Πώς ένα σπίτι γεμάτο αντίκες μπορεί να δείξει σύγχρονο

Πώς ένα σπίτι γεμάτο αντίκες μπορεί να δείξει σύγχρονο

Οι έξυπνες λύσεις μιας συντάκτριας που έκαναν το σπίτι ένα χώρο ζωντανό, με ιστορία και προσωπικότητα.

Άλλα κορίτσια μεγαλώνουν με το όνειρο του νυφικού τους, άλλα με όνειρα μιας μεγάλης καριέρας (ναι, γιατί;) Εγώ, από τότε που με θυμάμαι, σχεδιάζω στο μυαλό μου το “ολόδικό μου σπίτι”. Κάπως έτσι έφτασα στα 10 μου να ζωγραφίζω σπίτια “κομμένα” στη μέση και στα 20 μου να σπουδάζω Διακόσμηση.

Θυμάμαι να πηγαίνω, μεγαλώνοντας, σε καταστήματα επίπλων και να νιώθω άβολα. Ήθελα κάτι που θα με κάνει να νιώσω όμορφα και άνετα, σαν στο σπίτι μου. Φανταζόμουν ένα τεράστιο κατάστημα, με όλων των ειδών τα έπιπλα, τα διακοσμητικά αντικείμενα, τα υφάσματα και τα χαλιά ελεύθερα μέσα στον χώρο. Ήθελα να βιώνω κάθε τι πριν να το αποκτήσω. Κι έπειτα η IKEA ήρθε στην Αθήνα και πλέον η λατρεία μου για τη διακόσμηση ανανεώνεται με κάθε επίσκεψη εκεί, ακόμα κι αν τελικά ο χώρος της δημοσιογραφίας με κέρδισε.

Όταν πριν από λίγα χρόνια, μπήκα στο δικό μου σπίτι, η IKEA έκανε ξανά τα όνειρά μου πραγματικότητα. Γιατί το δικό μου σπίτι είναι ιδιαίτερο. Δεν το βρήκα άδειο και άχρωμο αλλά γεμάτο με τις αντίκες της γιαγιάς μου. Δεν άλλαξα καν το όνομα στο κουδούνι. Κι ομως δεν το ένιωσα δικό μου μέχρι τη στιγμή που το γέμισα με σύγχρονα, minimal έπιπλα και διακοσμητικά.

Έχω, λοιπόν, βάσιμους λόγους να πιστεύω πως η αγαπημένη σουηδική εταιρεία κουβαλά κάποια δόση μαγείας. Έτσι μαγικά ταίριαξαν τα δικά μου έπιπλα δίπλα σε εκείνα της γιαγιάς. Μια παπουτσοθήκη HEMNES κρατά παρέα στον Louis XΙV μπουφέ. Δίπλα στο 60s τραπεζάκι με την τηλεόραση στήθηκε μια μικρή EXPEDIT (που πλέον έχει ανανεωθεί και ακούει στο όνομα KALLAX) με τα αγαπημένα μου βιβλία και κεριά. Το μονό κρεβάτι MELDA από το φοιτητικό μου σπίτι, έγινε βελούδινος καναπές στο σαλόνι γέμισε με πολύχρωμα μαξιλάρια και ζει δίπλα στην παλιά ραπτομηχανή. Κι αυτό, παρεπιπτόντως, έχει τώρα αντικατασταθεί στα καταστήματα από το κομψό FYRESDAL.

Η αγαπημένη μου γωνιά όμως είναι εκείνη που φιλοξενεί το κρεβάτι NESTTUN δίπλα απ’ τη μεγαλοπρεπή ντουλάπα της γιαγιάς από το 1940. Ανάμεσά τους ένα κομοδίνο GLADOM δίνει χρώμα και φυλάει τα βιβλία που διαβάζω αυτόν τον καιρό. Ποτέ δεν φανταζόμουν πόσο καλά θα έδεναν έπιπλα και αντικείμενα από τόσες διαφορετικές εποχές. Γι’αυτή ακριβώς τη μαγεία μιλάω, όταν μιλάω για την IKEA.

Στο “ολόδικό μου σπίτι” η ιστορία της αγαπημένης μου γιαγιάς συναντά το δικό μου παρόν και εμπνέει το μέλλον. Και είναι σαφές πως η IKEA με τις ευέλικτες, έξυπνες και οικονομικές λύσεις που προσφέρει, μπορεί και το κάνει πραγματικότητα όχι μονάχα για μένα αλλά για όλους μας.

Γιατί τα προϊόντα της μεγαλώνουν μαζί μας και γίνονται κομμάτι της ιστορίας μας. Έτσι το σπίτι της γιαγιάς έγινε πλέον το σπίτι μου και ίσως στο μέλλον να γίνει σπίτι της οικογένειάς μου. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως είναι ζωντανό, έχει ιστορία και προσωπικότητα. Όλα όσα είναι, δηλαδή, ένα σπίτι IKEA.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα