Ζελένσκι: Κατηγορεί τη Ρωσία για βασανιστήρια και εγκλήματα πολέμου στις ανακαταληφθείσες περιοχές
Για βασανιστήρια και εγκλήματα πολέμου στη βορειοανατολική Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ο Ζελένσκι. "Υπάρχουν κάποιες αποδείξεις και διεξάγονται αξιολογήσεις" είπε σε σχετικό ερώτημα του Reuters.
- 16 Σεπτεμβρίου 2022 19:57
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι πολλοί Ουκρανοί ετάφησαν σε διάφορες περιοχές στα πρόσφατα ανακαταληφθέντα εδάφη, μεταξύ των οποίων ολόκληρες οικογένειες και άνθρωποι που είχαν υποστεί βασανιστήρια, παρομοιάζοντας την κατάσταση με εκείνη που επακολούθησε πριν μήνες μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο.
Σε συνέντευξη του στο προεδρικό του γραφείο, δήλωσε στο Reuters ότι μια έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη με την διεθνή συνδρομή και πως υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στις περιοχές εκείνες.
“Από σήμερα, υπάρχουν 450 νεκροί, θαμμένοι. Αλλά υπάρχουν και άλλοι, ξεχωριστές ταφές πολλών ανθρώπων. Βασανισμένων ανθρώπων. Ολόκληρες οικογένειες σε ορισμένες περιοχές”, είπε.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου, είπε: “Όλα αυτά υπάρχουν. Ερευνητικές επιτροπές με διεθνείς εταίρους, κοινές ερευνητικές επιτροπές”. Υπάρχουν κάποιες αποδείξεις και διεξάγονται αξιολογήσεις, ουκρανικές και διεθνείς, και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, για τον κόσμο να το αναγνωρίσει”, είπε.
Το Κρεμλίνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό των ισχυρισμών του Ζελένσκι.
Η Ρωσία αρνείται τακτικά ότι στοχοποιεί αμάχους κατά τη διάρκεια της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”, όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία και έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν εκστρατεία συκοφάντησης.
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χάρκοβο, Oleh Synhubov, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή σε ένα από τα σημεία ταφής στην πόλη Ιζιούμ ότι ορισμένα πτώματα, μετά την εκταφή, βρέθηκαν με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους.
Η Μόσχα δεν έχει σχολιάσει το σημείο μαζικής ταφής στην Ιζιούμ, το οποίο αποτελούσε προπύργιο της ρωσικής μετωπικής γραμμής πριν η αντεπίθεση της Ουκρανίας αναγκάσει τις δυνάμεις της να τραπούν σε φυγή.
θα απευθυνθεί με μαγνητοσκοπημένο βίντεο στην ΓΣ του ΟΗΕ
Η 193μελής Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επιτρέπει στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απευθυνθεί στην ετήσια γενική συνέλευση την επόμενη εβδομάδα μέσω μαγνητοσκοπημένου βίντεο.
Η απόφαση ελήφθη με 101 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 19 αποχές.
“Ναι” στην εξαγωγή ρωσικής αμμωνίας μέσω Ουκρανίας μόνο αν η Μόσχα παραδώσει τους αιχμαλώτους πολέμου
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σήμερα ότι θα στηρίξει την πρόταση επανέναρξης των εξαγωγών ρωσικής αμμωνίας μέσω της χώρας του, μόνο εφόσον η Μόσχα παραδώσει στο Κίεβο τους Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο Ζελένσκι είπε ότι πρότεινε αυτή τη ρύθμιση στα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία έχουν ζητήσει να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές αμμωνίας για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια έλλειψη λιπασμάτων.
«Είμαι κατά του εφοδιασμού με αμμωνία από τη Ρωσική Ομοσπονδία μέσω του εδάφους μας. Θα το έκανα μόνο σε αντάλλαγμα για τους αιχμαλώτους μας. Αυτό προσέφερα στα Ηνωμένα Έθνη», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο ΟΗΕ θέλει η αμμωνία της ρωσικής εταιρείας Uralchem να μεταφερθεί με αγωγούς στα σύνορα της Ουκρανίας, απ’ όπου θα αγοραστεί από την αμερικανική εταιρεία διαπραγμάτευσης εμπορευμάτων Trammo. Ο αγωγός αυτός μπορεί να μεταφέρει έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους αμμωνίας κάθε χρόνο, από την περιοχή του Βόλγα στην Ουκρανία μέχρι το λιμάνι Πιβντένι (Γιούζνι στα ρωσικά) στη Μαύρη Θάλασσα, στην περιοχή της Οδησσού. Ο αγωγός έκλεισε όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν κατά την αντεπίθεση-αστραπή του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του Χαρκόβου. Ωστόσο, η Ρωσία κρατάει περισσότερους Ουκρανούς στρατιώτες απ’ όσοι είναι οι Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου, σημείωσε.
Η τύχη των Ουκρανών αιχμαλώτων και ιδίως εκείνων που πολέμησαν στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ, στην πολιορκημένη Μαριούπολη, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στην Ουκρανία. Συγγενείς τους συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από την κυβερνητική συνοικία στο Κίεβο, όπου βρίσκεται και το γραφείο του Ζελένσκι, κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «Φέρτε τους ήρωες του Αζοφστάλ στην πατρίδα».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις