Ζελένσκι: “Η Γερμανία συμφώνησε να μας δώσει περισσότερα συστήματα Patriot”
Η Γερμανία θα παράσχει επιπλέον συστήματα Πάτριοτ, σύμφωνα με τον Ζελένσκι - Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαριστεί την Αυστραλία για τη νέα στρατιωτική βοήθειά της.
- 12 Ιουλίου 2023 13:45
Η Γερμανία συμφώνησε να παράσχει στην Ουκρανία επιπρόσθετους εκτοξευτές και πυραύλους για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βίλνιους.
“Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υπεράσπιση των ζωών στην Ουκρανία απέναντι στον ρωσικό τρόμο”, έγραψε ο Ζελένσκι στην εφαρμογή Telegram.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι η Αυστραλία συμφώνησε να δώσει στην Ουκρανία ένα νέο αμυντικό πακέτο που περιλαμβάνει 30 τεθωρακισμένα οχήματα Bushmaster.
“Σας ευχαριστώ! Ένα ισχυρό νέο αμυντικό πακέτο, περιλαμβανομένων 30 Bushmasters”, ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην εφαρμογή Telegram έπειτα από τη συνάντησή του με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Σχέδιο της ΕΕ για “διαρκή” στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να ανοίγει διάπλατα την “αγκαλιά” της για την Ουκρανία, καθώς εκπονεί σχέδιο για “διαρκή” στρατιωτική βοήθεια. Όπως αναφέρει το Politico, η αρμόδια υπηρεσία της ΕΕ συνιστά στο μπλοκ να αναλάβει μια πλήρη δέσμη «δεσμεύσεων για την ασφάλεια στην Ουκρανία» για τα επόμενα χρόνια, για τον πόλεμο με τη Ρωσία.
Οι προτάσεις αφορούν από τη διασφάλιση μιας “διαρκούς” ροής όπλων προς το Κίεβο, τη συνεχή στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση, μέχρι την ανταλλαγή πληροφοριών και τη βοήθεια στη σύνδεση των αμυντικών εταιρειών της Ουκρανίας και της ΕΕ.
Το προσχέδιο της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ προσθέτει ότι “η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα ήταν από μόνη της μια δέσμευση για την ασφάλεια“. Για να τη βοηθήσει να φτάσει εκεί, υποστηρίζει, η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει “μακροπρόθεσμη και προβλέψιμη οικονομική στήριξη”, ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να ανοικοδομηθεί.
Οι συστάσεις αποτελούν ως επί το πλείστον περίληψη των προσπαθειών της ΕΕ που έχουν ήδη ξεκινήσει για τη στήριξη της Ουκρανίας. Ωστόσο, μαζί, είναι αξιοσημείωτα ως προς το εύρος τους, δίνοντας ουσιαστικά δισεκατομμύρια σε πιθανή υποστήριξη τα επόμενα χρόνια. Ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα δεδομένου ότι οι οικονομίες επιβαρύνονται και ορισμένες χώρες δεν θέλουν να δώσουν περισσότερα χρήματα στην ΕΕ.
Η ΕΕ ως οντότητα περιορίζεται από το σχεδιασμό της στο τι μπορεί να κάνει στρατιωτικά. Ενώ μπορεί να παρέχει βοήθεια όπως στρατιωτική εκπαίδευση δεν μπορεί να δώσει στην Ουκρανία όπλα. Αντίθετα, οι Βρυξέλλες ενθαρρύνουν τις χώρες της ΕΕ να στείλουν τα δικά τους όπλα, προσφέροντας μερική αποζημίωση για τέτοιες δωρεές.
Το έγγραφο προβλέπει αυτό το σύστημα αποζημίωσης ως πυλώνα της μακροπρόθεσμης στρατιωτικής υποστήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία, λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι θα προσφέρουν “σύντομα” ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός “κουμπαρά” για τέτοιες προσπάθειες που θα διαρκέσουν έως το 2027.
Η ΕΕ πληρώνει εν μέρει τις χώρες για τις δωρεές όπλων τους μέσω ενός άλλοτε ελάχιστα γνωστού ταμείου που ονομαζόταν European Peace Facility. Αυτό το ταμείο βρίσκεται εκτός του κανονικού προϋπολογισμού της ΕΕ, επιτρέποντας τη χρήση του για όπλα. Η ρύθμιση επιτρέπει επίσης στους ηγέτες της ΕΕ να υπογράψουν νέες εισφορές χρημάτων χωρίς να επηρεαστεί ο τακτικός προϋπολογισμός της ΕΕ.
Πρόσφατα, οι ηγέτες ενέκριναν άλλα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το ταμείο, ανεβάζοντας το σύνολο του στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέρος αυτής της ένεσης, 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να αφιερωθεί ειδικά στην Ουκρανία, σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες που μίλησαν ανώνυμα για να περιγράψουν τα σχέδια.
Το προσχέδιο εγγράφου αναφέρει ότι η ΕΕ θα δαπανήσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο μόνο φέτος για να βοηθήσει στην κάλυψη όπλων για την Ουκρανία.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις