Οι καλοκαιρινές στιγμές που μυρίζουν Πλωμάρι
Τα μικρά καλοκαίρια της Άνοιξης μας προετοιμάζουν με τον καλύτερο τρόπο για αξέχαστες στιγμές
- 31 Μαρτίου 2022 11:25
Ο ήλιος έχει κάτι μαγικό μέσα του. Ίσως να φταίει ότι τον έχουμε συνδέσει με το καλοκαίρι, ίσως να φταίει ότι μεγαλώνει η μέρα και μας φωτίζει περισσότερο, ίσως να φταίει που το χρώμα του ουρανού με τόσο ήλιο γίνεται ακόμα πιο μπλε και η θάλασσα πιο ζεστή. Για τον κάθε ένα είναι διαφορετικός ο λόγος που λατρεύει τον ήλιο και το καλοκαίρι, όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε χρόνο ανυπομονούμε να έρθουν μικρά καλοκαίρια για να περάσουμε μεσημέρια και βράδια γεμάτα γέλιακαι αρώματα από Ούζο Πλωμαρίου.
Κι αν ο καιρός τελευταία δεν μας επιτρέπει να σκεφτούμε το καλοκαίρι, δεν μας επιτρέπει να βάλουμε πιο ελαφριά ρούχα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν περιμένουμε πως και πως εκείνα τα μικρά καλοκαίρια, εκείνα τα σαββατοκύριακα που θα μας λούζει ο ήλιος, που θα πηγαίνουμε βόλτες στην θάλασσα, που θα καθόμαστε γύρω από το ίδιο τραπέζι και θα γελάμε τσουγκρίζοντας ποτήρια γεμάτα «Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου».
Ένα τέτοιο Σάββατο με πήρε ο Γιώργος τηλέφωνο και μου λέει “έχει ήλιο, περνάω να σε πάρω”. Τίποτα παραπάνω. Από το κάθισμα του συνοδηγού έστειλα τα μηνύματα και στην υπόλοιπη παρέα. Το μέρος δεν ειπώθηκε. Όλοι μας ξέραμε ότι το ουζερί κοντά στο Σούνιο που σερβίρει μεζέδες ένας γλυκύτατος μπάρμπας δίπλα στην θάλασσα ήταν ο προορισμός. Μετά από αρκετή ώρα μαζευτήκαμε όλοι εκεί. Τα τραπεζάκια είχαν αυτά τα λευκά χάρτινα τραπεζομάντηλα με τις ζωγραφιές πάνω ενώ το γυαλί ηλίου ήταν απαραίτητο αξεσουάρ αφού αλλιώς τυφλωνόσουν. Μερικοί το είχαν ξεχάσει αλλά αυτό δεν πείραξε κανέναν μας.
Η παραγγελία ξεκίνησε από τα βασικά. 3 μπουκαλάκια «Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου» και μπόλικο πάγο. Μπορεί η θερμοκρασία να μην ήταν ιδιαίτερα υψηλή αλλά το αγαπημένο μας απόσταγμα ζεσταίνει την ατμόσφαιρα από μόνο του ενώ το νερό ή και ο πάγος αναδεικνύουν τα αρώματα του ούζου. Οι σαρακοστιανοί μεζέδες έφτασαν και αμέσως άρχισαν τα τσουγκρίσματα και τα γέλια. Η ώρα του ούζου δεν είναι ώρα φαγητού. Είναι η ώρα της παρέας. Όμως οι μεζέδες είναι απαραίτητοι. Ξινά με αλμυρά, γλυκά με πικρά, αλλά ένας μεζές από κάθε είδος αρκεί. O μεζές είναι για να ερεθίσει τη γεύση και όχι για να χορτάσει. Είναι για να συνοδεύσει και όχι για να ειναι ο πρωταγωνιστής.
Κάποια στιγμή ακούγεται “Έλα πάμε όλοι το πλωμάρι ψηλά” και εκείνη την στιγμή θυμήθηκα το περσινό καλοκαίρι στην Αντίπαρο. Μεσημέρι με τον ήλιο να καίει και να προσπαθούμε είτε να του κρυφτούμε, είτε να δροσιστούμε βουτώντας στην θάλασσα. Όμως την καλύτερη ιδέα για να δροσιστούμε την είχε ο Χρήστος. “Πάμε στο ταβερνάκι να πιούμε Ουζάκι”. Αφήσαμε τα πράγματα στις ξαπλώστρες, πήραμε τα απαραίτητα και οδηγηθήκαμε στις ξύλινες καρέκλες. Εκείνη η μέρα ίσως μου μείνει αξέχαστη γιατί είδαμε το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα της ζωής μας, ανοίξαμε τις καρδιές μας όπως δεν τις είχαμε ξανανοίξει, γελάσαμε και μας άκουγε όλο το μαγαζί ενώ κανείς μας δεν ήθελε να φύγει για να γυρίσει στο δωμάτιο. Όταν έπεσε ο ήλιος και άναψαν τα μικρά φωτάκια στην αυλή, έρχεται ο κύριος Κώστας και μας λέει “αυτό το Ούζο από μένα”. Το βάζουμε στα ποτήρια μας με πάγο και ακούγεται πάλι “Έλα πάμε όλοι το πλωμάρι ψηλά”.
Με σκούντηξε ο Γιώργος, γιατί είχα χαθεί στις αναμνήσεις και τις σκέψεις. Μόλις επανήλθα πλήρως, έβαλα λίγο ακόμα «Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου» στο ποτήρι μου και ρώτησα την παρέα “Φέτος που θα πιούμε Ούζο;” και αμέσως άρχισε η πιο ωραία συζήτηση τούτη την εποχή. Η συζήτηση για το που θα πάμε διακοπές το καλοκαίρι, που θα απολαύσουμε τον ελληνικό ήλιο μα πάνω από όλα που θα ζήσουμε στιγμές παρέα με τους αγαπημένους μας και το «Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου».
Μεζεδάκια για ούζο Πλωμάρι:
Λουκουμάδες τυριού με χαλούμι και δυόσμο
Υλικά
• 250 γρ. χαλούμι σε κύβους
• 100 γρ. φέτα σε κύβους
• 2 αυγά
• 85 γρ. αλεύρι
• 85 ml γάλα
• Φρέσκο δυόσμο
• Αλάτι
• Πιπέρι
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα σε μία μπασίνα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Παγώνουμε για 30 λεπτά το μίγμα στο ψυγείο. Κόβουμε με κουτάλι λουκουμάδες και τηγανίζουμε για 1-1,5 λεπτό.
Γαρίδες σαγανάκι φούρνου με κατσικίσιο τυρί και καυτερή πιπερία
Υλικά
• 12 μικρές γαρίδες
• 80 ml ελαιόλαδο
• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
• ½ πιπεριά τσίλι καυτερή
• 1 σφηνάκι ούζο Πλωμάρι
• 1 κ.γ. ξερό βασιλικό
• 100 γρ. ντοματάκια κονκασέ
• 5-6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
• 100 γρ. κατσικίσιο τυρί σε μικρά κυβάκια
Εκτέλεση
Σε τηγάνι σωτάρουμε κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριά. Σβήνουμε με το ούζο. Προσθέτουμε ντοματάκι κονκασέ, ντοματίνια, ξερό βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Αδειάζουμε σε πιάτο φούρνου για σαγανάκι τις γαρίδες, την σάλτσα και από πάνω το τυρί. Ψήνουμε στους 200 για 5 λεπτά. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Χούμους με καπνιστό σκουμπρί και καραμελωμένα κρεμμύδια
Υλικά
• 100 γρ. σκουμπρί καπνιστό
Υλικά (για χούμους)
• 250 γρ. έτοιμα βρασμένα (κονσέρβα)
• 120 γρ. ταχίνι
• 3 σκελίδες σκόρδο
• 4 κ.σ. χυμό λεμόνι
• 150 ml ελαιόλαδο
• 100 ml παγωμένο νερό
• 1 κ.σ. κύμινο
• 1 κ.σ. μηλόξυδο
Υλικά (για καραμελωμένα κρεμμύδια)
• 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 2 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
• 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
Εκτέλεση (για χούμους)
Όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπλέντερ. Χτυπάμε για 5 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Εκτέλεση (για καραμελωμένα κρεμμύδια)
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο, ζάχαρη, κρεμμύδια και σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά. Χαμηλώνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε για 15-20 λεπτά ακόμα. Στο τέλος προσθέτουμε το ξύδι βαλσάμικο.
Εκτέλεση
Τοποθετούμε στο πιάτο το χούμους, από πάνω τα καραμελωμένα κρεμμύδια και από πάνω το σκουμπρί. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο.