Ζελένσκι στο BBC: “Καμία συμφωνία με τον Πούτιν, τα όπλα είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει η Ρωσία”

Ζελένσκι στο BBC: “Καμία συμφωνία με τον Πούτιν, τα όπλα είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει η Ρωσία”
Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP Photo/Carolyn Kaster

Πολύ μακριά από μία συμφωνία φαίνεται πως βρίσκονται οι πρόεδροι Ουκρανίας και Ρωσίας με φόντο τον πόλεμο που εξακολουθεί να μαίνεται. Η συνέντευξη του Ζελένσκι για τον έναν χρόνο από τη ρωσική εισβολή.

Σχεδόν ένας χρόνος συμπληρώνεται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και όπως φαίνεται ο πόλεμος θα συνεχιστεί άγνωστο μέχρι στιγμή για πόσο ακόμα, καθώς ο Ζελένσκι και Πούτιν δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να δώσουν τα χέρια και να βάλουν τέλος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο BBC, απέκλεισε το ενδεχόμενο παραχώρησης οποιουδήποτε εδάφους της χώρας του στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία και προειδοποίησε ότι η παραχώρηση γης θα σήμαινε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να «συνεχίσει να επιστρέφει», σχολιάζοντας πως τα όπλα από τη Δύση θα έφερναν την ειρήνη πιο κοντά.

“Οι ρωσικές επιθέσεις γίνονται ήδη από διάφορες κατευθύνσεις”, δήλωσε χαρακτηριστικά, ωστόσο υποστήριξε ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας μπορούν να συνεχίσουν να αντιστέκονται στην προέλαση της Ρωσίας μέχρι να μπορέσουν να ξεκινήσουν μια αντεπίθεση.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε τις εκκλήσεις του για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση, σημειώνοντας πως “φυσικά, τα σύγχρονα όπλα επιταχύνουν την ειρήνη. Τα όπλα είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει η Ρωσία“.

Την περασμένη εβδομάδα είχε συναντήσεις με ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διεθνή υποστήριξη και να ζητήσει σύγχρονα όπλα για να υπερασπιστεί τη χώρα του. Όταν μάλιστα ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ δεν απέκλεισε τίποτα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Ωστόσο το Κίεβο εκφράζει την απογοήτευση και τη δυσάρεσκειά του αναφορικά με την ταχύτητα παράδοσης, καθώς τα άρματα μάχης -που υποσχέθηκαν τον περασμένο μήνα μια ομάδα δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου– πιστεύεται ότι απέχουν ακόμη εβδομάδες από την άφιξή τους στο πεδίο της μάχης.

“Διάλογος με ποιον; Με τον Πούτιν; Όχι!”

Ερωτηθείς για το αν εξεπλάγη με τις τακτικές της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις χαρακτήρισε “άνευ αξίας”. Και πρόσθεσε: “Ο τρόπος που κατέστρεψαν τα πάντα. Εάν οι στρατιώτες τους έλαβαν [και εκτέλεσαν] αυτές τις εντολές, αυτό σημαίνει ότι μοιράζονται τις ίδιες αξίες”.

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα από την Ουκρανία υποδηλώνουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία πέθαιναν σε μεγαλύτερο αριθμό αυτόν τον μήνα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την πρώτη εβδομάδα της εισβολής τους. Τα στοιχεία δεν μπορούν να επαληθευτούν, αλλά το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι οι τάσεις ήταν “πιθανότατα ακριβείς“.

“Πιστεύω ότι η Ουκρανία παλεύει για την επιβίωση της. Πρόκειται για μια χώρα που προσεγγίζει την Ευρώπη τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αξιών. Επιλέξαμε αυτό τον δρόμο. Θέλουμε εγγυήσεις ασφαλείας. Οποιοσδήποτε εδαφικός συμβιβασμός θα μας καθιστούσε πιο αδύναμους σαν κράτος”, δήλωσε τονίζοντας πως δεν έχει να κάνει με τον συμβιβασμό αυτό καθεαυτό. “Γιατί να το φοβόμαστε αυτό; Έχουμε εκατομμύρια συμβιβασμούς στη ζωή κάθε μέρα”, ανέφερε, ενώ αναρωτήθηκε: “Το ερώτημα είναι με ποιον; Με τον Πούτιν; Όχι. Επειδή δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Διάλογος μαζί του; Όχι. Επειδή δεν υπάρχει εμπιστοσύνη“.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα