Zήτησε ο Νετανιάχου από το Κατάρ να χρηματοδοτήσει τη Χαμάς;
Διαβάζεται σε 4'Ισραηλινό ενημερωτικό δίκτυο δημοσίευσε λεπτομέρειες από μία απόρρητη επιστολή που φέρεται να έστειλε ο Νετανιάχου στη Ντόχα το 2018 και παράλληλα κάνει λόγο για μυστικές επαφές ανάμεσα σε Ισραήλ, ΗΠΑ και Κατάρ.
- 07 Μαΐου 2024 07:22
Σε μια σοβαρή αποκάλυψη προχώρησε σήμερα το ισραηλινό ενημερωτικό δίκτυο Υnet, το οποίο δημοσίευσε λεπτομέρειες από μια απόρρητη επιστολή που φέρεται να είχε στείλει ο Μπένιαμιν Νετανιάχου προς τη Ντόχα το 2018 ενώ παράλληλα ο ειδησεογραφικός ισότοπος κάνει λόγο για μυστικές επαφές ανάμεσα σε Ισραήλ, ΗΠΑ και Κατάρ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με επιστολή που στάλθηκε προς την ηγεσία του Κατάρ το 2018, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προέτρεπε την κυβέρνηση του Κατάρ να συνεχίσει τη μεταφορά χρημάτων στη Γάζα. Όπως αναφέρει το Υnet, «ο Νετανιάχου εξηγούσε στην επιστολή ότι η χρηματοδότηση θα μείωνε τα κίνητρα των τρομοκρατικών ομάδων εκεί για την πραγματοποίηση επιθέσεων, θα απέτρεπε μια ανθρωπιστική κρίση και ήταν ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας».
Παράλληλα στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως υπάρχουν δύο διαφορετικές χρονικές περίοδοι για τη χρηματοδότηση της Λωρίδας της Γάζας από το Κατάρ, «η οποία επέτρεψε στη Χαμάς να εξελιχθεί από μια ασήμαντη τρομοκρατική οργάνωση σε μια στρατιωτική αυτοκρατορία με τάγματα, ένα υπόγειο δίκτυο σηράγγων και τη δύναμη πυρός ενός μικρού στρατού.
Μεταξύ 2007 και 2014, το Κατάρ παρείχε στη Χαμάς κεφάλαια, χωρίς διεθνή εποπτεία ή έλεγχο, ενώ από το 2014 και μετά, η χρηματοδότηση από το Κατάρ συντονίστηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.
Ο πόλεμος στη Γάζα το 2014 ήταν το σημείο καμπής. Οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ, το Ισραήλ και το Κατάρ αποφάσισαν αμέσως μετά τον πόλεμο να δημιουργήσουν ένα νέο σύστημα στο οποίο 30 εκατομμύρια δολάρια θα παραδίδονταν κάθε μήνα από τη Ντόχα στην παράκτια λωρίδα. Περίπου 10 εκατ. δολάρια προορίζονταν για την αγορά καυσίμων από το Ισραήλ, που χρειάζονταν για τη λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας, 10 εκατ. δολάρια προορίζονταν για την πληρωμή των μισθών των κυβερνητικών υπαλλήλων και τα τελευταία 10 εκατ. δολάρια θα δίνονταν σε υποτροφίες 100 δολαρίων σε περίπου 100.000 οικογένειες της Γάζας που είχαν ανάγκη. Τότε το Ισραήλ πίστευε ότι η Χαμάς δεν θα είχε πλέον πρόθεση να το καταστρέψει».
«Μέχρι το 2018, τα κεφάλαια του Κατάρ δεν δίνονταν στη Γάζα σε τακτική βάση και παραδίδονταν μόνο περιστασιακά με την έγκριση του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής», αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
«Η Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε ότι δεν θα συμφωνούσε πλέον να χρηματοδοτεί τη Χαμάς και αντί το Ισραήλ να αφήσει την τρομοκρατική ομάδα να καταρρεύσει, βρήκε μια εναλλακτική οδό για τη χρηματοδότησή της», λέει, σύμφωνα με το Ynet, ο Δρ Udi Levi, ο οποίος ήταν ο αξιωματούχος της Μοσάντ που ήταν επιφορτισμένος με την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μέχρι το 2016. «Αυτό ήταν μέρος της πολιτικής του Ισραήλ για να εξαγοράσει την ηρεμία στην περιοχή. Η Χαμάς απαίτησε τα 30 εκατομμύρια δολάρια το μήνα να παραδίδονται απευθείας στην κυβερνητική παράταξη. Ήταν αφελές να πιστεύει κανείς ότι η Χαμάς θα έδινε τα χρήματα στον πληθυσμό της Γάζας», συμπληρώνει.
Το “πράσινο φως” από την Ουάσινγκτον
Είναι προφανές ότι το Κατάρ δεν “συμπαθούσε” αυτή τη νέα ρύθμιση. «Έπαιζαν διπλό παιχνίδι τότε και εξακολουθούν να το κάνουν και τώρα», λέει ο Levi. «Μιλάμε για τον μεγαλύτερο χρηματοδότη της τρομοκρατίας στον κόσμο, αλλά το 2018 το Κατάρ ανησυχούσε ότι η χρηματοδότηση της Χαμάς -η οποία είχε χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση- θα δημιουργούσε προβλήματα με τους διεθνείς θεσμούς».
«Τον Νοέμβριο του 2018, ο τότε υπουργός Άμυνας Avigdor Liberman παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», συνεχίζει το δημοσίευμα. «Από τη μία πλευρά ψηφίζουμε νόμο για την παρακράτηση κονδυλίων από την Παλαιστινιακή Αρχή, για τη χρηματοδότηση τρομοκρατών και από την άλλη επιτρέπουμε τη ροή κονδυλίων προς τους τρομοκράτες στη Γάζα», φέρεται να δήλωσε ο Liberman.
«Ο Νετανιάχου κατανόησε τη δυσχερή θέση του Κατάρ και έστειλε επείγουσα επιστολή στη Ντόχα, αλλά οι αξιωματούχοι εκεί απαίτησαν περαιτέρω διαβεβαιώσεις. “Υπήρχε η αίσθηση ότι χρειάζονταν οι Αμερικανοί, προκειμένου να σφραγιστεί η συμφωνία”, λέει ο Levi.
Ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν, ο οποίος ήταν υπεύθυνος οικονομικών της εκστρατείας για την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και ο οποίος είναι Εβραίος, συμφώνησε με το αίτημα του Νετανιάχου και έστειλε μια πρόσθετη επιστολή στη Ντόχα, αυτή τη φορά από την Ουάσινγκτον, διαβεβαιώνοντας το Κατάρ ότι η χρηματοδότηση της Χαμάς δεν θα θεωρηθεί χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».
To κείμενο του Ynet καταλήγει αναφέροντας πως «τελικά οι επιστολές του Νετανιάχου και του Μνούτσιν ικανοποίησαν τους Καταριανούς. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία η οποία εξακολουθεί να εκτυλίσσεται. Το γραφείο του πρωθυπουργού δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό του θέματος».