Η Νένα Ισμυρνόγλου μάς προσκαλεί στο pop up εστιατόριο της Mastercard και αποκαλύπτει το μυστικό της σμυρναίικης κουζίνας

Η Νένα Ισμυρνόγλου μάς προσκαλεί στο pop up εστιατόριο της Mastercard και αποκαλύπτει το μυστικό της σμυρναίικης κουζίνας

Η Νένα Ισμυρνόγλου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Διακεκριμένη σεφ με ιδιαίτερη αγάπη για την ελληνική κουζίνα, στην οποία εντάσσει δημιουργικά τις επιρροές της από την μικρασιάτικη οικογενειακή της παράδοση.

Με καταγωγή από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία, η Νένα Ισμυρνόγλου είναι η σεφ που υπογράφει το υπέροχο μενού του popup εστιατορίου της Mastercard και του Γαστρονόμου, «Βεγγέρα στη Σμύρνη». Και ήταν τιμή μας που δειπνήσαμε μαζί της σε αυτό.

Όταν επισκεφθήκαμε το «Βεγγέρα στη Σμύρνη» μαζί με τις συναδέλφους μου από την 24MEDIA, τη food blogger Εύα Μονοχάρη και τη γνωστή foodie Μίνα Μπιράκου, ζήσαμε κάτι απροσδόκητα μοναδικό και ταυτόχρονα απόλυτα ταιριαστό με το concept του εστιατορίου. Δειπνήσαμε μαζί με τη σεφ που επιμελείται το μενού του, την ξεχωριστή Νένα Ισμυρνόγλου, η οποία ανέλαβε προσωπικά να μας καλωσορίσει και μας «ξεναγήσει» σε αυτό το ταξίδι στη σμυρναίικη γαστρονομία.

Μας υποδέχτηκε, όχι με τον κλασσικό τρόπο που σε υποδέχεται ένας σεφ σε ένα εστιατόριο, αλλά με έναν πολύ πιο προσωπικό που σε αφήνει να δεις τη διαδρομή του και τις επιρροές που βρίσκονται πίσω από το μενού που έχει διαμορφώσει.

Στα προηγούμενα κείμενα που αφιερώσαμε σε αυτή τη βραδιά, εκείνο στο οποίο η Μίνα Μπιράκου περιγράφει τη δική της εμπειρία αλλά και εκείνο στο οποίο η Εύα Μονοχάρη μιλά για την Σμυρναίικη κουζίνα, δεν είπαμε πολλά για το φαγητό που απολαμβάνει κανείς όταν βρεθεί σε ένα τραπέζι του pop up εστιατορίου “Βεγγέρα στη Σμύρνη”. Κι αυτό γιατί φυλάξαμε και τη δική μας οπτική για αυτό το κείμενο και την συνομιλία μας με την Νένα Ισμυρνόγλου.

Υπέροχη και δύσκολη δουλειά η σύνθεση ενός μενού ολοκληρωμένου, που να συνδυάζει αρμονικά και με συνοχή τα πιάτα, τις γεύσεις, τα αρώματα. Πόσο μάλλον όταν αυτό θα πρέπει να παρουσιάζει μια τεράστια γαστρονομική παράδοση, όπως η σμυρναίικη, μέσα σε μερικά μόνο πιάτα.

Αν κάποιος μπορεί να το κάνει αυτό, είναι η Νένα Ισμυρνόγλου. «Το ταξίδι στη σμυρναίικη κουζίνα για εμένα ξεκινάει από τη στιγμή που γεννήθηκα. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι που ζούσαν όλοι μαζί, παππούδες, γιαγιάδες. Σε ένα σπίτι που υπήρχε πάντα ένα γλέντι και μια ιεροτελεστία γύρω από το φαγητό. Αυτό έκανα και επάγγελμα εν τέλει».

Και πόσο τυχεροί είμαστε που το έκανε επάγγελμα! Γιατί στα πιάτα που έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όλοι οι κάτοχοι Mastercard μέχρι και τις 18 Δεκεμβρίου, ανακαλύψαμε το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του βιωματικού φαγητού: φαγητό που σε γεμίζει με συναισθήματα και παράλληλα σε ταξιδεύει νοερά σε μια άλλη εποχή και σε μνήμες ενός ολόκληρου πολιτισμού που ζει ακόμα μέσα μας.

Στη Σμύρνη του άλλοτε, το φαγητό ήταν τέχνη και ιεροτελεστία. Το καλοσώρισμα γινόταν με ούζο ή τσίπουρο και τα απαραίτητα μεζεδάκια. Το μενού του «Βεγγέρα στη Σμύρνη» ξεκινά με λακέρδα, λαχανικά και τουρσιά «δια την όρεξιν». Και συνεχίζει με λαχανοντολμάδες λαδερούς, σκορδαλιά ελαφριά με αμύγδαλα και σουτζουκάκια ψητά με το κύμινό τους. Οι γεύσεις ήταν τόσο φίνες και ντελικάτες που άνθρωποι από τα γύρω τραπέζια πλησίαζαν το δικό μας για να ζητήσουν συνταγές. Και η Νένα ζεστά και όμορφα, τους έγραφε “σκονάκια” σε χαρτί και τους τα έδινε μαζί με ένα χαμόγελο ευγνωμοσύνης που είχαν τιμήσει τη μαγειρικής της.

«Χαίρομαι πολύ όταν βλέπω κόσμο στα τραπέζια και ειδικά όταν ευχαριστιούνται το φαγητό. Αυτός είναι ο στόχος μου», την ακούμε να λέει στο βίντεο.

Κι ήμασταν μόνο στην αρχή του μενού. Το πρώτο πιάτο ήταν γαρίδες στον ταβά και ρεγγοσαλάτα. Το δεύτερο ένα ψάρι “παπατζίδικο” – όπως αναγραφόταν – με ξίδι και σαφράν και πιλάφι πολίτικο. Το τρίτο ένας υπέροχος μουσακάς μικρασιάτικος με ντομάτα και κασέρι. Για κάθε ένα υπήρχε μια μικρή ιστορία, για κάθε ένα κάποιο μικρό μυστικό.

Αλλά όταν ρώτησα τη Νένα ποιο είναι το μυστικό της σμυρναίικης κουζίνας, ήταν αφοπλιστική:

«Το μυστικό της σμυρναίικης κουζίνας είναι μυστικό. Δεν μπορώ να σας το πω. Αλλά τέλος πάντων, θα σας αποκαλύψω ότι το μυστικό είναι το παρεΐστικο κλίμα, η ζεστασιά, το μοίρασμα, το φαγητό που σε φέρνει κοντά στον άλλον, το φαγητό που ενώνει. Αυτό είναι η σμυρναίικη κουζίνα. Φροντίδα, ιεροτελεστία και αγάπη».

Αυτό που είπε η Νένα, το βιώσαμε όλοι σε αυτό το τραπέζι. Με τη μουσική, την αισθητική του χώρου, τις παρέες που βλέπαμε τριγύρω και φυσικά τις γεύσεις στο πιάτο, ήρθαμε όλοι πιο κοντά, ακριβώς όπως έκαναν οι οικογένειες 100 χρόνια πριν στις βεγγέρες της Σμύρνης.

Το popup εστιατόριο της Mastercard και του Γαστρονόμου θα λειτουργεί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Κρατήσεις γίνονται τηλεφωνικά στο 6981692689 και διαδικτυακά στο benaki.org/smyrnirestaurant.

Μάλιστα, οι κάτοχοι Mastercard έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν δύο επιπλέον ανεκτίμητες εμπειρίες, αποκτώντας τες μέσα από την παγκόσμια πλατφόρμα priceless.com/Greece: ένα Masterclass με τη Νένα Ισμυρνόγλου σχετικά με τη σμυρναίικη κουζίνα και τη γαστρονομική της παράδοση, καθώς και μια ιδιωτική ξενάγηση στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη αφιερωμένη στην ιστορία της Μικράς Ασίας, ακολουθούμενη από δείπνο στο pop-up εστιατόριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα