Ψηφιακά εργαλεία κατά του παράνομου εμπορίου

Διαβάζεται σε 6'
Ψηφιακά εργαλεία κατά του παράνομου εμπορίου

Συνεπής αρωγός της Πολιτείας και των διωκτικών Αρχών η ελληνική βιομηχανία, η οποία επέκτεινε τις δράσεις καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου με τη δωρεά νέου ψηφιακού εργαλείου. Αύξηση της κατανάλωσης παράνομων προϊόντων το 2023 σύμφωνα με την KPMG.

Στη διαπίστωση πως η κατανάλωση παράνομων καπνικών προϊόντων σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα συνεχίζει ακάθεκτη συντείνουν πρόσφατες έρευνες αλλά και δημόσια στοιχεία, γεγονός που απειλεί αφενός την υγεία των χρηστών και αφετέρου στερεί έσοδα από τα δημόσια ταμεία, στρεβλώνοντας ταυτόχρονα τον ανταγωνισμό για τις εταιρείες που συνεχίζουν να επενδύουν σε καινοτομία.

Οι αρνητικές προεκτάσεις του φαινομένου έχουν πολλάκις επισημανθεί με την Παπαστράτος και τη μητρική της εταιρεία Phillip Morris International μάλιστα να απευθύνουν δημόσια έκκληση για τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης καπνικών προϊόντων στην Ε.Ε. Ειδικότερα, η Παπαστράτος έχει ήδη από το 2012 τείνει χείρα βοηθείας στις ελληνικές διωκτικές αρχές προκειμένου να βοηθήσει στην πάταξη της διακίνησης και εμπορίας. Με δράσεις ενημέρωσης αλλά και τεχνολογικών εργαλείων προς το δημόσιο, που ξεπερνούν αθροιστικά τα 7 εκατ.ευρώ έχει σταθεί αρωγός της Πολιτείας.

Προσφάτως δε ανακοίνωσε νέα δωρεά προς το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου για τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει την αποτελεσματική διασύνδεση των αρμόδιων διωκτικών Αρχών για τον καλύτερο συντονισμό τους. Η νεότερη δωρεά ύψους 155 χιλ.ευρώ, που παρουσιάστηκε σε κοινή εκδήλωση με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, αφορά σε εργαλείο που θα επιτρέπει τη συλλογή και η απεικόνιση των δεδομένων των κατασχέσεων σε έναν ενιαίο χάρτη, διευκολύνοντας την άμεση ανάλυση και επομένως την ορθή κατανομή των πόρων από τις διωκτικές Αρχές.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Γιώργος Μαργώνης, στο περιθώριο της εκδήλωσης, αφού υπογράμμισε τον μετασχηματισμό της Παπαστράτος ήδη από το 2017, οπότε και στράφηκε ολοκληρωτικά στην παραγωγή προϊόντων θέρμανσης έναντι εκείνων καύσης, ανάφερε όσον αφορά το ευρύτερο ζήτημα του λαθρεμπορίου, «Για κάθε μας βήμα προς τα μπροστά, κάνουμε και ένα βήμα μαζί με την κοινωνία».

Ο Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης της KPMG, σημείωσε: «Τα στοιχεία από την Έκθεση της KPMG επιβεβαιώνουν για μία ακόμη χρονιάότι οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να κινηθούν ταχύτερα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για την πάταξη του παράνομου εμπορίου. Οφείλουμε όλοι μαζί, Πολιτεία, κοινωνία, επιχειρήσεις να ενώσουμε δυνάμεις απέναντι σεαυτό το φαινόμενο, που πλήττει την οικονομία, τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών στη χώρα μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Παπαστράτος για περισσότερααπό 10 χρόνια, πρωτοστατεί στον αγώνα κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων με δράσεις στήριξης των διωκτικών Αρχών και ενημέρωσης του κοινού, που ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η Παπαστράτος, λίγες ημέρες πριν, ανακοίνωσε νέα δωρεά προς το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου για τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει την αποτελεσματική διασύνδεση των αρμόδιων διωκτικών Αρχών για τον καλύτερο συντονισμό τους».

Τα στοιχεία για το 2023

Παρά την ανάδειξη του ζητήματος σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, η «μάχη» με το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων παραμένει άνιση, αν αναλογιστεί κανείς τα πλέον επίκαιρα δεδομένα της ετήσιας ανεξάρτητης Έκθεσης της KPMG, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International.

Ειδικότερα, ο όγκος των παράνομων τσιγάρων που καταναλώθηκε, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, αυξήθηκε περαιτέρω το 2023. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της Έκθεσης, στην Ελλάδα το 2023:

  • Το ποσοστό των παράνομων τσιγάρων εκτιμάται στο23,7% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων, αυξημένο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2022.
  • Συνολικά, καταναλώθηκαν 3,5 δις.παράνομα τσιγάρα.
  • Τα χαμένα έσοδα για τα δημόσια ταμεία υπολογίζονται σε 624 εκατ.ευρώ μόνο για το 2023.

Σε επίπεδο Ευρώπης καταναλώθηκαν 52,2 δισεκατ. παράνομα τσιγάρα, εκ των οποίων τα 35,2 δισεκατ. καταναλώθηκαν στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Έκθεση της KPMG οι απώλειες των εσόδων για τα δημόσια ταμεία των χωρών της Ε.Ε. το 2023 υπολογίζονταισε 11,6 δισ.ευρώ. Η Γαλλία διατηρεί την πρώτη θέση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. για ακόμα μία χρονιά, αντιπροσωπεύοντας το 47,7% της συνολικής κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε.

Μετά τη δημοσιοποίηση των πλέον πρόσφατων στοιχείων της KPMG, o κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της Philip Morris International, ανάφερε πώς να και οι διωκτικές Αρχές σε όλη την Ευρώπη έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξάρθρωση εγκληματικών κυκλωμάτων που ασχολούνται με την παραγωγή και διακίνηση τσιγάρων, χρειάζονται ακόμη εντατικότερες προσπάθειες. «Για τον περιορισμό του παράνομου εμπορίου, χρειαζόμαστε μια ολιστική προσέγγιση που να συμπληρώνει τις αυστηρές ποινές με ισχυρή επιβολή του νόμου, εκστρατείες ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης σχετικά με τις πραγματικές επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου, ένα φορολογικό και ρυθμιστικό περιβάλλον που δεν θα οδηγεί τους ενήλικους καπνιστές στη μαύρη αγορά, καθώς και περαιτέρω συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη υπάρχουν τις πολλές και διαφορετικές πολιτικές φορολόγηση των καπνικών, γεγονός που δημιουργεί «χώρο» για τη δράση των κυκλωμάτων λαθρεμπορίου. Ειδικότερα, στην Ευρώπη, οι ισχύοντες ελάχιστοι συντελεστές Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης τσιγάρων είναι 1,80 ευρώ ανά πακέτο 20 τσιγάρων και ο ελάχιστος συνολικός ειδικός φόρος κατανάλωσης είναι τουλάχιστον το 60% της εθνικής σταθμισμένης μέσης λιανικής τιμής. Το μέσο κράτος μέλος της ΕΕ επιβάλλει φόρους κατανάλωσης τσιγάρων που υπερβαίνουν το 80% της λιανικής τιμής πώλησης. Ο υψηλότερος φόρος στην ΕΕ επιβάλλεται στην Ιρλανδία με 9,92 ευρώ (10,72 δολάρια) ανά πακέτο των 20 τσιγάρων, ακολουθούμενη από τις Κάτω Χώρες με 7,66 ευρώ (8,28 δολάρια) και τη Γαλλία με 7,45 ευρώ (8,05 δολάρια). Ο χαμηλότερος ειδικός φόρος κατανάλωσης επιβάλλεται στη Βουλγαρία με 1,92 ευρώ (2,08 δολάρια) ανά πακέτο των 20 τσιγάρων. Οι επόμενοι χαμηλότεροι φόροι επιβάλλονται στην Πολωνία και την Κροατία με 2,33 € (2,52 €) και 2,52 € (2,72 €), αντίστοιχα. Στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 84,9%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα