Απονεμήθηκαν τα ‘Αθηνόραμα Bar Awards – Shaker Trophy 2017’
Τέσσερα μπαρ της Αθήνας και δύο της Θεσσαλονίκης αποτελούν τη χρυσή εξάδα των καλύτερων μπαρ της Ελλάδας, σύμφωνα με τα "Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2017"
- 15 Μαρτίου 2017 18:38
Η δημιουργική κοινότητα του εγχώριου bartending είχε τη Δευτέρα 13 Μαρτίου την τιμητική της: Σε μια λαμπερή βραδιά, απονεμήθηκαν στην αίθουσα “Τερψιχόρη” του ξενοδοχείου Hilton τα “Αθηνόραμα Bar Awards – Shaker Trophy 2017” στα καλύτερα μπαρ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Τέσσερα αθηναϊκά μπαρ και δύο από την Θεσσαλονίκη είναι αυτά που σχηματίζουν την χρυσή εξάδα των καλύτερων μπαρ της Ελλάδας, σύμφωνα με την αξιολόγηση της κριτικής επιτροπής των βραβείων για το 2017.
Συνολικά βραβεύτηκαν 33 μπαρ, τα 29 από την Αθήνα και τα 4 από την Θεσσαλονίκη ενώ απονεμήθηκαν και έξι ειδικά βραβεία. Οι βραβεύσεις πιστοποίησαν και φέτος το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων bartenders οι οποίοι τα τελευταία χρόνια φέρνουν στην Ελλάδα πολλές και σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, τοποθετώντας την ανάμεσα στις κορυφαίες χώρες στον κόσμο στον τομέα του bartending.
Ο θεσμός των “Αθηνόραμα Bar Awards – Shaker Trophy” ο οποίος έχει στόχο την ανάδειξη και τη βράβευση των καλύτερων μπαρ της Ελλάδας, δημιουργήθηκε το 2016 από την ομάδα του γνωστού περιοδικού, η οποία αξιοποιώντας την εμπειρία της στον τομέα της γεύσης, του κρασιού και του αλκοόλ δημιούργησε μια εξιδεικευμένη κριτική επιτροπή που αποτελείται από οινολόγους και ειδικούς δημοσιογράφους στον χώρο των bars και του αλκοόλ, η οποία αξιολόγησε και βαθμολόγησε τα πιο ενδιαφέροντα bars της Ελλάδας καταλήγοντας στις φετινές βραβεύσεις.
Όπως τόνισε στον χαιρετισμό του, ο επικεφαλής της κριτικής επιτροπής των βραβείων, Διονύσης Κούκης, ‘για τη φετινή αξιολόγηση απαιτήθηκαν περισσότερες από 600 ώρες οργανοληπτικών δοκιμών, δοκιμάστηκαν πάνω από 2000 cocktails και αξιολογήθηκαν σε βάθος πάνω από150 λίστες alcohols και cocktails με άψογο συντονισμό με συνεχείς ελέγχους αλλά κυρίως με απόλυτη επαγγελματική ευσυνειδησία και σεβασμό στο κύρος και την ιστορία του Αθηνοράματος”.
Την τελετή παρουσίασε ο Λάμπρος Φισφής ο οποίος ενημέρωσε με χιούμορ τους 800 περίπου προσκεκλημένους (σ.σ.: εκπροσώπους της εγχώριας σκηνής των μπαρ, δημοσιογράφους, συγγραφείς, ηθοποιούς, μουσικούς κ.α.) για τις φετινές τάσεις που συναντάμε στα μπαρ της χώρας.
Μετά τις απονομές ακολούθησε πάρτι με tailor-made cocktails ειδικά για την βραδιά και τον Νίκο Μαραβέγια στα decks να παίζει ξεσηκωτικούς ρυθμούς κάνοντας απολαυστική μείξη διαφορετικών δεκαετιών και ειδών και παρασύροντας τους προσκεκλημένους σε κέφι και χορό μέχρι πολύ αργά.
Η διαδικασία αξιολόγησης
Η αξιολόγηση κάθε μπαρ στηρίχθηκε στην εξέταση και στην ξεχωριστή βαθμολόγηση τεσσάρων στοιχείων:
– Στην ποιότητα και την πληρότητα (έκταση, βάθος, εξειδίκευση) της spirit list.
– Στη σωστή εκτέλεση τεσσάρων συγκεκριμένων κλασικών κοκτέιλ (dry martini, negroni, manhattan, margarita).
– Στη δοκιμή και αξιολόγηση των δημιουργικών/signature cocktails που κάνει το μπαρ.
– Στη δοκιμή 3 tailor made κοκτέιλ μέσα από τα οποία αξιολογείται η δεξιότητα, η φαντασία και η γνώση του δημιουργού τους για τη δημιουργία των οποίων δίνεται συγκεκριμένη κατεύθυνση: Για το πρώτο από αυτά δόθηκε ένα αλκοόλ ως προϊόν βάσης, για το δεύτερο από αυτά (non alcoholic) δόθηκε ως προϊόν βάσης το Perrier ή το Lipton Ice Tea και ενώ για το τρίτο από δόθηκε ως προϊόν βάσης η Μαστίχα Mdry και ένα κρασί από το Κτήμα Μουσών.
Οι φετινές τάσεις
Όπως διαπίστωσε η κριτική επιτροπή Αθηνόραμα Bar Awards- Shaker Trophy 2017, η ελληνική μπαρ σκηνή σημείωσε ανοδική πορεία παρά το γενικό κλίμα αστάθειας. Ένα πρώτο γενικό συμπέρασμα είναι ότι αρκετές από τις τάσεις της προηγούμενης χρονιάς ωρίμασαν πολύ ωραία και καινούργιες προστέθηκαν, φρεσκάροντας έτσι το τερέν. Έτσι εφέτος έκαναν την εμφάνιση τους πολλά περίεργα και ασυνήθιστα υλικά στα σέικερ των bartenders μας. Ανάμεσα τους τα φύκια, το μαχλέπι, το μελάνι σουπιάς, το μοβ καρότο και πολλά άλλα. Μια άλλη τάση είναι τα home made ποτά, καθώς αρκετά μπαρ φτιάχνουν και τα spirits που σερβίρουν αλλά και άλλα υλικά για τα κοκτέιλ τους. Είδαμε επίσης πολλά ελληνικά ποτά (μαστίχα, τσίπουρο, τεντούρα κλπ) να παίζουν δυνατά στα σέικερ ενώ δυναμωμένη είναι και η τάση των aperitivo που δημιούργησε τη συνήθεια του απογευματινού ποτού. Αναβαθμισμένα επίσης είναι τα έθνικ αρώματα στα κοκτέιλ και οι εξωτικές γεύσεις. Επίσης τα κοκτέιλ που δημιουργούνται με σύγχρονες τεχνικές μαγειρικής (όπως το sous-vide) όπως και οι αρμονικοί συνδυασμοί φαγητού – κοκτέιλ στα μπαρ ρεστοράν.
Τα τελευταία χρόνια, όπως διαπίστωσε η κριτική επιτροπή των Αθηνόραμα Bar Awards βρίσκονται σε ρυθμό ανέλιξης και τα bars εκτός Αθηνών. Πολλά έχουν αποκτήσει φήμη και συνεργάζονται με mixologists που διαπρέπουν σε σημαντικούς διαγωνισμούς. Το υψηλό επίπεδο επιβεβαιώθηκε από την πρώτη απόβαση της επιτροπής στη Θεσσαλονίκη όπου ενθουσιάστηκε με τις γενικές επιδόσεις και αυτό αποτελεί κίνητρο για να αυξηθούν την επόμενη χρονιά οι δοκιμές , τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλους προορισμούς της Ελλάδας.
Τα βραβεία
Δυο Shaker Trophy
- Baba au Rum
- CV Distiller
- Spinte (Θεσσαλονίκη)
- The Clumsies .
- The Gin Joint
- Vogatsikou 3 (Θεσσαλονίκη)
Βραβευμένα με ένα Shaker Trophy
- Α For Athens
- Alexander’s Bar
- Ark
- Artisanal Lounge and Gardens
- The Bank Job
- Barreldier
- Borsalino
- Γορίλας (Θεσσαλονίκη)
- The Dalliance House
- El Jiron
- 9 Βήτα Home Bar
- Hide and Seek
- Ipitou the bar
- La Doze (Θεσσαλονίκη)
- Μαϊμού
- Momix
- Μπλε Παπαγάλος
- Mr Peacock
- Nikkei
- Odori
- Old Dog
- Οοzora the House
- The 7 Jokers
- Theory Bar and More
- The Trap
- Upupa Epops
- White Monkey
Ειδικά βραβεία
Spirit List: CV Distiller
Concept Cocktail List: A For Athens
Καινοτομίας: Momix
Καλύτερου Bar Restaurant: Artisanal Lounge & Gardens
Βραβείο συνολικής προσφοράς: Χρήστος Χουσέας
Βραβείο Tailor Made Cocktails: Μάρφη Μπαλή (Upupa Epops) και Γιάννης Κέδες (Vogatsikou 3)
Βραβείο Perrier: Baba Au Rum
Βραβείο Lipton Ice Tea: Borsalino