H ιστορία του Cliff Diving – Η κατάδυση από βράχο εκτείνεται στο βάθος των αιώνων

Διαβάζεται σε 3'
H ιστορία του Cliff Diving – Η κατάδυση από βράχο εκτείνεται στο βάθος των αιώνων

Το 1ο stop του φετινού Red Bull Cliff Diving World Series θα είναι η Αθήνα και δεν πρέπει να το χάσεις. Σε περιμένουμε στις 24 με 26 Μαΐου στη Λίμνη Βουλιαγμένη.

Κλείσε το εισιτήριό σου εδώ.

Προέλευση: Η κατάδυση από βράχο πιστεύεται ότι προέρχεται από διάφορους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, συχνά ως μορφή τελετουργίας, παράδοσης ή τολμηρής δραστηριότητας. Κάποιες από τις πρώτες καταγραφές χρονολογούνται ακόμα και από την αρχαιότητα, όταν αποτελούσε τελετουργική διαδικασία ή μέρος θρησκευτικών τελετών σε διάφορους πολιτισμούς.

Η αρχή: Μία από τις πρώτες τεκμηριωμένες περιπτώσεις οργανωμένου cliff diving χρονολογείται από το 1770 στο Μάουι της Χαβάης, όπου οι βουτιές από βράχο αποτελούσαν μέρος της εκπαίδευσης των πολεμιστών, αλλά και των τελετουργικών τους πρακτικών. Μάλιστα, αυτή η μορφή cliff diving ήταν η ίδια με αυτή που συναντάμε και σήμερα, δηλαδή βουτιές από βράχους με τελικό στόχο να μην πεταχτεί πολύ νερό κατά την είσοδο. Εκτιμάται ότι ήταν μια τεχνική που ακολουθούνταν ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί από τους εχθρούς όταν θα έπεφταν στο νερό για να σωθούν ή να κρυφτούν.

Η εξέλιξη: Κατά το πέρασμα των χρόνων, η κατάδυση από βράχο εξελίχθηκε από μια παραδοσιακή τελετή σε ένα ανταγωνιστικό άθλημα. Απέκτησε δημοφιλία ως μορφή ψυχαγωγίας και άρχισε να οργανώνεται σε αγώνες, όπου οι κολυμβητές επιδεικνύουν τις δεξιότητές τους και το ταλέντο τους βουτώντας από μεγάλα ύψη.

Ένας σημαντικός σταθμός: Το Ακαπούλκο στο Μεξικό διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αναγνωρισιμότητας του cliff diving και της κατάδυσης από βράχο γενικότερα, ως τουριστική ατραξιόν. Η La Quebrada, ένα πολύ γνωστό σημείο κατάδυσης από βράχο στο Ακαπούλκο, έγινε γνωστή για τους επιδέξιους κολυμβητές της που εκτελούσαν βουτιές στο στενό, βραχώδη κόλπο από ύψη που φτάνουν έως και 35 μέτρα – κάτι που βοήθησε πολύ στη δημοφιλία του αθλήματος.

Σήμερα, διοργανώσεις όπως το Red Bull Cliff Diving World Series έχουν αυξήσει την αναγνωρισιμότητα της κατάδυσης από βράχο ως άθλημα. Κάθε χρόνο, το παγκόσμιο αυτό event προσελκύει κορυφαίους αθλητές από όλο τον κόσμο οι οποίοι εκτελούν πολύπλοκες βουτιές από εντυπωσιακά ύψη σε εκπληκτικές τοποθεσίες, συνδυάζοντας μοναδικά το άθλημα με υπέροχες εικόνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα