Τα καταστήματα Praktiker γίνονται «Σπίτια Ανοιχτά»: Σπίτια Προσβάσιμα και Φιλικά προς Όλους

Τα καταστήματα Praktiker γίνονται «Σπίτια Ανοιχτά»: Σπίτια Προσβάσιμα και Φιλικά προς Όλους

Τι θα λέγατε για ένα μέλλον που θα αγκαλιάζει κάθε ανθρώπινη ύπαρξη μαζί με τις δυσκολίες της;

Ένα μέλλον προσβάσιμο σε όλους, χωρίς εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις, με θεμέλιους λίθους την αγάπη και τον σεβασμό, την κατανόηση και εμπιστοσύνη, την αλληλεγγύη και φροντίδα για τον συνάνθρωπο. Εκεί που η διαφορετικότητα θα είναι μέρος της κανονικότητας και ο άνθρωπος θα συμβαδίζει με τους νόμους της φύσης και όχι με αυτούς της οικονομικής ιδιοτέλειας. Μερικοί θα σκεφτούν ότι ένα τέτοιο μέλλον φαντάζει ουτοπικό. Κάποιοι άλλοι όμως, δεν θα σταματήσουν να εργάζονται και να προσπαθούν για αυτό. Στη δεύτερη κατηγορία υπάγεται και η Praktiker Hellas, η οποία μας καλωσορίζει σε ένα «Σπίτι Ανοιχτό».

Αποτελεί γεγονός ότι η βόλτα για τα ψώνια, είτε αφορά στον αναγκαίο ανεφοδιασμό ενός νοικοκυριού είτε στις αγορές για τον εξοπλισμό και τον καλλωπισμό του σπιτιού ή τις προσωπικές αγορές δεν είναι το ίδιο εύκολη για όλους. Συχνά, ακόμα και οι «γρήγορες και άνετες» online αγορές δεν είναι τόσο απλές για τα άτομα με αναπηρία. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν της ακριβώς αυτή την πραγματικότητα και πιστή στην αξία της συμπερίληψης, η Praktiker Hellas έχει ξεκινήσει να αναβαθμίζει τις υποδομές της, σε φυσικό και ψηφιακό επίπεδο με σκοπό τα καταστήματά της, το site της και το contact center της να είναι πιο προσβάσιμα και πιο φιλικά προς τα ΑμεΑ και τα εμποδιζόμενα άτομα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το ποσοστό των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα είναι περίπου 10% (πηγή: EΣΑμεΑ) και των εμποδιζόμενων ατόμων, αντιστοίχως, ανέρχονται στο 42.5% του ελληνικού πληθυσμού, βάσει στατιστικών του ΟΑΣΑ, για να αντιληφθεί αμέσως την καθολική ανάγκη για τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών και υποδομών σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας, έτσι ώστε να μπορούν όλοι να συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι, μέρος του οποίου είναι και το λιανεμπόριο. Το πρόγραμμα συμπερίληψης και προσβασιμότητας της Praktiker, «Σπίτι Ανοιχτό», αποτελεί ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην αναβάθμιση της εμπειρίας των καταναλωτών ΑμεΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων, όπως τα άτομα τρίτης ηλικίας και οι έγκυες.

Η εταιρεία επενδύει σε δομικές αλλαγές στους χώρους των καταστημάτων της, με ταυτόχρονη προσαρμογή του website, στο οποίο υπάρχει πλέον menu προσβασιμότητας για μία καλύτερη εμπειρία πλοήγησης με επιλογές για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, προβλήματα όρασης, αχρωματοψία ή χωρίς όραση, άτομα με ΔΕΠΥ και επιληπτικές κρίσεις. Με μια πρώτη ματιά κατά την επίσκεψη σε ένα φυσικό κατάστημα, θα δούμε ευρύχωρες θέσεις parking ΑμεΑ -95 πανελλαδικά σε όλα τα καταστήματα Praktiker- που βρίσκονται κοντά στην είσοδο των καταστημάτων για εύκολη και άνετη πρόσβαση. Η βοηθητική προς τα ΑμεΑ σήμανση «Σπίτι Ανοιχτό» και το stand με lanyards για τα άτομα που το επιθυμούν, υποδέχονται τους πελάτες των καταστημάτων σε Ιωάννινα και Λάρισα, τα πρώτα καταστήματα που είναι «Σπίτια Ανοιχτά». Παράλληλα, θα βρούμε καρότσια αγορών για ΑμεΑ, ευρύχωρους και άνετους διαδρόμους εκθέσεων με σήμανση και οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα για την καθοδήγησή τους, καθώς επίσης και κατάλληλους χώρους υγιεινής -WC για εμποδιζόμενα άτομα και ΑμεΑ αλλά και αλλαξιέρα για βρέφη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Εταιρία Προστασίας Σπαστικών-Πόρτα Ανοιχτή, η Praktiker επιβεβαιώνει και διασφαλίζει τη λειτουργικότητα των δομών της, ώστε οι αλλαγές που πραγματοποιεί να είναι αληθινά αποτελεσματικές και να κάνουν τη διαφορά στην αγοραστική εμπειρία των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζόμενων ατόμων.

Είναι αυτονόητο ότι τα άτομα με αναπηρία είναι απαραίτητο να απολαμβάνουν κάθε αγοραστικό τους ταξίδι ξέγνοιαστα, άνευ εμποδίων. Αυτονόητη είναι επίσης και η εξυπηρέτηση από ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα που αντιλαμβάνεται τις ανάγκες αυτών των ατόμων, απαλλαγμένη από την έλλειψη γνώσης. Η Praktiker, σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», έχει ξεκινήσει ένα ευρύ πρόγραμμα εκπαίδευσης της ομάδας της πανελλαδικά, με βιωματικά εργαστήρια και εκπαιδευτικά σεμινάρια που στοχεύουν στην κατανόηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας αλλά και στην προσφορά ουσιαστικής εξυπηρέτησης σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Έχουν εκπαιδευτεί ήδη περισσότεροι από 170 εργαζόμενες και εργαζόμενοι, σε Αττική-Λάρισα-Ιωάννινα και στόχος είναι τους επόμενους μήνες να έχουν εκπαιδευτεί και οι 1.425 πανελλαδικά.

Αυτό που ξεχωρίζει την προσπάθεια της Praktiker είναι ότι πλέον διαθέτει μια συμπεριληπτική γκάμα προϊόντων για άτομα με αναπηρία με στόχο και όραμα να βελτιώνουν την καθημερινότητά τους με χρηστικά αντικείμενα. Με αυτή την αποκλειστική προϊοντική σειρά, που θα εμπλουτίζεται συνεχώς, δίνει στα ΑμεΑ και τα εμποδιζόμενα άτομα όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ζουν καθημερινά πιο απλά, πιο εύκολα και ξεκούραστα, ξεκινώντας από το σπτουςτους. Διατίθενται προϊόντα για άτομα με κινητική αναπηρία, οπτική αναπηρία, ακουστική αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα, όπως τα άτομα τρίτης ηλικίας, ενώ στο site, αλλά και στα καταστήματα, υπάρχει η σήμανση για το κατά πόσο ένα προϊόν είναι φιλικό προς ΑμεΑ και εάν ναι, ποια κατηγορία εξυπηρετεί. Προϊόντα που καλύπτουν πιο εύκολα και λειτουργικά καθημερινές ανάγκες, απλοποιώντας σημαντικά τη δραστηριότητα στο σπίτι, είτε προσφέροντας και εξ’ αποστάσεως διαχείριση από συσκευή κινητού τηλεφώνου. Προϊόντα που προσφέρουν μια πιο άνετη καθημερινότητα, ενισχύοντας τις χρωματικές αντιθέσεις, μεγεθύνοντας τις εικόνες, ενώ διαθέτουν και δυνατότητα ηχητικής αναγγελίας και διαχείρισης από απόσταση μέσω κινητού. Άτομα κωφά ή βαρήκοα μπορούν να βρουν προϊόντα που ενισχύουν την ηχητική πληροφορία ή τη μετατρέπουν σε οπτική, κάνοντας πιο εύκολη και άνετη τη ζωή στο σπίτι. Προϊόντα που προσφέρουν ασφάλεια και άνεση στην κάλυψη των αναγκών της καθημερινής ζωής, κάνοντας τις αγαπημένες μας συνήθειες πιο απλές και προσβάσιμες.

Η Praktiker Hellas γίνεται η λαβή στήριξης για όσους την έχουν ανάγκη συμμετέχοντας ενεργά και ουσιαστικά στον κοινωνικό, αλλά και επιχειρηματικό διάλογο που έχει ανοίξει για τη συμπερίληψη. Δρα ουσιαστικά για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σε όλα τα σπίτια και δημιουργεί της βάσεις πάνω στις οποίες καλούμαστε να προβληματιστούμε και να επιλέξουμε ποιο είναι το μέλλον που θέλουμε να χτίσουμε, όχι μόνο για μας αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα