Τι να επιλέξετε για τη σωστή θέρμανση του σπιτιού σας

Διαβάζεται σε 4'
Τι να επιλέξετε για τη σωστή θέρμανση του σπιτιού σας
UNSPLASH

Οι χειμερινοί μήνες πλησιάζουν και είναι η ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς θα ζεστάνουμε τα σπίτια μας. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές θέρμανσης διαθέσιμες, καθεμία με τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Μιλήσαμε με τους ειδικούς από τη Makris Services και σας παραθέτουμε παρακάτω ορισμένες επιλογές.

Θέρμανση με καλοριφέρ

PEXELS

Η θέρμανση με καλοριφέρ είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους θέρμανσης σπιτιού στην Ελλάδα. Τα καλοριφέρ θερμαίνουν τον αέρα στο σπίτι, ο οποίος στη συνέχεια κυκλοφορεί σε όλο το χώρο.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι καλοριφέρ: τα καλοριφέρ πετρελαίου και τα καλοριφέρ αερίου. Τα καλοριφέρ πετρελαίου είναι πιο οικονομικά στην εγκατάσταση από τα καλοριφέρ αερίου, αλλά απαιτούν συχνότερη συντήρηση. Τα καλοριφέρ αερίου είναι πιο ακριβά από τα καλοριφέρ πετρελαίου, αλλά είναι πιο καθαρά και δεν απαιτούν συχνή συντήρηση.
Επίσης το κόστος του αερίου, αν και δεν γνωρίζουμε την ακριβή διαφορά του σε σχέση με το πετρέλαιο και μπορεί να έχει αρκετές μεταβολές κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα, συνήθως είναι χαμηλότερο από αυτό του πετρελαίου.

Η συστηματική συντήρηση του καλοριφέρ είναι σημαντική για την αποτελεσματική λειτουργία του και για την αποφυγή βλαβών και προτείνεται να γίνεται έλεγχος 1 φορά το χρόνο.
Η συντήρηση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο τεχνικό και περιλαμβάνει τα εξής:

  • Καθαρισμός και συντήρηση καυστήρα
  • Έλεγχος των φίλτρων
  • Έλεγχος της πίεσης του αερίου ή του πετρελαίου

Θέρμανση με τζάκι

PEXELS

Η θέρμανση με τζάκι είναι ένας παραδοσιακός τρόπος θέρμανσης σπιτιού. Τα τζάκια θερμαίνουν τον αέρα στο σπίτι απευθείας από τη φλόγα.

Τα τζάκια είναι πιο οικονομικά από τα καλοριφέρ, αλλά απαιτούν συχνή συντήρηση και καθαρισμό, είτε μιλάμε για παραδοσιακά ή ενεργειακά τζάκια.

Η συντήρηση του τζακιού περιλαμβάνει τα εξής:

Η συντήρηση του τζακιού είναι σημαντική για την ασφαλή λειτουργία του, καθώς μπορεί να προκληθεί φωτιά. Η συντήρηση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο τεχνικό και περιλαμβάνει τα εξής:

  • Καθαρισμός του τζακιού από στάχτες και τέφρα
  • Έλεγχος της καμινάδας για ρωγμές ή φθορά
  • Έλεγχος του καυστήρα για σωστή λειτουργία

Θέρμανση με κλιματιστικά

PEXELS

Η θέρμανση με κλιματιστικά είναι ένας σύγχρονος τρόπος θέρμανσης σπιτιού. Τα κλιματιστικά θερμαίνουν τον αέρα στο σπίτι με τη χρήση θερμότητας από τον εξωτερικό αέρα.
Τα κλιματιστικά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και αποτελούν πλέον έναν οικονομικό τρόπο θέρμανσης, ωστόσο διαφέρουν από τα καλοριφέρ καθώς πρέπει να βρίσκονται σε λειτουργία για να διατηρούν το χώρο σας ζεστό.

Η συντήρηση κλιματιστικού είναι σημαντική για την αποτελεσματική λειτουργία του και για την αποφυγή βλαβών, και μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 25% των χρημάτων σας εάν λειτουργεί σωστά.

Η συντήρηση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο τεχνικό και περιλαμβάνει τα εξής:

  • Καθαρισμός των στοιχείων των εξωτερικών και εσωτερικών μονάδων με αντιμικροβιακό χημικό εγκεκριμένο φάρμακο
  • Καθαρισμός του φίλτρου αέρα
  • Έλεγχος της πίεσης του ψυκτικού υγρού
  • Έλεγχος της απόδοσης του κλιματιστικού

Τι όμως να επιλέξετε για το χώρο σας

UNSPLASH

Η επιλογή του τρόπου θέρμανσης σπιτιού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος του σπιτιού, το κόστος, η άνεση και η ασφάλεια. Είναι σημαντικό να κάνετε έρευνα και να συμβουλευτείτε κάποιον εξειδικευμένο συνεργάτη της Makris Services ώστε να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή για τις ανάγκες σας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα