Ζελένσκι: “Δεν πιστεύω κανέναν μετά από αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία”

Ζελένσκι: “Δεν πιστεύω κανέναν μετά από αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία”
Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP

Δύσπιστος, αλλά και αποφασισμένος να μη παραδώσουν οι ουκρανικές δυνάμεις τα όπλα, εμφανίστηκε σε συνέντευξή του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η μάχη που, κατά την άποψή του, μπορεί να επηρεάσει την πορεία όλου του πολέμου.

Πικραμένος, αλλά και πιο αποφασισμένος από ποτέ εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ξεκαθαρίζοντας για τις ουκρανικές δυνάμεις ότι δεν θα παραδώσουν τα όπλα, παρά τα τελεσίγραφα της Ρωσίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο Ζελένσκι τόνισε ότι ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του Ντονμπάς, σε μια μάχη που όπως λέει, θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία ολόκληρου του πολέμου.

Δήλωσε για ακόμη μια φορά ότι δεν έχει καμία εγγύηση, ότι η Ρωσία δεν θα προσπαθήσει ξανά να καταλάβει το Κίεβο, αν καταφέρει να καταλάβει το Ντονμπάς.

“Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μην τους επιτρέψουμε να σταθούν στη θέση μας, γιατί αυτή η μάχη… μπορεί να επηρεάσει την πορεία ολόκληρου του πολέμου, είπε ο Ζελένσκι.

“Δεν εμπιστεύομαι το ρωσικό στρατό και την ηγεσία του”

“Δεν εμπιστεύομαι το ρωσικό στρατό και τη ρωσική ηγεσία. Γι’ αυτό καταλαβαίνουμε ότι το γεγονός ότι τους πολεμήσαμε και έφυγαν, και έτρεχαν να φύγουν από το Κίεβο δεν σημαίνει ότι, αν είναι σε θέση να καταλάβουν το Ντονμπάς, δεν θα συνεχίσουν προς το Κίεβο”, συνέχισε ο Ουκρανός πρόεδρος, για να καταλήξει στην πεποίθηση ότι η χώρα του “μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο και θα το κάνει”.

“Δεν πιστεύω στον κόσμο”, είπε σε άλλο σημείο, μιλώντας στα αγγλικά. “Δεν πιστεύουμε τα λόγια. Μετά την κλιμάκωση της Ρωσίας, δεν πιστεύουμε τους γείτονές μας. Δεν τα πιστεύουμε όλα αυτά”.

“Η μόνη πίστη που υπάρχει είναι η πίστη στον εαυτό μας, στους λαούς μας, στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και στην πεποίθηση ότι οι χώρες θα μας υποστηρίξουν όχι μόνο με τα λόγια τους αλλά και με τις πράξεις τους, συνέχισε ο Ζελένσκι στα ουκρανικά. “Και αυτό είναι. Ποτέ ξανά. Πραγματικά, όλοι μιλούν για αυτό και όμως, όπως μπορείτε να δείτε, δεν έχουν όλοι τα κότσια”.

“Δεν έχει πέσει η Μαριούπολη” – Ανελέητο σφυροκόπημα από τους Ρώσους

Οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις στη νότια πόλη-λιμάνι Μαριούπολη εξακολουθούν να μάχονται αψηφώντας τη ρωσική απαίτηση να παραδοθούν, δήλωσε την Κυριακή ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ.

“Όχι, η πόλη δεν έχει πέσει. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις, οι στρατιώτες μας εξακολουθούν να είναι εκεί. Θα αγωνιστούν μέχρι τέλους. Αυτή τη στιγμή που σας μιλώ, εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη”, δήλωσε ο Σμίχαλ στην εκπομπή “This Week” του ABC και πρόσθεσε πως Ουκρανοί στρατιώτες εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους ορισμένα τμήματα της πόλης.

Στιγμιότυπο μετά από ρωσική επίθεση στη Μαριούπολη AP Photo/Evgeniy Maloletka

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σμίχαλ είπε πως θα συμμετάσχει στις συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα διεξαχθούν στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα και θα επιδιώξει οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Όλεγκ Ουστένκο, είχε δηλώσει πως η Ουκρανία ζήτησε από τις χώρες μέλη της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) 50 δισεκ. δολάρια ως οικονομική υποστήριξη.

Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ηχούν σε όλη τη χώρα νωρίς το πρωί της Κυριακής κάτι που συμβαίνει τακτικά και, σύμφωνα με πρωινή αναφορά των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Μαριούπολη συνεχίσθηκαν και υπήρξαν «επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο λιμάνι».

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως σημειώθηκε έκρηξη στο Κίεβο χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες.

Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν τη Μαριούπολη

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως τα στρατεύματά του εκκαθάρισαν την αστική περιοχή της Μαριούπολης και μόνο ένα μικρό απόσπασμα ουκρανών μαχητών παρέμενε χθες σε ένα γιγάντιο εργοστάσιο χαλυβουργίας.

Το εργοστάσιο Azovstal, το οποίο περιγράφεται σαν ένα φρούριο μέσα σε μια πόλη, βρίσκεται σε μια βιομηχανική περιοχή στα παράλια της Αζοφικής Θάλασσας και εκτείνεται σε περισσότερο από 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στα οποία βρίσκονται χιλιάδες κτίρια, υψικάμινοι και σιδηρογραμμές.

Ο ισχυρισμός της Μόσχας ότι ελέγχει σχεδόν πλήρως τη Μαριούπολη δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Όπως ανέφεραν ουκρανικές πηγές, ο στρατός του Πούτιν συνεχίζει τα αεροπορικά πλήγματα με στόχο την Μαριούπολη.

Μαριούπολη: Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα αεροπορικά πλήγματα με στόχο την πολιορκημένη Μαριούπολη, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε πως δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία με τη Μόσχα για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.

Στιγμιότυπο μετά από ρωσική επίθεση στη Μαριούπολη AP Photo/Evgeniy Maloletka

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ουκρανικό επιτελείο, ρωσικές ταξιαρχίες πεζοναυτών «ετοιμάζονται για μια επιχείρηση αλεξιπτωτιστών» στη Μαριούπολη, ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του λιμανιού.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως συνεχίζονται σήμερα οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών και ο μερικός αποκλεισμός του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε πως η χώρα της και η Ρωσία δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σήμερα σχετικά με το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις.

Η ίδια δήλωσε ακόμη πως οι ουκρανικές αρχές ζήτησαν να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων και τραυματισμένων ουκρανών στρατιωτών από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα