Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Απλές και έξυπνες επιλογές για υγεία και ευεξία

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Απλές και έξυπνες επιλογές για υγεία και ευεξία

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η 7η Απριλίου και ιχνηλατούμε μικρά και έξυπνα μυστικά για να δώσετε σημασία σε ό, τι αξίζει αληθινά στη ζωή. Τους ανθρώπους και τα μικρά και μεγάλα γεγονότα της καθημερινότητας

Έχετε σκεφτεί ποτέ τι θα ήταν εκείνο για το οποίο θα κάνατε το οτιδήποτε; Ποια πράγματα στον κόσμο είναι πραγματικά τα πάντα στη ζωή σας; Οι στιγμές με δικά μας πρόσωπα και ο χρόνος μαζί τους που αποτελούν πραγματικά ό, τι αγαπάτε και κινητήρια δύναμη για ό, τι κάνετε. Παγκόσμια ημέρα υγείας η 7η Απριλίου και βουτάμε σε όλα εκείνα που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να διατηρούμε τον εαυτό μας, αλλά και τους ανθρώπους που μας ενδιαφέρουν σε άψογη φόρμα.

Συνήθειες που πρέπει όλοι μας να εντάξουμε στην ημερήσια διάταξη και που θα δώσουν σημασία σε ό, τι αξίζει αληθινά στη ζωή. Να απολαμβάνουμε δηλαδή μικρές και μεγάλες στιγμές της καθημερινότητας χωρίς έγνοιες και άγχος.

Η πρόληψη είναι το ήμισυ του παντός

Προλαβαίνουμε σημαίνει, ζούμε όσα αξίζουν πραγματικά στο 100%. Είτε αυτό μεταφράζεται ως φροντίδα και στήριξη στα αγαπημένα μας πρόσωπα, είτε προνοούμε για την υγεία, η πρόληψη μας δίνει πάντα το πλεονέκτημα να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά σε κάθε στιγμή της ζωής μας και να καταφέρνουμε να χαιρόμαστε πραγματικά αυτά που αξίζουν.

Μια παράμετρος που προσεγγίζει με εξαιρετικό τρόπο το νέο βίντεο της Generali που αναρτήθηκε στο κανάλι της ασφαλιστικής εταιρίας στο Youtube.

Στη Generali, απευθυνόμενοι σε εκείνα που έχουν πραγματική σημασία στη ζωή ενός ανθρώπου, δημιούργησαν μια ταινία που επικεντρώνει στα αληθινά και τα ουσιώδη. Στους ανθρώπους μας και τις μικρές και μεγάλες στιγμές της καθημερινότητας. 

Ακολουθούν οι βασικές κατευθυντήριες των ειδικών της διατροφής, όπως αποτυπώνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που θα κάνουν το κεφάλαιο υγεία μια διασκεδαστική διαδικασία.

Τα φρούτα και τα μάτια σας

Σωστή διατροφή, υγιεινή διατροφή, διατροφή που προάγει την ευεξία και την ομορφιά σημαίνει με δύο λέξεις: Φρούτα και λαχανικά. Καταναλώνοντας τουλάχιστον 400γρ ή 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα χαρίζετε στον οργανισμό απαραίτητες φυτικές ίνες, φυσικά σάκχαρα και βιταμίνες και μειώνετε τον κίνδυνο επίκτητων παθήσεων.

 

Τα μυστικά για την αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου οργανισμού υγείας, συνοψίζονται στα εξής:

  • πάντα περιλαμβάνετε λαχανικά στα γεύματά σας
  • απολαύστε φρέσκα φρούτα και ωμά λαχανικά με τη μορφή σνακ
  • φροντίστε να επιλέγετε φρούτα και λαχανικά εποχής
  • βάλτε ποικιλία στις επιλογές φρούτων και λαχανικών

Το σωστό βάρος, κρίνεται στα λιπαρά

Ο ΠΟΥ ξεκαθαρίζει πως προχωρώντας σε μείωση της συνολικής κατανάλωσης λιπαρών στο 30% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας συμβάλει αποφασιστικά στην πρόληψη της παχυσαρκίας στον ενήλικο πληθυσμό. Για ότι αγαπάτε και ό, τι κάνετε, με σεβασμό δηλαδή στον εαυτό και το σώμα σας, αλλά και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, υπάρχουν τρόποι να ελέγξετε την ποσότητα λιπαρών που βάζετε στο πιάτο σας.

Λιπαρά, από λιπαρά διαφέρουν

Οι ειδικοί συστήνουν ειδικότερα τη μείωση των μονοακόρεστων και τρανς λιπαρών και την αντικατάστασή τους από πολυακόρεστα. Τα λεγόμενα “καλά λιπαρά”. Κι αν σκέφτεστε αυτή τη στιγμή πως στη θεωρία είστε αριστούχος, αλλά υπολείπεστε στην πράξη, ιδού τι μπορείτε να κάνετε:

  • Επιλέξτε αποκλειστικά και μόνο ελαιόλαδο στη μαγειρική σας. Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, μονοακόρεστα οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν ευεργετικά στην υγεία του στομάχου, τους καρδιαγγειακού και της χοληστερίνης.
  • Πείτε όχι στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως όσο περισσότερο επεξεργασμένες είναι οι τροφές που καταναλώνετε, τόσο πιο πιθανό είναι αυτές να περιέχουν τρανς λιπαρά, τα οποία και θεωρούνται τα πιο επιβλαβή για τον οργανισμό.
  • Περιορίστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικά λιπαρά. Αποφύγετε την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος, προτιμήστε γαλακτοκομικά και τυριά με χαμηλά λιπαρά.

 
  • Βρείτε το Ω της διατροφής: Τα Ω3 και Ω6 θεωρούνται απαραίτητα λιπαρά οξέα τα οποία δεν συνθέτει ο οργανισμός και πρέπει να ληφθούν από τις τροφές. Ψάρια, φυτικά έλαια, αλλά και γαλακτοκομικά θα σας παρέχουν τα πολύτιμα λιπαρά οξέα που αγαπούν την επιδερμίδα και ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία καθώς μεγαλώνουμε.

Το ισοζύγιο νατρίου – καλίου

Έρευνες δείχνουν πως τις τελευταίες δεκαετίες, οι σύγχρονες κοινωνίες μέσω της βιομηχανοποίησης των τροφών έχουν αυξήσει ραγδαία την πρόσληψη νατρίου, ενώ αντίθετα από το τραπέζι τους λείπει το κάλιο.

Αν και ο ΠΟΥ συστήνει 5γρ νατρίου, το οποίο σε απλά ελληνικά μεταφράζεται σε αλάτι την ημέρα, η μέση κατανάλωση είναι υπερδιπλάσια και κυμαίνεται μεταξύ 9 και 12γρ. “1,7 εκατ. Θάνατοι θα μπορούσαν να προληφθούν κάθε χρόνο, μόνο με τη μείωση της καθημερινής κατανάλωσης αλατιού σε ποσότητες μικρότερες των 5γρ την ημέρα” σημειώνουν οι ειδικοί της διατροφής.

Αλάτι δεν έχουν μόνο τα τρόφιμα στα οποία το… προσθέτουμε πάνω στο τραπέζι ή μέσα στην κατσαρόλα. Μια σειρά από τρόφιμα, όπως επεξεργασμένο κρέας – μπέικον, σαλάμι – τυρί και αλμυρά σνακ – περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού που προστίθενται στο καθημερινό διατροφικό σας προφίλ και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία σας.

 

Κι όμως, ο τρόπος να μειώσεις δραστικά το αλάτι είναι απλό. Ιδού οι απλές, αλλά αποτελεσματικές προτάσεις των ειδικών:

  • Μην προσθέτετε αλάτι ή σόγια σος κατά την προετοιμασία του φαγητού. Καρυκεύματα, λεμόνι και μια σειρά από απολαυστικά μπαχαρικά θα δώσουν ένταση στο πιάτο, χωρίς να χρειάζεται η προσθήκη αλατιού.
  • Περιορίστε τα αλμυρά σνακ
  • Τσεκάρετε τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε. Επιλέξτε εκείνα που αναγράφουν πως είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.
  • Πολέμησε το υπερβολικό αλάτι, με κατανάλωση παραπάνω ποσότητα καλίου. Πώς; Πολύ απλά φρόντισε να απολαμβάνεις μπανάνες που αποτελούν την πιο εύκολη, πλούσια και απολαυστική πηγή. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης αρτηριακής πίεσης, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την κατανάλωση αλατιού.

Γλυκιά ζωή ναι, χωρίς ζάχαρη δε

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Κάθε πηγή ενέργειας και είδος τροφής είναι απαραίτητο για τον οργανισμό. Ωστόσο, η απλή και έξυπνη επιλογή είναι εκείνη που κάνει τη διαφορά. Σάκχαρα λαμβάνει ο οργανισμός και από φυσικές πηγές, όπως είναι τα φρούτα. Την ίδια στιγμή, προσθέτουμε επεξεργασμένη ζάχαρη σε ροφήματα, γλυκά και κάθε λογής σνακ, επιβαρύνοντας σημαντικά το σώμα μας.

Κενές θερμίδες και παράγοντας παχυσαρκίας, κίνδυνος για τη στοματική και οδοντική υγιεινή είναι μόνο μερικές από τις άμεσες αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει μείωση της προστιθέμενης ζάχαρης στο 10%, ακόμη και στο 5% της συνολικής ενέργειας που λαμβάνει κανείς μέσω της τροφής καθημερινά.

 

Κι επειδή δίνουμε τη σημασία που πρέπει σε ό, τι αξίζει αληθινά στη ζωή μας, αυτές είναι οι συμβουλές των ειδικών για αποτελεσματική μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης:

  • Αποφύγετε τροφές και ποτά που περιέχουν ζάχαρη, όπως αναψυκτικά, καραμέλες και γλυκά. Μια ματιά στη διατροφική ανάλυση των τροφίμων θα σας σιγουρέψει για την επιλογή σας.
  • Γυρίζοντας πίσω στην αρχή, τα φρούτα και τα λαχανικά ως υποκατάστατο των γλυκών πειρασμών και σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση της ζάχαρης
  • Tip: Δοκιμάστε να αφαιρέσετε σταδιακά ζάχαρη από τον καφέ σας. Θα δείτε πως η πραγματική γεύση του αγαπημένου σας ροφήματος κρύβεται σε ένα ποτήρι σκέτο καφέ.

Πρόληψη σημαίνει φροντίδα. Ποιος είπε ότι η 7η Απριλίου είναι η μόνη μέρα που θα πρέπει να σκεφτόμαστε την υγεία μας;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα