Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο αξέχαστος «αφηγητής» της (κάθε) παρέας

Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο αξέχαστος «αφηγητής» της (κάθε) παρέας

Λίγο πριν το «ραντεβού» μας μαζί του στον αγαπημένο του Λυκαβηττό στις 25 Σεπτεμβρίου για τη συναυλία-αφιέρωμα «Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ», θυμόμαστε την μοναδική ικανότητα του «φτωχού και μόνου κάου-μπόυ» του ελληνικού πενταγράμμου να ενώνει πλήθος κόσμου σε μία παρέα.

Το Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού επαναλειτουργεί από τον Δήμο Αθηναίων έπειτα από 15 χρόνια κι ένα αφιέρωμα στον Λουκιανό Κηλαηδόνη δεν θα μπορούσε να λείπει από το πρόγραμμά του. Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, ο Λυκαβηττός ήταν το αγαπημένο του θέατρο, στο οποίο είχε δώσει επτά συναυλίες. Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, αγαπημένοι τραγουδιστές και ηθοποιοί θα βρεθούν στο λόφο για μια από τις πιο συναισθηματικές συναυλίες της σεζόν, ένα νοσταλγικό αφιέρωμα με τίτλο «Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ» που θα μοιάζει με τα μοναδικά συναυλιακά πάρτι που ο ίδιος διοργάνωνε.

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, χαρακτηρισμένος ως δημιουργός του «αστικού τραγουδιού», μας χάρισε τραγούδια που άφησαν εποχή, κυρίως διότι πετύχαιναν μια πρωτοφανή ταύτιση με το μαζικό συναίσθημα. Με στίχους απλούς αλλά προσεκτικά μελετημένους, νότες κυρίως ανεβαστικές ακόμη και σε τραγούδια με πιο δύσκολη θεματική, ο συνθέτης και ερμηνευτής Λουκιανός υπήρξε ένας αφηγητής ιστοριών που είχαν τη δύναμη να κάνουν κάθε ετερόκλητο κοινό μια παρέα.

Κανείς Αθηναίος, για παράδειγμα, δεν γίνεται να μην έχει ταυτιστεί με τους στίχους «Αν κοιμηθώ νωρίς, θα σηκωθώ νωρίς / θα ξεκινήσω νωρίς και θα παρκάρω νωρίς / αν κοιμηθώ αργά, θα σηκωθώ αργά / κι όταν θα ψάχνω για θέση θα ‘ναι αργά». Στο τραγούδι «Κάπου την έχουμε πατήσει» (1978), με αριθμούς που… τρέχουν ασταμάτητα και έννοιες που μας κρατάνε ξύπνιους, ο Λουκιανός φτιάχνει μια μουσική σπαζοκεφαλιά που δεν λέει να λυθεί, για να αποτυπώσει γλαφυρά το (πάντα επίκαιρο) άγχος της καθημερινότητάς μας.


Το τραγούδι «Τα θερινά σινεμά», ένα από τα λιγοστά μελαγχολικά κομμάτια της δισκογραφίας του (πρώτη εκτέλεση από τη Βίκυ Μοσχολιού το 1978 και επανεκτέλεση από τον ίδιο το 1982), αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δύναμης –και της απήχησης– του Λουκιανού στις παρέες. Οι στίχοι «Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι / μες τα θερινά τα σινεμά / νύχτες που περνούν / που δε θα ξαναρθούν / μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά» μπορεί να γράφτηκαν ως αποτίμηση της ζωής του, έφτασαν όμως να αποτελούν έναν ύμνο για τις ξέγνοιαστες εποχές όλων μας, ένα soundtrack που, μέχρι και σήμερα, «ντύνει» ιδανικά τις τελευταίες νύχτες των καλοκαιρινών διακοπών μας.

Μακριά από κάθε διδακτισμό, ο Λουκιανός κατάφερνε με την απλότητα των στίχων του να αποτυπώνει στα τραγούδια του την κοσμοθεωρία του, γράφοντας για την ουσία της ζωής, για όσα εκείνος διέκρινε ως πραγματικά σημαντικά («Χαμηλή πτήση»,1982, «Ένα γουρούνι λιγότερο»,1982, «Κούφια η ώρα», 1990), ενώ μεγάλο μέρος της δισκογραφίας του απαρτίζεται από ξεκάθαρα βιωματικά κομμάτια.

Ένα από αυτά, η «Τετάρτη, 28 Ιουλίου» που έγραψε το 1982, για το αξέχαστο βράδυ που η συναυλία του συγκέντρωσε 10.000 άτομα στο λόφο του Λυκαβηττού και του «γέννησε» την ιδέα για κάτι μεγαλύτερο, το θρυλικό πάρτι στη Βουλιαγμένη που πραγματοποίησε έναν χρόνο αργότερα με 100.000 άτομα να δίνουν το «παρών» σε μια υπαίθρια συναυλία που έγραψε ιστορία. «Μες στα τόσα που ‘χω ζήσει, το ‘ζησα κι αυτό / κι ήτανε κάτι μαγικό / ήταν απαλό σαν χάδι, ήτανε πολύ γλυκό / το βράδυ στο Λυκαβηττό», τραγουδά στην «Τετάρτη» του ο Λουκιανός, «αφιερώνοντας» το τραγούδι αυτό σε μία από τις μεγαλύτερες αγάπες του: το απόλυτο «μοίρασμα» συναισθημάτων με το κοινό του.

Αυτά και πολλά ακόμα τραγούδια του Λουκιανού Κηλαηδόνη θα ακούσουμε τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στο αναβαθμισμένο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, στο μουσικό αφιέρωμα «Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ» από τον Δήμο Αθηναίων, σε παραγωγή Τεχνόπολης. Οι συμμετέχοντες ηθοποιοί και τραγουδιστές (Θέμης Ανδρεάδης, Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Δώρος Δημοσθένους, Γιασεμί Κηλαηδόνη, Μαρία Κηλαηδόνη, Νάντια Κοντογεώργη, Πάνος Μουζουράκης, Πέννυ Μπαλτατζή, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Μανώλης Φάμελλος) θα γεμίσουν ξανά τον αγαπημένο του λόφο με τις μουσικές του, ενώ σπάνια βίντεο-ντοκουμέντα από τις πάντα πρωτοποριακές συναυλίες του στον Λυκαβηττό θα απλώσουν νότες νοσταλγίας σε όλη την Αθήνα, κάνοντάς μας ξανά μια μεγάλη παρέα, σαν αυτές που λάτρευε ο Λουκιανός.

Πληροφορίες

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, 21:00

Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/music/offer/s-euxaristo-loukiane/

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα