Γιατί πρέπει να βγάζεις πάντα τα παπούτσια πριν μπεις στο σπίτι
Υποχόνδριοι και μικροβιοφοβικοί όλοι του κόσμου ενωθείτε. Δύο επιστημονικές έρευνες σας δίνουν περίτρανα "δίκιο", για την απαίτηση να βγάζουν οι καλεσμένοι σας τα παπούτσια τους όταν μπαίνουν σπίτι σας
- 02 Φεβρουαρίου 2017 12:18
Σου έχει τύχει να βρεθείς καλεσμένος σε κάποιο σπίτι, όπου ο οικοδεσπότης σου ζητά να βγάλεις τα παπούτσια σου πριν περάσεις την πόρτα της εισόδου; Αν είσαι και εσύ από εκείνους που έχουν αισθανθεί άβολα και προσβεβλημένη από την υποχόνδρια απαίτηση, δύο έρευνες αμερικανικών πανεπιστημίων μπορεί να σου αλλάξουν γνώμη. Φαίνεται πως οι σόλες των παπουτσιών μας αποτελούν τρομακτικές εστίες μολύνσεων, καθώς σε αυτές ενδέχεται να βρουν πρόσφορο έδαφος εκατοντάδες χιλιάδες βακτήρια.
Το “δύσκολο” βακτήριο
Ερευνητές του πανεπιστημίου του Χιούστον των ΗΠΑ, ανακάλυψαν πως 4 στα 10 παπούτσια μεταφέρουν το ύπουλο βακτήριο C. diff, που αποτελεί συντομογραφία για τον επιστημονικό όρο “δύσκολο κλωστηρίδιο”. Η έρευνα ανέδειξε επίσης πως ο τύπος αυτός βακτηρίου μπορεί να εμφανιστεί σε τουαλέτες, επιφάνειες και οικιακή σκόνη, ενώ μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το βακτήριο αυτό μοιάζει ιδιαίτερα ανθεκτικό στα περισσότερα αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα να καθίσταται πιο δύσκολη η ανάρρωση για τον ασθενή. Επιτίθεται στις πτυχώσεις του εντέρου προκαλώντας συχνά κολίτιδα.
Εκατοντάδες χιλιάδες βακτήρια κάτω από τα παπούτσια σου
Το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα αποφάσισε να ερευνήσει το πλήθος των βακτηρίων που μπορούν να βρεθούν στη σόλα του παπουτσιού και καταμέτρησε 431.000 μονάδες. Από αυτά εντοπίστηκαν 9 διαφορετικοί τύπου βακτηρίων, μεταξύ αυτών ορισμένα ικανά να προκαλέσουν φλεγμονές στα μάτια, τους πνεύμονες και το στομάχι. Δύο από τα πιο διάσημα από αυτά είναι τα e.coli, με ορισμένα από αυτά να ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές στομαχικές και εντερικές διαταραχές, με συνέπεια εμέτους και διάρροια.
“Δυνητικά βλαβερά βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν στα παπούτσια σου για μέρες ακόμη και εβδομαδες” σημειώνει ο μικροβιολόγος του πανεπιστημίου Δρ. Ρέινολντς κάνοντάς μας να βλέπουμε τα αγαπημένα μας παπούτσια με φρίκη.
Ένας άλλος τύπος που βρέθηκε ήταν η κλεμπσιέλλα της πνευμονίας που φαίνεται να μπορεί να προκαλέσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και πνευμονία. Οι επιστήμονες αναφέρουν πως το ποσοστό θνησιμότητας από αυτά τα βακτήρια ανέρχεται το 50% και μπορεί να έχει 100% θνησιμότητα σε περίπτωση που ο άνθρωπος πάσχει από αλκοολισμό.
Φαίνεται πως ο ιαπωνικός πολιτισμός είχε προβλέψει εδώ και αιώνες το μυστικό της απόλυτης υγιεινής και της προστασίας της υγείας, επιβάλλοντας την αλλαγή παπουτσιών
ΠΗΓΗ lifehack