Καύσωνας σήμερα: Βασικές οδηγίες “επιβίωσης” για τη ζέστη
Τα στατιστικά μας λένε ότι αυτή η περίοδος συνδυάζεται με μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα για ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Δείτε μερικές βασικές οδηγίες επιβίωσης του καύσωνα.
- 10 Ιουλίου 2019 08:03
Ακόμη και αν το μεσογειακό κλίμα και οι συνήθως υψηλές -τους καλοκαιρινούς μήνες- θερμοκρασίες είναι συνθήκες στις οποίες ο μέσος Έλληνας πολίτης είναι συνηθισμένος, αυτή την περίοδο, κατά την οποία οι ενδείξεις του υδράργυρου ξεπερνούν τις μέσες για την εποχή, απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες πρόληψης και προστασίας από τον κάθε έναν αλλά και συλλογική κουλτούρα αλληλεγγύης.
“Το καλοκαίρι η ζέστη είναι συνώνυμη με την ξενοιασιά, την ξεκούραση, το παιχνίδι των παιδιών με τη θάλασσα και αυτό είναι κάτι δεν πρέπει να στερήσουμε, πραγματικά όμως η παρατεταμένη ζέστη και ο παρατεταμένος καύσωνας κρύβουν και κινδύνους. Αυτό αφορά μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών όπως αυτή που γνώρισε η Δυτική Ευρώπη πρόσφατα” τόνισε ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”.
“Εμείς ως Ελλάδα δεν είμαστε σε αυτό το σημείο (σ.σ ύψος θερμοκρασιών σε σχέση με το πρόσφατο κύμα καύσωνα σε χώρες της ΕΕ). Επίσης, εμείς που ζούμε στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει και στις (άλλες) χώρες του Νότου έχουμε, τρόπον τινά, συνηθίσει τέτοιες θερμοκρασίες”, προσθέτει ο κ.Ρόζενμπεργκ και ταυτόχρονα εστιάζει σε τμήμα του γενικού πληθυσμού που βρίσκεται στη δυσκολότερη θέση. “Τα στατιστικά μας λένε ότι αυτή η περίοδος συνδυάζεται με μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα” για ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και διατυπώνει την εκτίμηση πως η έμφαση πρέπει να δοθεί και στις ομάδες που γενικού κοινού πέρα από τις ειδικές.
“Αυτό θέλουμε να προλάβουμε και για αυτό ενημερώνουμε τον κόσμο, ιδιαίτερα για αυτές τις ομάδες, όπως ενημερώνουμε και τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους, που θεωρούν τον εαυτό τους υγιή και δυνατό, τους λέμε πως πρέπει να πάρουν ειδικά μέτρα, με πρώτο την ενυδάτωση” τονίζει ο κ.Ρόζενμπεργκ που δεν παραλείπει την επανάληψη των βασικών γενικών οδηγιών: “πρέπει να πίνουμε πολύ νερό, αλλά και να προσέχουμε τα ρούχα, να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις αλλά και να επιλέγουμε την καταφυγή σε κλιματιζόμενους χώρους”.
Οι ομάδες του γενικού πληθυσμού που πρέπει να προσέχουν περισσότερο
Στις ομάδες του πληθυσμού, που πρέπει να προσέχουν περισσότερο, συμπεριλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι, “πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους, χωρίς βοήθεια άλλων ή χωρίς να ενδιαφέρεται κάποιος για αυτούς δύο και τρεις φορές την ημέρα”. Περιλαμβάνονται ακόμη όσοι έχουν χρόνια αναπνευστικά και μεταβολικά νοσήματα, άτομα που έχουν πρόβλημα με τον σακχαρώδη διαβήτη ή παχύσαρκοι, έγκυες γυναίκες και μωρά παιδιά. Παράλληλα, ο κ.Ρόζενμπεργκ συνιστά προσοχή και στους καρδιοπαθείς και σε αυτούς που παίρνουν χρόνια φάρμακα για την υπέρταση και πρέπει τα τροποποιούν και τέλος τονίζει σε μέγιστο βαθμό την ανάγκη “αποφυγής μιας εγκληματικής ενδεχομένως επιπολαιότητας”: “Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης κάτι τρομερό που έχει συμβεί κάποιες φορές, να ξεχνάμε τα παιδιά στο πίσω κάθισμα για να πηγαίνουμε για ψώνια σε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες”.
Μεταφέρει δε και την εικόνα μιας άλλης πληθυσμιακής ομάδας που διαβιώνει στη χώρα σε συνθήκες απαιτητικές, των προσφύγων και μεταναστών. Όπως λέει, διαβιούν κάτω από δύσκολες πολλές φορές συνθήκες “και το νερό που τους παρέχεται πρέπει να είναι άφθονο και να λαμβάνεται συστηματικά”.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξηγεί τέλος πως η τροφή που προσλαμβάνουμε όταν διαβιώνουμε σε συνθήκες όπως οι τρέχουσες, των υψηλών θερμοκρασιών, πρέπει επίσης να επιλέγεται με προσοχή. “Η τροφή πρέπει να είναι ελαφριά και να περιλαμβάνει κυρίως σαλάτες, ενώ συστήνεται η αποφυγή του αλκοόλ και τέλος, θα έλεγα πως πρέπει ίσως αυτή την εποχή να χρησιμοποιούμε λίγο παραπάνω αλάτι, ακόμη και για την περίπτωση ατόμων για τα οποία κανονικά λέμε ότι δεν πρέπει να βάζουμε και πρέπει να απαγορεύεται, χωρίς υπερβολές πάντα,” λέει χαρακτηριστικά.