Η υπερτροφή που πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά και πιθανότατα αγνοείς

Διαβάζεται σε 3'
Η υπερτροφή που πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά και πιθανότατα αγνοείς
ISTOCK

O διατροφικός θησαυρός που ξεχνάμε, παρότι προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Πώς θα τον προσθέσεις στην καθημερινότητά σου.

Φροντίζεις να διατηρείς μια ισορροπημένη διατροφή, προσθέτοντας φρούτα και λαχανικά στο καθημερινό σου μενού; Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει μια ομάδα τροφίμων που μπορεί να έχει μεγάλο θετικό αντίκτυπο στην υγεία σου, αλλά την οποία συχνά παραβλέπεις.

Η τροφή που δεν πρέπει να λείπει από το πιάτο σου

Πρόκειται για τους σπόρους, μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που συχνά αγνοούμε στην καθημερινή διατροφή μας. Κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, σπόροι chia, λιναρόσπορος, σπόροι κάνναβης και παπαρουνόσπορος είναι μερικά από τα εξαιρετικά παραδείγματα. Παρότι οι ξηροί καρποί παίρνουν συνήθως όλη την προσοχή, οι σπόροι πρέπει να είναι στο επίκεντρο.

Οι σπόροι, συχνά επισκιασμένοι από τους ξηρούς καρπούς, είναι πραγματικοί διατροφικοί θησαυροί, γεμάτοι με υγιή λίπη, βασικές βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης και να προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό.

Τα υγιή λίπη που περιέχουν οι σπόροι, βοηθούν επίσης στην καλύτερη απορρόφηση των μικροθρεπτικών συστατικών, ενώ ενισχύουν τη μεταφορά βιταμινών στο σώμα.

Οι κορυφαίες επιλογές

Ο λιναρόσπορος είναι από τις καλύτερες επιλογές, καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά και το απαραίτητο λιπαρό οξύ άλφα-λινολενικό οξύ. Το λινάρι είναι επίσης πλούσια πηγή λιγνανών, ενός φυτοχημικού με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιπλέον, προσφέρει υψηλό ποσοστό ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Άλλη εξαιρετική επιλογή είναι οι σπόροι chia, πλούσιοι σε διαλυτές φυτικές ίνες που βοηθούν στη βελτίωση της χοληστερόλης, ενώ οι φυτικές ίνες τους συμβάλλουν στο να διατηρούμε το αίσθημα κορεσμού και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, οι σπόροι chia είναι μια σημαντική πηγή ασβεστίου.

Πώς να προσθέσεις τους σπόρους στη διατροφή σου

Πώς μπορείς να εντάξεις περισσότερους σπόρους στη διατροφή σου; Οι ειδικοί προτείνουν να προσθέσεις μια κουταλιά σπόρους στο πρωινό σου smoothie, στο γιαούρτι ή ακόμα και σαν γαρνιτούρα στη σαλάτα σου. Οι δυνατότητες είναι πραγματικά ατελείωτες. Για περισσότερη γεύση και τραγανή υφή, δοκίμασε να ψήσεις τους σπόρους πριν τους καταναλώσεις.

Προσοχή στις μερίδες

Ένα τελευταίο, αλλά σημαντικό σημείο που πρέπει να προσέξεις είναι οι μερίδες σου. Όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι είναι πλούσιοι σε θερμίδες, οπότε φρόντισε να μην υπερβάλεις. Περίπου ¼ του φλιτζανιού είναι αρκετό για να αποκομίσεις όλα τα οφέλη χωρίς να υπερβείς τις θερμίδες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα