Ζελένσκι από ΟΗΕ: Ζητά “πραγματική ειρήνη” και επικρίνει τα σχέδια που “αγνοούν τα βάσανα των Ουκρανών”

Διαβάζεται σε 3'
Ζελένσκι από ΟΗΕ: Ζητά “πραγματική ειρήνη” και επικρίνει τα σχέδια που “αγνοούν τα βάσανα των Ουκρανών”
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP Photo/Richard Drew

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ομιλία του στον ΟΗΕ ζήτησε την στήριξη για το σχέδιο ειρήνης που έχει προτείνει και προειδοποίησε πως μια ρωσική επίθεση στα πυρηνικά της Ουκρανίας θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά «πραγματική ειρήνη» σε ομιλία του που πραγματοποίησε σήμερα στον ΟΗΕ, επικρίνοντας σχέδια που «αγνοούν τα βάσανα των Ουκρανών». Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε ότι σχεδόν 100 χώρες και διεθνείς οργανισμοί έχουν υποστηρίξει το σχέδιο ειρήνης που έχει προτείνει, συμπεριλαμβανομένων χωρών που «έχουν περάσει πολέμους» ή είναι «συνηθισμένες στην ειρήνη».

Ο Ζελένσκι είπε ότι έχει συναντήσει ηγέτες από όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ότι όλοι «μοιράζονται την ίδια κατανόηση».

«Πρέπει να είναι μια πραγματική, δίκαιη ειρήνη», τόνισε.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι είναι «αδύνατο» να επιλυθούν ζητήματα πολέμου στον ΟΗΕ, καθώς πάρα πολλά εξαρτώνται από το δικαίωμα βέτο των μελών στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Όταν ο επιτιθέμενος ασκεί βέτο, ο ΟΗΕ είναι ανίσχυρος να σταματήσει τον πόλεμο. Όμως στο σχέδιο ειρήνης, δεν υπάρχει δικαίωμα βέτο, και αυτός είναι ο λόγος που αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για ειρήνη.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε ότι άλλες προτάσεις από άλλες χώρες που «αγνοούν τα συμφέροντα και τα βάσανα των Ουκρανών, οι οποίοι είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τον πόλεμο» και ότι επίσης αγνοούν την πραγματικότητα, δίνοντας πολιτικό χώρο στον Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίσει τον πόλεμο.

«Ίσως κάποιοι να θέλουν ένα Νόμπελ αντί για πραγματική ειρήνη», δήλωσε, αναφερόμενος σε παράλληλες ή εναλλακτικές προσπάθειες για ειρηνικές διευθετήσεις, «αλλά τα μόνα βραβεία που θα σας δώσει ο Πούτιν είναι περισσότερα βάσανα και καταστροφές».

Σημείωσε μάλιστα ότι κάθε παγκόσμιος ηγέτης που υποστηρίζει την Ουκρανία κατανοεί πώς η Ρωσία θέλει περισσότερα εδάφη, «κάτι το παράλογο», και προσπαθεί να καταλάβει περισσότερη γη «ενώ θέλει να καταστρέψει τον γείτονά της». Ο Ζελένσκι δηλώνει:«Γι’ αυτό λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ειρήνη χωρίς την Ουκρανία».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προσθέτει ότι κάθε γειτονική χώρα της Ρωσίας στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία γνωρίζει ότι «ο πόλεμος θα έρθει και σε αυτούς».

AP Photo/Richard Drew

“Ο Πούτιν σχεδιάζει να επιτεθεί στους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας”

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Ρώσος ηγέτης, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναζητά τρόπους να «σπάσει το πνεύμα των Ουκρανών», συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων επιθέσεων στην ενεργειακή υποδομή της χώρας, όπως οι επιθέσεις της Ρωσίας σε εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας και στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας.

«Η Ρωσία έχει καταστρέψει όλα τα θερμοηλεκτρικά μας εργοστάσια και μεγάλο μέρος της υδροηλεκτρικής μας ικανότητας. Έτσι προετοιμάζεται ο Πούτιν για τον χειμώνα, ελπίζοντας να βασανίσει εκατομμύρια Ουκρανούς… Ο Πούτιν θέλει να τους αφήσει στο σκοτάδι και να αναγκάσει την Ουκρανία να υποφέρει και να παραδοθεί».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι πρόσφατα έλαβε αναφορά ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να επιτεθεί στους πυρηνικούς σταθμούς και την υποδομή της χώρας.

Ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε πυραυλική ή επίθεση με drone ή οποιοδήποτε κρίσιμο συμβάν στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πυρηνική καταστροφή», προσθέτοντας: «Μια τέτοια μέρα δεν πρέπει ποτέ να έρθει… Αυτοί είναι πυρηνικοί σταθμοί. Πρέπει να είναι ασφαλείς».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα