2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας: Όλα όσα είδαμε και θα δούμε φέτος, στο νησί των Φαιάκων

Διαβάζεται σε 9'
2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας: Όλα όσα είδαμε και θα δούμε φέτος, στο νησί των Φαιάκων
UNSPLASH

To 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας διανύει ήδη τον τέταρτο μήνα του και κορυφώνει το πρόγραμμά του με σπουδαίες εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο νησί τους πρώτους μήνες του Φθινοπώρου.

Κάτοικοι και επισκέπτες έχουν αγκαλιάσει μέχρι σήμερα τον – ετήσιο πλέον – θεσμό σε έναν τόπο με έντονη πολιτιστική ταυτότητα που έχει μετατραπεί σε σημείο συνάντησης τεχνών και πολιτισμών.

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Διονύση Γραμμένου, το Φεστιβάλ ήδη από την πρώτη του διοργάνωση το 2022, επανατοποθέτησε την Κέρκυρα στον πολιτισμικό και τουριστικό χάρτη της χώρας και της Ευρώπης κάνοντας το νησί των Φαιάκων σημείο αναφοράς και ολιστικής εμπειρίας τέχνης και πολιτισμού.

Συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις αλλά και εκδηλώσεις πρωτότυπης δημιουργίας συνθέτουν το πολυποίκιλο, πρωτότυπο και δημιουργικό πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας.

Η πανέμορφη Κέρκυρα συνεχίζει να υποδέχεται σπουδαίους καλλιτέχνες και για τους επόμενους μήνες, προσφέροντας σε όσους βρεθούν στο νησί την ευκαιρία να απολαύσουν εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου από όλους τους τομείς του πολιτισμού και του «ευ ζην»: Μουσική, Θέατρο, Χορός, Γλυπτική, Λογοτεχνία, Γαστρονομία!

Τι θα δούμε τον Οκτώβρη

UNSPLASH

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας υποδέχεται τον Οκτώβρη με μουσική, την Τρίτη 3 Οκτωβρίου στις 20:00 με τους Strings Trio στον Ιερό Καθολικό Ναό Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου.

Η τρέχουσα περιοδεία του Music Network φέρνει στο κοινό, τους λιγότερο ακουσμένους συνδυασμούς των String Trio (βιολί, βιόλα και τσέλο), μέσα από τους διεθνείς καλλιτέχνες Maxim Rysanov (βιόλα), Nikita Boriso-Glebsky (βιολί) και Dóra Kokas (βιολοντσέλο).

Επί σκηνής θα βρεθούν ένας μουσικός στο κέντρο, απέναντι προς το κοινό, πλαισιωμένος εκατέρωθεν από τους δύο συναδέλφους του, για να μας χαρίζουν μια δυνατή επιλογή από τη μουσική τους, που είναι διαθέσιμη για τρίο εγχόρδων, παρουσιάζοντας δύο έργα από τα τέλη του 1700, και δύο έργα, που γράφτηκαν τα τελευταία 20 χρόνια.

Το “Insight” (2002) της Dobrinka Tabakova για τρίο εγχόρδων, που αρχικά γράφτηκε για τον Maxim Rysanov σε διαφορετικό σύνολο, είναι ένα κομμάτι που αφορά τη συγχώνευση, μετατρέποντας τα τρία όργανα σε μια ενιαία ηχητική οντότητα. Από τους τονικούς κυματισμούς της έναρξης έως την πιο έντονη ενέργεια των πιο γρήγορων ενοτήτων, οι τρεις μουσικοί δημιουργούν μια όμορφη ηχητική υφή. Οι σταδιακές αρμονικές μετατοπίσεις, ακτινοβολούν γύρω από ένα χαμηλό βουητό, και δημιουργούν ένα πλούσιο διαλογιστικό αποτέλεσμα.

Μετά από αυτό, εισερχόμαστε στον παιχνιδιάρικο κόσμο του νεαρού Μπετόβεν με το “String Trio in G”, το οποίο συνέθεσε όταν ήταν ακόμη στα μέσα των 20 ετών του. Οι μουσικοί ενεργούν τώρα ως τρεις ξεχωριστές φωνές – καθαρές και σαφείς. Το φινάλε αναδεικνύει μια αίσθηση φλογερής συγκέντρωσης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των τριών μουσικών, με το παίξιμο τους να είναι κομψό και εκλεπτυσμένο, με μια εξαιρετική πορεία προς το τέλος.

Προσθέτοντας μια εποχιακή πινελιά στο πρόγραμμα, ακολουθεί το πρόσφατα γραμμένο “Imbolic Meditation” του Ed Bennett. Ένα βαθιά ατμοσφαιρικό έργο, που παρασύρει τα όργανα σε μια έντονη ηρεμία.

Η συναυλία κλείνει με το παλαιότερο κομμάτι του προγράμματος, και ίσως το παλαιότερο που γράφτηκε για αυτόν τον συνδυασμό, το “Divertimento in E flat for String Trio”, του Μότσαρτ. Χτισμένο σε έξι μέρη, υπάρχουν πολλά που πρέπει να κατανοήσει κανείς σε αυτό το εντυπωσιακό κομμάτι, με την εξαιρετική γραφή, που αναδεικνύει ένα εύστοχο και ελκυστικό παίξιμο.

Στη συνέχεια του προγράμματος, την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στις 20:00, θα ακολουθήσει μια ξεχωριστή βραδιά στην Πλακάδα τ’ Αγιού με το Michael Guttman Tango.

Ο υποψήφιος για Grammy, Michael Guttman, γνωστός βέλγος βιολιστής και μουσικός διευθυντής διακεκριμένων φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο συναντά την Jing Zhao, νικήτρια του διεθνούς διαγωνισμού ARD στο Μόναχο το 2005, που έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως μία από τις πιο πολυτάλαντες τσελίστριες της γενιάς της. Και οι δύο διάσημοι μουσικοί δωματίου, η Jing και ο Michael, παίζουν τακτικά με καλλιτέχνες όπως οι Martha Argerich, Elena Bashkirova, Guy Braunstein, Boris Berezovsky, Vadim Repin, Antoine Tamestit, Maxim Vengerov, μεταξύ άλλων.

Λίγοι γνωρίζουν ότι ο Michael & η Jing δεν μοιράζονται μόνο την αγάπη τους για τη μουσική δωματίου, αλλά μοιράζονται και μια ένοχη απόλαυση: το πάθος τους για τη μουσική τάνγκο. Η συνάντηση του Guttman με τον θρυλικό δημιουργό του “Τango Νuevo” και αργεντινό συνθέτη Astor Piazzolla, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ενίσχυσε το πάθος του για τη μουσική tango και τον ενθάρρυνε να δημιουργήσει το Guttman Tango Ensemble.

Για το νέο τους πρόγραμμα, με τον μοναδικό συνδυασμό βιολιού, τσέλου, κοντραμπάσου, μπαντονεόν και πιάνου, θέλουν να συνδέσουν το αργεντίνικο τάνγκο με την ευρωπαϊκή παράδοση της κλασικής μουσικής. Η νέα πρόταση του Guttman Tango Ensemble προσφέρει στο κοινό μια μεγάλη ποικιλία από διασκευές τάνγκο της γαλλίδας συνθέτριας τάνγκο Chloé Pfeiffer, βασισμένες σε διάφορα εμβληματικά κλασικά κομμάτια, από το “Eine kleine Nachtmusik” του Wolfgang Amadeus Mozart (Musiquita Nocturna) μέχρι την «Πρώτη Συμφωνία» του Gustav Mahler (Hermano Gustavo).

Από την Δευτέρα 16 έως και την Κυριακή 29 Οκτωβρίου το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει την ΦΩΤΟ.ΛΕ.ΚΕ.(Φωτογραφική Λέσχη Κέρκυρας), με πρόεδρο τον Γ. Βλαχόπουλο, που θα παρουσιάσει μια σειρά φωτογραφικών έργων στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ στην Ιόνιο Βουλή, ενώ από τις 21 έως τις 31 Οκτωβρίου στις Φυλακές του Παλαιού Φρουρίου, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα συναντήσουν την έκθεση ζωγραφικής της καλλιτέχνιδας Amanda Galal.

Σειρά έχει το τριήμερο χαρτογραφικής προβολής που διεξάγεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας, από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου.

Η χορογράφος Ολύβια Θανάσουλα παρουσιάζει την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας την χορευτική παράσταση «ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ».

Η Ολύβια Θανάσουλα, ανοίγοντας τα φώτα του κόσμου της, μας εκθέτει σε μια σκηνή που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Σκιαγραφεί τη στιγμή που ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με τους φόβους του και την ταυτόχρονη αδυναμία του να ελέγξει αυτό που συμβαίνει.

Η χορογράφος χρησιμοποιεί τον «ΚΕΝΟ ΧΩΡΟ» και τις χειρονομίες ως χορογραφικά εργαλεία για να εκφράσει το κενό που δημιουργείται μέσα μας και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις μετά από κάποια μεγάλη απώλεια, λόγω του βαθύ πόνου και της ανατροπής της ισορροπίας μας, ενώ ενδιάμεσα παραθέτει τις απόπειρες ανάκτησης των δυνάμεών μας και αναδόμησης της πραγματικότητας μας.

Το κενό αυτό αυξομειώνεται κατ’ επανάληψη στη ζωή μας, αναγκάζοντάς μας να παίξουμε με αυτό και να το γεμίσουμε κάθε φορά από την αρχή, ώσπου να συμφιλιωθούμε με αυτή τη διαδικασία και να προσαρμοστούμε σε αυτήν, «σαν ένας ατέρμονος φαύλος κύκλος δημιουργίας και καταστροφής».

Η κινησιολογική έρευνα και ο σκοπός είναι οι χορευτές να κινούνται σαν ένας ενιαίος οργανισμός/σώμα που όμως αποτελείται από μικρότερες αυτόνομες μονάδες.

Στην συνέχεια ακολουθεί ένα γκαλά όπερας με τους Α. Χονδρογιάννη και Α. Μπόγρη έρχεται την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας. To συγκρότημα χάλκινων πνευστών και κρουστών της Κ.Ο.Α. (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών), METALLON, έρχεται με μια μοναδική μουσική βραδιά το Σάββατο 28 Οκτωβρίου στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας.

Ο Οκτώβριος συνεχίζεται με ένα ποιητικό τριήμερο, από τις 30 εώς 31 Οκτωβρίου στην Ιόνιο Βουλή και ολοκληρώνεται 1 Νοεμβρίου με την βράβευση του Τίτου Πατρίκιου, που θα τιμηθεί από τον Δήμο Κέρκυρας και θα συζητήσει με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Μηνά Βιντιάδη. Χαιρετίζει και απαγγέλλει ποιήματά του η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας Βαρβάρα Δούκα και στο τέλος θα απαντήσει σε ερωτήσεις όσων τον τιμήσουν με την παρουσία τους και θα υπογράψει βιβλία του.

Δυναμικό κλείσιμο με το πρόγραμμα του Νοέμβρη

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας ανοίγει το πρόγραμμα του Νοέμβρη φιλοξενώντας ένα λογοτεχνικό τριήμερο στην Ιόνιο Βουλή, από από τις 2 εώς τις 4 Νοεμβρίου (19:00), που είναι αφιερωμένο στον Τίτο Πατρίκιο, στο έτος Άλκης Ζέη, στη Βαλκανική Λογοτεχνία και σε ξεχωριστά βιβλία από την Ποίηση, την Πεζογραφία και τη Μουσική.

Έτσι, για μια εβδομάδα, από τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου έως το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, η Κέρκυρα μετατρέπεται στο Νησί του Βιβλίου, μ’ ένα φιλόδοξο πρόγραμμα και πολλές, σημαντικές, εκδηλώσεις.

UNSPLASH

Στη συνέχεια, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στις 11:00, το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας παρουσιάζει μια παιδική θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας στο Δημοτικό Θέατρο του νησιού.

Οι «Ανερχόμενοι Αστέρες» έρχονται στο Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας! Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τους απολαύσει την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στις 19:00 στην Ιόνιο Ακαδημία.

Από τις 11 έως τις 25 Νοεμβρίου, η ΦΩΤΟ.ΛΕ.ΚΕ.(Φωτογραφική Λέσχη Κέρκυρας), με πρόεδρο τον Γ. Βλαχόπουλο, θα παρουσιάσει μια σειρά φωτογραφικών έργων στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ στην Ιόνιο Βουλή.

Η χορογράφος Πένυ Διαμαντοπούλου παρουσιάζει την παράσταση «ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ» της χορευτικής ομάδας Άρθρωσις στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας και την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας.

Έπειτα ένα τριήμερο χαρτογραφικής προβολής, έργο του Μπάμπη Σεβοζλίδη στο Φεστιβάλ από 18-20 Νοεμβρίου.

Η παιδική χορωδία Κέρκυρας «Αγ. Σπυρίδων» υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Χριστίνας Καλλιαρίδου θα δώσει ρεσιτάλ την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στις 12:00 στον Ιερό Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου και την ίδια μέρα στις 20:00 το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει την θεατρική παράσταση «Όταν σφυρίζουν οι φάλαινες» στην μικρή σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας.

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στις 20:00, η γυναικεία χορωδία Κέρκυρας «Αγ. Σπυρίδων» υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Χριστίνας Καλλιαρίδου θα εμφανιστεί στον Ιερό Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου.

«Ο Πέτρος και ο Λύκος», το κλασικό αγαπημένο παραμύθι του Προκόφιεφ Σεργκέι, θα… ζωντανέψει για ακόμη μία φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου και ώρα 11:00 στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας.

Ακολουθεί ένα γαστρονομικό διήμερο με τέσσερις εκδηλώσεις που θα… «χορτάσει» και τους πιο πεινασμένους επισκέπτες του στις 25 και 26 Νοεμβρίου στο Καντούνι της Αγίας Σοφίας, κλείνοντας με μια μοναδική εμπειρία τον κύκλο του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας, με το ραντεβού να μένει ανοιχτό για το επόμενο καλοκαίρι.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας, ολοκληρώνεται με την Χορωδία Covertura που θα φιλοξενηθεί, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στις 20:00 στο Περιστύλιο Ανακτόρων των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, με το ραντεβού να μένει ανοιχτό για το επόμενο καλοκαίρι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα