Μειώνουμε τη σπατάλη τροφίμων για να προστατεύσουμε τον πλανήτη
Οι διαστάσεις ενός παγκοσμίου προβλήματος, η πρώτη "Συμμαχία για τη μείωση σπατάλης τροφίμων" στην Ελλάδα και η στήριξη που χρειάζεται για να πετύχει τους στόχους της.
- 14 Οκτωβρίου 2020 12:53
Είναι γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του φαγητού που μαγειρεύουμε καθημερινά καταλήγει στα σκουπίδια. Τη στιγμή, όμως, που πετάμε το φαγητό, δεν αντιλαμβανόμαστε πως αυτή μας η πράξη μπορεί να είναι η “ρίζα” ενός πολύ σοβαρού προβλήματος, αυτού της σπατάλης των τροφίμων. Η συνειδητοποίηση του προβλήματος είναι ένα πρώτο – καθοριστικό – βήμα για την αντιμετώπισή του και μας αφορά όλους.
Για να καταλάβεις τον ρόλο που παίζει η ατομική ευθύνη, αρκεί να απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις:
- Πόσες φορές έχεις πετάξει τα leftovers;
- Πόσες φορές έχεις αγοράσει από το super market περισσότερα απ’ όσα χρειάζεσαι;
- Πόσες φορές έχεις αφήσει τρόφιμα εντός ή εκτός ψυγείου μέχρι να χαλάσουν;
Η απάντηση είναι “πολλές”. Για να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα του προβλήματος στη χώρα μας, αρκεί να αναφέρουμε μερικούς αριθμούς και στοιχεία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση σε ό,τι αφορά την σπατάλη τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με νεότερη έκθεση του ΙΟΒΕ, κατά κεφαλήν πετούμε κάθε χρόνο 196 κιλά τρόφιμα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε χρόνο σχεδόν 1,3 δις τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια παρότι θα μπορούσαν να καταναλωθούν, ενώ την ίδια στιγμή 868 εκατομμύρια πολίτες υποφέρουν από ασιτία. Παράλληλα, για την παραγωγή της υπερβάλλουσας ποσότητας τροφίμων εξαντλούνται οι φυσικοί πόροι (νερό, γη). Ακόμη, ο μεγάλος όγκος απορριμμάτων εκτοξεύει τα επίπεδα αέριων ρύπων, εντείνοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου και συμβάλλοντας δραματικά στην κλιματική αλλαγή.
Βάζουμε τέλος στη σπατάλη τροφίμων
Για την επίλυση ή έστω την προσπάθεια επίλυσης τόσο σημαντικών προβλημάτων, χρειάζονται πρωτοβουλίες από εταιρείες και οργανισμούς που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι αυτή της ΑΒ Βασιλόπουλος, που για μία ακόμα φορά οδηγεί τις εξελίξεις στον κλάδο, προτείνει και διαμορφώνει την επόμενη μέρα, κάνοντας πράξη τη δέσμευσή της για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων – 50% μέχρι το 2025.
Η δέσμευση της ΑΒ Βασιλόπουλος συνδέεται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ που ορίζουν ότι η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 50% μέχρι το 2030.
Ως απόδειξη των παραπάνω, η ΑΒ σε συνεργασία με την οργάνωση “Μπορούμε” δημιούργησε την πρώτη “Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων” στην Ελλάδα, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στόχος της είναι να κάνει πράξη αυτό που υπόσχεται: να μειώσει δηλαδή, τη σπατάλη των τροφίμων.
Παράλληλα, ανάμεσα σε αυτά που έχει θέσει ως προτεραιότητες η «Συμμαχία» βρίσκονται η κατάρτιση και εκπαίδευση για την πρόληψη και μείωση του προβλήματος, η ανταλλαγή πληροφορίας και γνώσης, η ανάδειξη και διάδοση καλών πρακτικών.
Την “Εθελοντική Συμφωνία Συνεργασίας” για την πρώτη “Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων” στην Ελλάδα έχουν ήδη υπογράψει οι εξής: ΑΒ Βασιλόπουλος, Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Γρηγόρης, ΔΕΛΤΑ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων, ΕΚΠΟΙΖΩ, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, Μπορούμε, ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων/ Εργαστήριο Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου, ΣΕΒΤ, Τράπεζα Τροφίμων, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, DRAXIS ENVIRONMENTAL, EUROCATERING, GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, INTERCATERING, Nestlé Ελλάς, NFA- Natural Food Additives, WWF Ελλάς.
Το πρώτο βήμα και ο στόχος για το μέλλον
Το πρώτο βήμα στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου αυτού προβλήματος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για την έκταση και τις επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων, η προώθηση της έρευνας και καινοτομίας, καθώς και η συμβολή στη διαμόρφωση και εφαρμογή δημόσιας πολιτικής για την πρόληψη και μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα.
Ωστόσο, για την επίτευξη του στόχου, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να ανατραπεί η παρούσα κατάσταση, θα πρέπει να υπάρξει συλλογική προσπάθεια. Η μείωση σπατάλης τροφίμων και στη χώρα μας θα έχει κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Και για να τα πετύχουμε θα πρέπει όλοι να βάλουμε το λιθαράκι μας στην προσπάθεια που γίνεται. Από τους απλούς πολίτες που οφείλουν να αλλάξουν πρακτικές και συνήθειες, μέχρι τους φορείς και τις επιχειρήσεις που μπορούν να στηρίξουν την προσπάθεια που ξεκίνησε από την ΑΒ Βασιλόπουλος και την οργάνωση “Μπορούμε”. Έτσι, η ”Συμμαχία” απευθύνει ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής σε δημόσιες αρχές, επαγγελματικούς φορείς και επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης από όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας να ενώσουν τις δυνάμεις τους.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρώτη «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» στην Ελλάδα, καθώς και για εκδήλωση ενδιαφέροντος, επικοινωνήστε με τη Γραμματεία της Συμμαχίας (οργάνωση Μπορούμε).
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210.3237805
Email: [email protected]