Carbon Calculator από την Πειραιώς: συναλλαγές με προσέγγιση βιωσιμότητας

Διαβάζεται σε 2'
Carbon Calculator από την Πειραιώς: συναλλαγές με προσέγγιση βιωσιμότητας

Τη δυνατότητα να υπολογίσουμε το ανθρακικό αποτύπωμα που αφήνουν τα προϊόντα και υπηρεσίες που καταναλώνουμε δίνει η Πειραιώς με μια υπηρεσία πρωτοποριακή για την ελληνική αγορά.

Το Carbon Calculator – ο Υπολογιστής Ανθρακικού Αποτυπώματος – παρέχεται δωρεάν μέσω του Piraeus e-banking και του Piraeus app, σε συνεργασία με τη Visa και αποτυπώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που αναλογούν σε υπηρεσίες/προϊόντα που καταναλώνουμε, με βάση τις συναλλαγές που γίνονται χρησιμοποιώντας τις πιστωτικές, χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες της Τράπεζας.

Με τον τρόπο αυτό κατανοούμε το αποτύπωμα άνθρακα της καταναλωτικής μας συμπεριφοράς και μπορούμε να το μειώσουμε, κάνοντας πιο βιώσιμες επιλογές.

Κάθε αγορά κατατάσσεται μέσω του Carbon Calculator σε μια συγκεκριμένη κατηγορία συναλλαγής και μέσω συγκεκριμένου αλγόριθμου υπολογίζεται η εκτιμώμενη ποσότητα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO₂e για κάθε ευρώ δαπάνης.

Επιπρόσθετα, παρέχονται συμβουλές προς την κατεύθυνση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας ενώ απαντώντας προαιρετικά σε μια σειρά ερωτήσεων, ο χρήσης της υπηρεσίας μπορεί να βοηθήσει για έναν πιο ακριβή υπολογισμό του αποτυπώματός του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπομπές άνθρακα εξαρτώνται από τη χώρα/τόπο διαμονής. Για παράδειγμα, ένα αβοκάντο που αγοράζεται στη Γερμανία έχει διαφορετικό ανθρακικό αποτύπωμα από αυτό που αγοράζεται στο Μεξικό (χώρα προέλευσής του). Επομένως, ο υπολογισμός του αποτυπώματος άνθρακα προσεγγίζεται από μια ανάλυση σε επίπεδο χώρας. Επιπλέον, διαφορετικές κατηγορίες δαπανών έχουν διαφορετικό ανθρακικό αποτύπωμα.

Ο υπολογισμός του CO₂e υποστηρίζεται από την εταιρία ecolytiq, με την οποία συνεργάζεται η Τράπεζα Πειραιώς και βασίζεται σε αξιόπιστες πηγές, όπως δεδομένα από κυβερνήσεις, ερευνητικά ιδρύματα, συλλόγους, ενώσεις και ΜΚΟ.

Κατά τη χρήση του Carbon Calculator διασφαλίζεται πλήρως η προστασία των προσωπικών δεδομένων καθώς τα στοιχεία που συλλέγονται είναι το ποσό που δαπανήθηκε και η κατηγορία επιχείρησης στην οποία πραγματοποιήθηκε η πληρωμή ενώ για πιο ακριβή υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος, ο χρήστης μπορεί να προσθέσει, εάν το επιθυμεί, πιο ακριβή δεδομένα σχετικά με τις αγορές , μέσω σχετικού ερωτηματολογίου ή/και παρέχοντας κάποιες επιπλέον πληροφορίες για τις συναλλαγές σε συγκεκριμένες κατηγορίες εμπόρων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα