ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ, ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΓΙΝΕΙ ΗΔΗ ΕΚΛΟΓΕΣ
Τα εκλογικά σενάρια ήταν εξαρχής στο τραπέζι, όμως η πανδημία τα ανατρέπει και φαίνεται πως οι κάλπες, εκτός απροόπτου, θα αργήσουν να στηθούν.
Οι πρόωρες εκλογές, όπως και οι ανασχηματισμοί, δεν προαναγγέλλονται. Ως εκ τούτου, είναι εύλογο η κυβέρνηση να διαψεύδει τα σχετικά σενάρια, που βρισκόταν όμως στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου την επομένη της εκλογικής νίκης του 2019 λόγω και της απλής αναλογικής. Αλλά η πανδημία φαίνεται πως ανατρέπει για δεύτερη φορά τους σχεδιασμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη και βάζει σε “καραντίνα” τις κάλπες μέχρι την άνοιξη του 2022.
Το αρχικό σενάριο ήθελε τις κάλπες να έχουν στηθεί τον Ιούνιο. Προϋπέθετε όμως ότι ο εμβολιασμός θα είχε προχωρήσει και η πανδημία θα είχε υποχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε το Πάσχα να είχε ανοίξει η οικονομία και η κοινωνία. Αλλά οι καθυστερήσεις στην παραλαβή εμβολίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανέτρεψαν αυτό το σχεδιασμό.
Το δεύτερο σενάριο, ήθελε τον πρωθυπουργό να προσφεύγει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο με τρεις προϋποθέσεις: Πρώτον, ότι το καλοκαίρι η πανδημία θα είχε πια τεθεί υπό έλεγχο και θα είχε επιτευχθεί το περίφημο τείχος ανοσίας. Δεύτερον, ότι ο τουρισμός θα πήγαινε αρκετά καλά ώστε η οικονομία να έπαιρνε μία “ανάσα”. Και τρίτον, ότι το καλοκαίρι του 2021 η Τουρκία δε θα προκαλούσε νέα σοβαρή ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η τρίτη προϋπόθεση φαίνεται πως θα εκπληρωθεί μετά το deal Μητσοτάκη- Ερντογάν για ένα ήρεμο καλοκαίρι. Φυσικά η Τουρκία δε θα σταματήσει εντελώς τις προκλήσεις, ωστόσο όλα δείχνουν ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, δε θα επαναληφθεί το σκηνικό του καλοκαιριού του 2020, όταν οι δύο χώρες έφτασαν τουλάχιστον δις πολύ κοντά σε θερμό επεισόδιο.
Η πορεία των εμβολιασμών όμως και συνεπώς η πορεία του κορονοϊού και άρα και ο τουρισμός, δεν φαίνεται να είναι η αναμενόμενη. Επομένως η κυβέρνηση δεν είναι από υγειονομικής καθαρά άποψης σε θέση να κάνει σχεδιασμό αυτή τη στιγμή.
Επιπλέον, όσο συνεχιζόταν το lockdown και επιχειρήσεις και εργαζόμενοι έπαιρναν επιδόματα στήριξης, υπήρχε ένα θετικό κλίμα στην κοινωνία. Τώρα όμως που η οικονομία επανεκκινεί, αρχίζουν και οι γκρίνιες, καθώς παρά τη στήριξη πολλοί κλάδοι αντιμετωπίζουν εύλογα προβλήματα.
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες, τα εκλογικά σχέδια μπαίνουν επί του παρόντος στο πρωθυπουργικό συρτάρι και θα επανεξετασθούν τέλη άνοιξης- αρχές καλοκαιριού του 2022, όταν η κυβέρνηση θα κλείνει τριετία, όταν όλοι ελπίζουν ότι πια η πανδημία θα έχει τεθεί υπό έλεγχο και καθώς εν τω μεταξύ η κυβέρνηση θα έχει διαχειριστεί τα σημαντικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει άλλωστε ότι οι πολίτες δεν ψηφίζουν ξανά ένα κόμμα τόσο για αυτα που έκανε, όσο για αυτά που υπόσχεται να κάνει. Στο πλαίσιο αυτό στόχος της κυβέρνησης είναι πάντα να συνεχίσει τις φοροελαφρύνσεις. Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έχει ικανοποιήσει επιχειρήσεις που βλέπουν το εργοδοτικό κόστος να μειώνεται και εργαζόμενους που βλέπουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους, ενώ στην κυβέρνηση θεωρούν ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το ζήτημα πάντως είναι ότι ήδη στην ΕΕ και ιδίως στο Βερολίνο έχουν αρχίσει οι φωνές που ζητούν, αν και η πανδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει, να τελειώσει η “κορονοχαλάρωση”. Αυτό σημαίνει ότι θα τεθεί κάποια στιγμή το 2022 ξανά ζήτημα δημοσιονομικών περιορισμών και καμία κυβέρνηση δεν θα ήθελε βέβαια να πάει σε κάλπες μέσα σε τέτοιο κλίμα, αλλά θα προτιμούσε να προλάβει τις εξελίξεις.
Ένα άλλο στοιχείο, που συνηγορεί στο να μη βιαστεί ο πρωθυπουργός, είναι ότι δύο χρόνια μετά η κυβέρνηση, αν και βέβαια έχει τα αναμενόμενα σημάδια φθοράς, παραμένει κυρίαρχη, χάρη και στην αδυναμία της αντιπολίτευσης και ιδίως της αξιωματικής να απευθυνθεί πειστικά στους πολίτες. Επιπλέον, η εσωκομματική κυριαρχία του κ.Μητσοτακη είναι δεδομένη, παρά τις περιστασιακές βολές κυρίως από το σαμαρικό στρατόπεδο.
Σημειωτέον ότι εφόσον οι εκλογές αργούν, μπαίνουν στην άκρη και θέματα δυσάρεστα για τη ΝΔ όπως η ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, που αποτελούν απόρροια της συμφωνίας των Πρεσπών. Υπενθυμίζεται ότι τη συμβουλή αυτή φέρεται να είχε δώσει στον πρωθυπουργό κατά το πρόσφατο δείπνο τους ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς έχει δηλώσει και δημόσια ότι δεν θα τα ψηφίσει.
Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν δεν έχει κανένα λόγο να “ανοίξει πληγές”, είτε σκοπεύει να πάει άμεσα σε κάλπες είτε σε ένα χρόνο. Δεν έχει επίσης κανένα λόγο να συρθεί σε μία διαπραγμάτευση με την Τουρκία, εάν ο Ερντογάν δεν δεχθεί πλήρως τους όρους της Ελλαδας, κάτι που δε φαίνεται πιθανό. Επομένως, παρόλο που η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ βλέπει με καχυποψία την “ομάδα” των πασοκογενών και σημιτικών μέσα στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να έχει καμία διάθεση για υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα.