Vodafone: Πώς η τεχνολογία «καταπολεμά» την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα
Μνημόνιο συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών αντιμετώπισης του προβλήματος
- 15 Απριλίου 2022 16:42
Η Κάρολαϊν στα Γλυκά Νερά, η Γαρυφαλλιά στη Φολέγανδρο, η Άννα στη Δάφνη, η Σταυρούλα στο Ρέθυμνο, η Δώρα στη Ρόδο. Αυτές είναι μερικές από τις γυναίκες, οι οποίες τους τελευταίους μήνες έχασαν -βίαια και άδικα- τη ζωή τους. Όλες τους θύματα της έμφυλης ή/και της ενδοοικογενειακής βίας, ενός φαινομένου που άρχισε (επιτέλους) να συζητείται δημοσίως και στη χώρα μας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, το προηγούμενο έτος σχηματίστηκαν σχεδόν 7.000 δικογραφίες για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών -περίπου 6.000- είχαν ως θύματα γυναίκες, ένας αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2020 (λίγο παραπάνω από 3.600). Κατά το ίδιο διάστημα δε, 17 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους μόνο και μόνο επειδή ήταν… γυναίκες.
Ωστόσο, δυστυχώς, το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό. Προσλαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις, καθώς μία στις τρεις γυναίκες, κάποια στιγμή στη ζωή της, θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. Ακόμη χειρότερα, μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
Επιτέλους συζητάμε το θέμα με το όνομά του
Μέσα στην πανδημία, οι καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας παρουσίασαν εκρηκτική άνοδο. Άλλωστε, ο εγκλεισμός, τα διαδοχικά lockdown και η ψυχολογική πίεση έφεραν στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, ανάμεσα στα οποία κι αυτό της έμφυλης βίας.
Το θετικό αυτής της υπόθεσης -αν υπάρχει θετικό- είναι ότι επιτέλους ξεκίνησε μια ευρεία και δημόσια συζήτηση. Και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, έρχεται να προστεθεί και η νέα πρωτοβουλία της Vodafone, η οποία επιστρατεύει την τεχνολογία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Ένα βήμα εξαιρετικά σημαντικό ώστε να περιοριστεί ή ακόμη και να εξαλειφθεί το πρόβλημα.
«Panic Button» για όλες τα θύματα
Το Ίδρυμα Vodafone έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια μια ιδιαίτερη τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση του επίμαχου ζητήματος, η οποία ήδη εφαρμόζεται σε 10 διαφορετικές χώρες και σε λίγο καιρό θα εισαχθεί και στην Ελλάδα.
Ο λόγος για το «Panic Button», μια καινοτόμα ψηφιακή εφαρμογή, την οποία κάθε γυναίκα μπορεί να κατεβάσει στο κινητό τηλέφωνό της, ώστε σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση, να μπορεί να ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές με το πάτημα ενός κουμπιού.
Η ελληνική έκδοση προχωρά με ταχείς ρυθμούς και πολύ σύντομα θα καταστεί διαθέσιμη προς όλες τις γυναίκες που χρήζουν βοήθειας. Μάλιστα, η πρωτοβουλία της Vodafone επισφραγίστηκε και με την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, του οποίου στόχος είναι η ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών αντιμετώπισης της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.
«Αξίζει να δοκιμάζουμε νέα τεχνολογικά μέσα και εφαρμογές, ακόμη και αν σώσουμε μία γυναίκα και μόνο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. «Σε αυτόν τον τομέα θέλουμε να μπούμε δυναμικά, με τη βοήθεια και του Ιδρύματος Vodafone, το οποίο ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκριση του».
Το «Bright Sky»
Όμως, η Vodafone δεν αρκείται μόνο σ’ αυτά. Σε δεύτερη φάση, επιδιώκει την ανάπτυξη μίας ακόμη τεχνολογικής λύσης. Πρόκειται για τη διεθνώς αναγνωρισμένη εφαρμογή του Ιδρύματος Vodafone «Bright Sky» για την υποστήριξη και ορθή πληροφόρηση οποιουδήποτε ζει σε κακοποιητικό περιβάλλον.
«Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πρόληψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης της βίας σε βάρος των γυναικών και διαμορφώνει ένα οργανωμένο σύστημα προστασίας των θυμάτων» ανέφερε, από την πλευρά της, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, η οποία επίσης έδωσε το «παρών» στο πρόσφατο συνέδριο. «Αξιοποιώντας την τεχνολογία και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone, το οποίο ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου, βοηθάμε τις γυναίκες – θύματα βίας, με συνέπεια και πράξεις. Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της».
Βοήθεια σε ένα εκατομμύριο θύματα
Μέσα από τις διεθνείς πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Vodafone, τα τελευταία δέκα χρόνια έχει παρασχεθεί βοήθεια σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, οι οποίοι έχουν βρεθεί σε κίνδυνο.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και ο Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας και πρεσβευτής του Ιδρύματος Vodafone, έσπευσε να χαρακτηρίσει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας ως «μία σκιώδη πανδημία» παγκοσμίως, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η τεχνογνωσία και οι νέες τεχνολογίες της Vodafone να τεθούν υπηρεσία καταπολέμησης της έμφυλης βίας και στην Ελλάδα.
«Χαίρομαι που μια καλή και καινοτόμος πρακτική ξεκινά στη χώρα μας, με τη χρήση της τεχνολογίας και την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων» σχολίασε, τέλος, η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Βασιλική Αρτινοπούλου, συμπληρώνοντας ότι ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας των θυμάτων θα τα ενθαρρύνει όχι μόνο να καταγγείλουν τη θυματοποίησή τους, αλλά και θα συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.
Στόχος όλων είναι, εξάλλου, καμία γυναίκα να μην βρεθεί στη θέση της Καρολάιν, της Γαρυφαλλιάς, της Άννας, της Σταυρούλας ή της Δώρας. Καμία γυναίκα να μην είναι μόνη απέναντι στην οποιαδήποτε μορφή βίας. Και το σίγουρο είναι ότι η τεχνολογία μπορεί να κάνει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση.