Γνώριμη εικόνα σε όλους μας. Eurokinissi

ΑΚΟΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΚΡΟΥΣΜΑ;

Οι ουρές για PCR αυξάνουν το ρίσκο μόλυνσης, όσων στήνονται σε αυτές, χωρίς να υπάρχει λόγος. Τι θεωρείται πια 'στενή επαφή' και τι οφείλεις να κάνεις, όταν έχεις τις αμφιβολίες σου, για την κατάσταση σου. Bonus: έχουμε όντως, τα πιο φθηνά PCR τεστ της Ευρώπης;

Λεφτά δεν είμαι τόσο σίγουρη ότι υπάρχουν, με τις ανατιμήσεις να δοκιμάζουν την τσέπη μας και την υπομονή μας. Κάτι άλλο που φαίνεται να μην υπάρχει παγκοσμίως, είναι επάρκεια στα τεστ για τον Covid-19.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία κάνουν εκκλήσεις στους πολίτες τους να μην υποβάλλονται σε PCR τεστ, αν δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη. Δηλαδή συμπτώματα ή επαφή με κρούσμα. Όταν σε αυτά τα έθνη υπάρχουν προβλήματα με την εξασφάλιση προμηθειών που είναι απαραίτητες για τον έλεγχο (στις ΗΠΑ το 58% των εργαστηρίων ανέφερε το σχετικό θέμα) και τον αριθμό των υποδομών όπου διενεργούνται, φανταστείτε τι γίνεται αλλού.

Η κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση των PCR τεστ δοκιμάζει και τη δυναμική των εργαστηρίων που τα εξετάζουν, παγκοσμίως, δεδομένου ότι και εκεί υπάρχουν κρούσματα και ως εκ τούτου ανεπαρκές προσωπικό. Αν συνεχιστεί αυτό που γίνεται τώρα στην Ελλάδα, το πιθανότερο είναι να γίνουμε Αυστραλία. Δηλαδή, θα κάνουμε PCR τη Δευτέρα και να παίρνουμε το αποτέλεσμα την Παρασκευή, με την καθυστέρηση στη λήψη αποτελέσματος ουσιαστικά να περιορίζει τη χρησιμότητα τους.

Mια στάση εδώ.

Τι γίνεται αφότου δώσεις δείγμα για PCR τεστ

Οι ιατρικοί εργαστηριακοί έλεγχοι διενεργούνται από καταρτισμένους, αυστηρά εκπαιδευμένους, πιστοποιημένους και αδειοδοτημένους επαγγελματίες. Όπως γράφει το Conversation μπορεί να μην τους βλέπουμε -σαν τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς-, αλλά σώζουν καθημερινά πολλές ζωές. Στις ΗΠΑ από την αρχή της πανδημίας διενεργήθηκαν 213 εκατομμύρια δοκιμές, με το προσωπικό να έχει εξαντληθεί και να αισθάνεται απελπισία μπροστά στις ανάγκες που προκύπτουν από τα νέα δεδομένα.

Το PCR τεστ αφορά αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης. Ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού (RNA) στα κύτταρα που συλλέγονται από το στυλεό, με την παραδοσιακή διαδικασία. Οι επαγγελματίες του εργαστηρίου μετατρέπουν κατ’ αρχάς το RNA του ιού σε DNA, πριν χρησιμοποιήσουν εξειδικευμένο εξοπλισμό και σειρά χημικών αντιδράσεων για να τον αντιγράψουν κατά εκατομμύρια -ώστε να γίνει πιο εύκολη η ανίχνευση. Εφόσον ανιχνευθεί γενετικό υλικό από τον SARS-CoV-2, υπάρχει μόλυνση. Η δουλειά απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και ακρίβεια.

Πέραν αυτών των ελέγχων, γίνονται και άλλοι που αφορούν μωρά, καρδιακές προσβολές, καρκίνο, ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις και άλλες ασθένειες.

Σε έρευνα που έγινε από την American Society for Clinical Pathology, σε επαγγελματίες εργαστηρίων το 85.3% είχε δηλώσει πως νιώθει ‘καμένο’, από το Φλεβάρη του 2020. Το 36.5% των εργαστηρίων είχε ανεπαρκές προσωπικό και το 31.5% των επαγγελματιών διαμαρτυρήθηκε για μεγάλο φόρτο εργασίας και πίεση για την ολοκλήρωση όλων των δοκιμών. Το 14.9% ανέφερε έλλειψη αναγνώρισης και σεβασμού.

Ακόμα και στην Αμερική έχει δωρεάν PCR. AP

Οι τιμές των PCR τεστ στην Ευρώπη

Στην Ελλάδα, τα 20 ευρώ του κόστους για το PCR αφορά τη δειγματοληψία και τα 40 τον έλεγχο -στην τιμή των 60 ευρώ. Στα 47 ευρώ θα γίνει η σχετική ‘μοιρασιά’.

Nα δούμε πόσο κοστίζει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες:

Ισπανία: H ζήτηση και η αύξηση των κρουσμάτων είχαν ως συνέπεια να μην παρέχονται πια, δωρεάν τα τεστ -καθώς δεν υπάρχει χρόνος για να γίνεται η ανάλυση και σχηματίζονται ουρές με αναμονή τεσσάρων ωρών έξω από τις κλινικές. Εφόσον το rapid βγει θετικός, ο πολίτης καταγράφεται ως κρούσμα. To rapid κοστίζει από 25 έως 50 ευρώ και το PCR από 70 έως 120 ευρώ.

Ιταλία: Oι τιμές των PCR ξεκινούν από 50 ευρώ και φτάνουν στα 120. Αυτές των rapid είναι στα 15 ευρώ για ενήλικες και στα 8 για τις ηλικίες 12 έως 18 χρόνων. Είναι δωρεάν -ένα την εβδομάδα- για ηλικίες κάτω των 12 και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, για λόγους υγείας.

Βέλγιο: Όσοι δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν πλήρως, μπορούν να κάνουν δυο δωρεάν τεστ από την ηλικία των 6 χρόνων. Γράφει ο γιατρός τη συνταγή και ο πολίτης λαμβάνει με SMS τον κωδικό του, ώστε να κλείσει ραντεβού. Στα τεστ που δεν είναι δωρεάν, υπάρχει το ταβάνι των 55 ευρώ.

Γερμανία: Mέχρι τον Ιούνιο του 2020 η κυβέρνηση κάλυπτε όλο το ποσό (59 ευρώ). Έκτοτε δίνει 39.40 ευρώ και δικαιολογεί έως 5, σε περίπτωση νόσησης και ελέγχου της θεραπείας, με τις τιμές να διαφέρουν ανά περιοχή και να είναι από 49.99 έως 69 ευρώ. Τα rapid είναι δωρεάν (ένα την ημέρα, για όλους), με αυτούς που τα κάνουν να λαμβάνουν 11.50 ευρώ για το καθένα, από την πολιτεία.

Γαλλία: Με απόφαση της κυβέρνησης το πλαφόν για τα PCR τεστ είναι στα 43.89 ευρώ, για αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν συνταγή γιατρού. Για τους ίδιους, τα rapid κοστίζουν από 22.02 έως 45.11 ευρώ. Επίσης, από τον Οκτώβριο δεν ισχύουν τα δωρεάν PCR ή rapid τεστ για όσους θέλουν να ταξιδέψουν.

Ουγγαρία: Η τιμή είναι στα 58.41 ευρώ -καθορισμένη από την κυβέρνηση.

Ουρές για ένα rapid test. Eurokinissi

Πότε είναι χρήσιμο να κάνεις τεστ -για να έχει νόημα

Οι τεράστιες ουρές που σχηματίζονται έξω από τις κλινικές όπου γίνεται η λήψη δείγματος για PCR τεστ καταργούν κάθε έννοια ασφάλειας, αν σκεφτείτε την ώρα που πρέπει να περιμένετε και το πού περιμένετε (ακόμα και κοντά σε ανθρώπους που είχαν ήδη θετικό τεστ rapid). Υπάρχουν αυτοί που δεν μπορούν να αποφύγουν τα τεστ, όπως όσοι πρέπει να τα επιδεικνύουν στους εργοδότες τους για να μπορούν να πηγαίνουν στις δουλειές τους και φυσικά οι μαθητές για να πάνε στο σχολείο.

Πάμε τώρα και στον υπόλοιπο πληθυσμό. Όσα ακολουθούν έχουν να κάνουν με επισημάνσεις του Ευάγγελου Φραγκούλη, αναπληρωτης αρχίατρος του ΕΔΟΕΑΠ, με τον οποίον επικοινώνησε ο Γιώργος Σακκάς (ο άνθρωπος που σε ενημερώνει για ό,τι αφορά τον Covid-19, στο NEWS 24/7).

Όταν έχετε το όποιο σύμπτωμα ή έχετε έλθει σε επαφή με κρούσμα είναι χρήσιμο να ελέγχεστε, αρχικά με self test που και αυτό αποτελεί ένα ταχύ αντιγονικό τεστ (rapid).

Αν αυτό είναι θετικό ουσιαστικά για διοικητικούς λόγους πρέπει να προχωρήσετε σε rapid test σε εργαστήριο, ιατρείο ή φαρμακείο που αν επίσης, είναι θετικό σας δίνει την επίσημη ταμπέλα του κρούσματος.

Αν τα ταχέα αντιγονικά τεστ είναι αρνητικά ενώ έχετε συμπτώματα θα πρέπει να επιβεβαιώνετε το αρνητικό αποτέλεσμα με PCR, καθώς τα αντιγονικά τεστ έχουν χαμηλότερη ευαισθησία και ειδικά όταν μιλάμε για την Όμικρον.

Τι θεωρείται ‘στενή επαφή’

Αν έχετε κοντά σας κάποιον θετικό σε Covid-19 (σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων), για τουλάχιστον 15 λεπτά μέσα σε μια περίοδο 24 ωρών θεωρείστε στενή επαφή.

Στην περίπτωση αυτή πρέπει να μπείτε σε καραντίνα για πέντε μέρες, εάν δεν είστε εμβολιασμένοι ή αν έχει περάσει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του εξαμήνου από το τελευταίο εμβόλιο που κάνατε (ή δυο μηνών αν κάνατε το J&J). Μετά πρέπει να φοράτε μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες. Εάν δεν έχει συμπληρωθεί εξάμηνο από τα δύο εμβόλια που κάνατε (ή δύο μήνες από το J&J), δεν μπαίνετε σε καραντίνα, αλλά φοράτε μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον δέκα ημέρες.

Προσπαθήστε να θυμάστε ότι το πρώτο τεστ το κάνετε από την 5η έως την 7η ημέρα μετά την τελευταία επαφή σας με το κρούσμα εάν είστε πλήρως εμβολιασμένος. Άτομα που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα θα πρέπει να υποβάλλονται αμέσως σε τεστ αν ανακαλύψουν ότι βρίσκονται σε στενή επαφή με κρούσμα. Εάν το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό, θα πρέπει να υποβληθούν ξανά σε τεστ 5-7 ημέρες μετά την τελευταία έκθεσή τους ή αμέσως εάν εμφανίσουν συμπτώματα.

Η ημέρα που εμφανίζεται το σύμπτωμα είναι η μηδέν. Εάν δεν έχετε συμπτώματα, αλλά έχετε θετικό τεστ, η ημέρα που παίρνετε το αποτέλεσμα είναι επίσης η μηδέν.

Πέντε μέρες σπίτι σημαίνει ένα θετικό τεστ σε εμβολιασμένο άτομο. Getty Images/iStockphoto

Αν το τεστ είναι θετικό

(!) Μένετε σε απομόνωση στο σπίτι για πέντε ημέρες

(!) Αν με το πέρας αυτού του διαστήματος. Αν έχετε πυρετό, δεν πάτε πουθενά, μέχρι να ‘πέσει’ και χωρίς να χρησιμοποιείτε αντιπυρετικά. Αν δεν έχετε συμπτώματα ή έχουν εξαφανιστεί όσα είχατε, μπορείτε να βγείτε στον έξω κόσμο

(!) Συνεχίζετε να φοράτε μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα, για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες

Αν έχετε έλθει σε επαφή με κρούσμα

Αν έχετε κάνει τρίτη δόση ή δυο δόσεις Pfizer ή Moderna μέσα στο τελευταίο εξάμηνο

(!) φοράτε μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα για 10 μέρες και

(!) κάνετε τεστ την πέμπτη μέρα.

Αν κάνατε δυο δόσεις προ διαστήματος μεγαλύτερου του εξαμήνου ή δεν έχετε κάνει εμβόλιο

(!) Μένετε σε απομόνωση στο σπίτι για πέντε μέρες.

(!) Κάνετε τεστ την 5η μέρα.

(!) Από τη στιγμή που το τεστ είναι αρνητικό και δεν έχετε αναπτύξει συμπτώματα μπορείτε να βγείτε από την απομόνωση και για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες φοράτε μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα όταν έχετε άλλους δίπλα σας

Σε περίπτωση που εμφανίσετε συμπτώματα, κάντε τεστ και μείνετε σπίτι.

Αν έχετε συμπτώματα και βρεθείτε θετικός σε ένα ταχύ αντιγονικό τεστ θεωρείστε θετικός και το αποτέλεσμα δεν χρειάζεται επιβεβαίωση με PCR.

Αντιθέτως αν βρεθείτε αρνητικός σε ταχύ αντιγονικό τεστ ενώ έχετε συμπτώματα ή υψηλή πιθανότητα μόλυνσης λόγω έκθεσης σε γνωστό κρούσμα το αρνητικό αποτέλεσμα του rapid test θέλει επιβεβαίωση με PCR.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα