Οι καλλιέργειες του μέλλοντος είναι υποθαλάσσιες

Οι καλλιέργειες του μέλλοντος είναι υποθαλάσσιες

Οι φάρμες θα αναπτύσσονται στο εξής κάτω από τη στάθμη της θάλασσας

Ο Brent Smith συνήθιζε να πουλά τα στρείδια του στους δρόμους του Μπρούκλιν. Όταν ωστόσο δύο τυφώνες “εξαφάνισαν” τις ιχθυοκαλλιέργειές του, αποφάσισε να ακολουθήσει την νέα τάση που ακολουθούν εκατοντάδες παραγωγή ανά την υφήλιο που δείχνει πού πάει ο κόσμος και να επεκτείνει την επιχείρησή του… κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Στην υποβρύχια φάρμα “Thimble Island Ocean Farm” τα στρείδια αναπτύσσονται φυσικά, στον βυθό της θάλασσας, και όπως τονίζει ο ιδιοκτήτης της «δεν χρειαζόμαστε πλέον φρέσκο θαλασσινό νερό, λιπάσματα ή υλικά που θα βοηθούσαν στην ανάπτυξή τους αν τα καλλιεργούσαμε όπως στο παρελθόν».

Η φάρμα κατασκευάστηκε με την τεχνική του τρισδιάστατου σχεδιασμού από την εταιρεία Green Wave, της οποίας εκτελεστικός διευθυντής είναι ο Σμιθ. Η τεχνική αυτή είναι ιδιαίτερα χαμηλού κόστους και έχει ήδη προσελκύσει εκατοντάδες παραγωγούς από ΗΠΑ, Βραζιλία, Χιλή, Βρετανία και Νότια Αφρική. Ουσιαστικά, περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένα κλουβιά που βυθίζονται στη θάλασσα και τα οποία επιτρέπουν στα καλλιεργούμενα θαλάσσια είδη να αναπτυχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ο σχεδιασμός της υποθαλάσσιας φάρμας προβλέπει ειδικά μέτρα ασφαλείας, ώστε αυτή να μην επηρεάζεται από ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ο Σμιθ χαρακτήρισε τις υποβρύχιες αυτές καλλιέργειες ως «ανατρεπτικές», καθώς είναι μια τεχνική που αναπτύσσεται ραγδαία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από πληθώρα παραγωγών που εμπορεύονται από ψάρια και όστρακα μέχρι καλλυντικά, ζωοτροφές και λιπάσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ωκεάνιες καλλιέργειες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους και στον τομέα της γεωργίας και δίνουν μια σαφή εικόνα για το μέλλον και το #poupaeiokosmos: Ήδη σε αρκετές χώρες έχουν διαμορφωθεί υποθαλάσσια “θερμοκήπια”, όπως είναι αυτό του Τζιάνι Φοντανέζι στη Λιγουρία της Ιταλίας, ο οποίος καλλιεργεί σε μεγάλες γυάλινες σφαίρες στον βυθό της θάλασσας βασιλικό, φασόλια, μπιζέλια, ντομάτες, μαρούλια και κολοκυθάκια.

Από την ιστορία του Smith, μπορεί κανείς να δει ότι ο πρωτογενής τομέας και οι καλλιέργειες του μέλλοντος μπορούν να πάνε σε “αχαρτογράφητα” νερά. Εμείς ξέρουμε ωστόσο πού πάει ο κόσμος όταν χρειάζεται ασφάλεια. Απευθύνεται στην  Τράπεζα   Πειραιώς  για να βρει δύο κορυφαίους ασφαλιστικούς οργανισμούς: την  ΝΝ HELLAS και την  ERGO

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα