλο και περισσότερες εκκλήσεις για να επιτραπεί η αποστολή της ΔΥΑΕ, προκειμένου να ελέγξει τον σταθμό και να δει τι ζημιές έχουν προκληθεί. Οι μάχες ωστόσο, συνεχίζονται κανονικά και η ανησυχία παραμένει αμείωτη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα