ΜΠΟΡΕΙΣ Ν’ ΑΠΑΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕΞ
Καλωσήλθες στον κόσμο της συναισθηματικής απιστίας που έχει εξελιχθεί σε νέο trend μιας πραγματικότητας που δεν περιλαμβάνει σεξ.
Fact: ο κορονοϊός μας έφερε στην αρχή πιο κοντά. Δηλαδή, όσους ζούσαμε με σύντροφο μέσα στο ίδιο σπίτι. Το United Nations Population Fund δημοσίευσε, τον περασμένο Μάρτιο, στοιχεία που δείχνουν πως 12 εκατομμύρια γυναίκες από 115 χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, έκοψαν την αντισύλληψη και η συνέπεια ήταν 1.4 εκατομμύρια μη προγραμματισμένες εγκυμοσύνες. Είναι χρήσιμο να έχεις πρόχειρη και την πληροφορία πως ένα από τα αντικείμενα που έκαναν sold out σε online παραγγελίες στο ξέσπασμα της πανδημίας, ήταν οι δονητές, ενώ ένα ποσοστό κατοίκων του πλανήτη ομολόγησε πως απίστησε -πολλοί για πρώτη φορά στη ζωή τους- στην αρχή της νέας μας ζωής.
Όταν εμφανίστηκε ο κορονοϊός, τα ζευγάρια ξεσπάθωσαν. Όσο περνούσαν όμως, οι μήνες νικήθηκαν από τις καθημερινές προκλήσεις, τα ακατάστατα σπίτια και όσα άλλα προκύπτουν από το “φαινόμενο της υπερέκθεσης”, που έκανε κάθε συνήθεια του άλλου -που ενδεχομένως να μην είχαμε παρατηρήσει έως τότε- θέμα για τσακωμό. Χάθηκε κάθε ιχνοστοιχείο αγνώστου παράγοντα -που συνήθως αποκαλούμε μυστήριο- που είχαμε για τον άνθρωπο μας (θες να πούμε σύντροφο;), ενώ χάσαμε και τον εαυτό μας (απομονωμένοι από όσα γνωρίζαμε έως τότε ως ζωή -σε επίπεδο κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής). Συν την αβεβαιότητα για όσα μας ξημέρωναν, λυγίσαμε.
Έρευνα που έγινε σε 57 χώρες να επιβεβαιώνει τη σχέση που υπήρχε μεταξύ του άγχους, της κατάθλιψης και της σεξουαλικής διάθεσης.
Όπως τονίστηκε, όταν προέκυψε ο Covid-19, οι στρεσογόνοι παράγοντες δεν ‘ενεργοποίησαν’ άμεσα την κατάθλιψη. Αυτό έγινε όσο περνούσαν οι μήνες και αρχίσαμε να εξαντλούμαστε ψυχικά, σε συνδυασμό με τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που νοσηλεύονταν ή έχαναν τη ζωή τους. Τότε ‘έπεσε’ και η διάθεση που είχαμε για σεξ.
Το αμερικανικό Kinsey Institute ειδοποίησε πως το 40% του δείγματος (ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία) μελέτης που έκανε ανέφερε δραματική πτώση της σεξουαλικής δραστηριότητας, εν μέσω πανδημίας. Οι των ΗΠΑ δεν ήταν οι μόνοι που έριξαν ρυθμούς. Όπως διαπιστώθηκε από ουκ ολίγες άλλες έρευνες σε πολλές χώρες του πλανήτη, ήταν κάτι που έγινε παντού, με τον κορονοϊό να προσδιορίζεται ως ο λόγος για το ρεκόρ διαζυγίων και χωρισμών.
Αναφέρθηκε μείωση του σεξ με τους συντρόφους μας και μείωση των solo acts. Αρχικά αυτό αποδόθηκε στο άγχος του ‘θα ζήσουμε;’, ‘θα έχουμε να φάμε;’ και όλων των άλλων ερωτηματικών που σχετίζονταν με την αβεβαιότητα που δημιούργησε ο Covid-19. Οι απανταχού επιστήμονες τόνιζαν πως το πρόβλημα δεν ήταν (μόνο) στους αριθμούς, αλλά στη διάθεση για ερωτικές επαφές που είχε εξαφανιστεί. Και αυτό είχε να κάνει με την εξής εξίσωση: όσο αυξάνονταν οι στρεσογόνοι παράγοντες που σχετίζονταν με τον κορονοϊό, μειωνόταν η σεξουαλική επιθυμία.
Μια από τις αγαπημένες ατάκες των sex therapists είναι “δυο ζέβρες δεν θα ζευγαρώσουν ποτέ μπροστά σε ένα λιοντάρι”.
Αποδείχθηκε και ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζευγαρώσουν εύκολα μπροστά σε μια τεράστια απειλή. Κατά τους ειδικούς, τα του Covid-19 έστελναν μήνυμα στον εγκέφαλο μας ότι δεν είναι ώρα για ερωτικές περιπτύξεις. Κάπου εδώ να πούμε πως είναι ιατρικώς αποδεδειγμένο ότι το έντονο στρες μειώνει τη διάθεση για σεξ και κάνει πιο δύσκολη την στύση.
Ενώ συμβαίνουν αυτά που μόλις διάβασες, επιστήμονες θέτουν και ένα επιπλέον πρόβλημα: τη συναισθηματική απιστία. Λένε πως είναι το νέο trend. Δηλαδή, μπαίνει τρίτος σε σχέση, αλλά όχι με τον τρόπο που το έκανε παλιά -παραδοσιακά, καθώς δεν υπάρχει σεξ στην ‘εικόνα’. Τι υπάρχει; Ας δούμε πώς τα ξέραμε τα πράγματα και πώς έγιναν.
(Re)Define cheating: η νέα μορφή απιστίας δεν περιλαμβάνει σεξ
Η μετάφραση του όρου “απιστία” στα αγγλικά, θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα το σημερινό μας θέμα. Δηλαδή, την έρευνα που έγινε για τη συναισθηματική απιστία. Για να φτάσουμε ωστόσο, στο σύνθετο, ας ξεκινήσουμε από το απλό. Στα αγγλικά λοιπόν, η απιστία είναι infidelity, αλλά και cheating in a relationship.
Η απιστία στην αυθεντική μορφή της, προσδιορίζεται ως παραβίαση της συναισθηματικής ή/και σεξουαλικής αποκλειστικότητας που υποτίθεται πως διέπει τη ζωή ενός ζευγαριού. Συνηθέστερα οδηγεί σε οργή, το αίσθημα της προδοσίας, τη χαμηλή σεξουαλική και προσωπική αυτοπεποίθηση και ακόμα και σε διαταραχή μετατραυματικού στρες.
Το Σεπτέμβριο του 2020 επιστήμονες στις ΗΠΑ μελέτησαν το φαινόμενο και διαπίστωσαν πως το 70% εξ όσων είχαν μεγάλες, σε διάρκεια, σχέση είχαν απιστήσει τουλάχιστον μια φορά. Οι πιο άπιστοι ήταν οι άνδρες ηλικίας 51 με 59 χρόνων. Στις γυναίκες το υψηλότερο ποσοστό κατεγράφη στις 60χρονες (16%).
Στο 54.5% των περιπτώσεων η σχέση ή ο γάμος τελείωσε. Το 30% προσπάθησε να μείνει ως είχε, χωρίς επιτυχία και το 15.6% είναι ακόμα μαζί.
Από όσους έμειναν μαζί, το 58% των γυναικών και το 50% των ανδρών παραχώρησαν στους συντρόφους τους το δικαίωμα να ψάχνουν το κινητό τους τηλέφωνο. Το 44% των γυναικών έδωσε πρόσβαση και στα social media. Το 48.5% αποφεύγει να συναντήσει συγκεκριμένους φίλους και το 28.9% μείωσε το σεξ.
Οι Καναδοί είχαν να πουν ότι το lockdown είχε ως συνέπεια το 58% των ερωτηθέντων να δηλώσουν πως ο/η σύντροφος τους δεν πήρε καμία σεξουαλική πρωτοβουλία.
Το 75% των άπιστων έκαναν λιγότερο σεξ (ή καθόλου) με τον/την σύντροφο τους και το 41% ένιωσε πως ο άνθρωπος με τον οποίον μοιράζονταν τη ζωή τους έγινε λιγότερο ελκυστικός.
Το 64% κατέφυγε στην απιστία, γιατί α) ο εγκλεισμός αύξησε κατά τι το χρόνο που περνούσαν με το έτερον ήμισυ και β) παρ’ όλο που οι ώρες της συνύπαρξης αυξήθηκαν κατακόρυφα, δεν ικανοποιούνταν οι σεξουαλικές τους ανάγκες.
Οι παντρεμένοι ανέφεραν πως κατά τη διάρκεια του lockdown ένιωσαν πλήξη (49%), απομόνωση και μοναξιά (30%), απογοήτευση και θυμό (29%), ανησυχία και φόβο (24%), άγχος και κατάθλιψη (24%). Το 95% εξακολούθησε να κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι του για να βρουν ή να διατηρήσουν εξωσυζυγικές/εξωσυντροφικές σχέσεις στην αρχή του lockdown. Το 23% τις χαρακτήρισε υπέροχο τρόπο για να αποσπάται η προσοχή τους από το άγχος και την αβεβαιότητα της πανδημίας.
Παρ’ ότι ο αριθμός των αιτήσεων διαζυγίου αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά το lockdown, το 92% είπε πως δεν σκέφτηκε ποτέ το χωρισμό και αυτό είναι κάτι που χρωστά στην απιστία που έκανε τους μοιχούς να αισθάνονται σεξουαλικοί (47%), ενθουσιασμένοι (45%), επιθυμητοί (44%), πιο χαλαροί (30%), πιο σίγουροι για τον εαυτό τους (28%), πιο αναγνωρισμένοι (19%) και πως τους εκτιμούν (30%).
Ανάλογα ήταν τα συμπεράσματα που προέκυψαν και από μελέτες που έγιναν και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
Πάμε τώρα, και στο γιατί απιστούν οι Ευρωπαίοι
Της λίστας με τις δέκα χώρες του πλανήτη στις οποίες η απιστία εξακολουθεί να θεωρείται απαράδεκτη (ηθικά λάθος) ηγείται η Τουρκία (94%), με τα υπόλοιπα μέλη να είναι από ασιατικές και αφρικανικές περιοχές. Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που θεωρεί τη μοιχεία απαράδεκτη (47%), χωρίς να πιστεύει ότι είναι ηθικό θέμα (40%). Μεταξύ των 40 χωρών που πήραν μέρος στην έρευνα, στην Τσεχία παρουσιάστηκε το υψηλότερο ποσοστό πολιτών που πιστεύουν πως η εξωσυζυγική σχέση είναι ηθικά αποδεκτή.
Στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 20% των ανδρών ομολόγησε πως έχει απιστήσει. Το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών ήταν στο 13%.
Μελέτη του 2019 είχε εξηγήσει ότι το ποσοστό απιστίας στη Δανία είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης (46%). Ακολουθούσε από κοντά η Ιταλία με τη Γερμανία (45%), μετά ήταν η Γαλλία (43%), η Νορβηγία (41%), το Βέλγιο (40%), η Ισπανία (39%) και η Φινλανδία (36%). Toυς λιγότερους άπιστους είχε η Ισλανδία (9%) και ο πιθανότερος προορισμός για την πράξη ήταν ο/η πρώην σύντροφος.
Το 43.7% των άπιστων γυναικών και το 22.2% των άπιστων ανδρών έκαναν ό,τι έκαναν με κάποιον κοινό γνωστό. Το 72.1% των ανδρών απίστησε με one night stand (το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών είναι 53.1%). Το 53.1% των γυναικών απίστησε περισσότερες από μια φορές, με το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών να είναι 66.9%.
Τα κίνητρα επίσης, δείχνουν την απόσταση που υπάρχει μεταξύ του πώς αντιλαμβάνονται τον κόσμο οι γυναίκες και πώς οι άνδρες.
Ο συνηθέστερος λόγος για να απιστήσει μια Ευρωπαία είναι το τέλος της προσοχής που απολάμβανε από το σύντροφο της (στο Νο2 ήταν το “ο άλλος ήταν πολύ σεξουαλικός τύπος” και στο Νο3 “είχα αμφιβολίες για τη σχέση μου”, στο Νο4 το “ο άλλος ήταν εκεί για εμένα” και στο Νο5 “ήθελα να νιώθω σέξι”).
Ο συνηθέστερος λόγος για να πάει με άλλη κάποιος Ευρωπαίος είναι “ήταν πολύ σεξουαλική γυναίκα”. Στο Νο2 ήταν το “ήταν εκεί για εμένα” και στο Νο3 “δεν κάναμε σεξ με τον/την σύντροφο μου”. Θα σου πω και τον τέταρτο λόγο. Ήταν το “βαριόμουνα”. Στο Νο5 βρέθηκε το “η σύντροφος μου σταμάτησε να με προσέχει”.
Να δούμε και τα ποσοστά.
✘ Το 73.7% των γυναικών (και το 48.1% των ανδρών) είπαν πως κατέφυγαν στην απιστία, λόγω προβλημάτων στη σχέση τους.
✘ Το 30.3% των γυναικών και το 15.2% των ανδρών αναζήτησαν άλλη αγκαλιά, προκειμένου να απαντήσουν στο αντίστοιχο παράπτωμα του/της συντρόφου τους.
✘ Το 34.6% των γυναικών και το 25.9% των ανδρών έκαναν ό,τι έκαναν γιατί είχαν βαρεθεί τη σεξουαλική τους ζωή.
✘ Το 40% των γυναικών και το 30.5% των ανδρών ενεπλάκησαν σε cybersex με κάποιον/κάποια που δεν ήταν ο/η σύντροφος τους.
✘ Το 49.8% των γυναικών και το 19.8% των ανδρών σκέφτηκαν το χωρισμό, μετά την απιστία.
Για όλους αυτούς τους λόγους είναι που οι απατημένοι άνδρες ρωτούν τις συντρόφους τους “έκανες σεξ;” και οι απατημένες γυναίκες “την αγαπάς;”, όπως διαπιστώθηκε στην έρευνα που έκανε το βρετανικό YouGov. Σε αυτήν το 44% των ερωτηθέντων είπε πως δεν θεωρεί ως απιστία οτιδήποτε δεν έχει σωματική επαφή.
Μετά το γύρο του θριάμβου, προκειμένου να δοθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, φτάσαμε στο νέο κοσκινάκι που είναι η συναισθηματική απιστία, που όπως αποκάλυψε η Guardian -έπειτα από σχετική ερώτηση που απηύθυνε στο κοινό της-, έχει τις ίδιες συνέπειες με τη σεξουαλική απιστία: διαλύει με τον ίδιο τρόπο τη ψυχολογία των εμπλεκομένων.
Υπάρχουν επίσης, πολλά συστατικά της παραδοσιακής απιστίας (το φλερτ, η σεξουαλική ένταση και η οικειότητα). Κοντολογίς, δεν δίνεις τα γεννητικά σου όργανα, αλλά έχεις δώσει όλο το υπόλοιπο ‘είναι’ σου. Όλα δε, αρχίζουν από την ίδια αφετηρία: το (όποιο) κενό που υπάρχει στη σχέση σου.
Τα σημάδια που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πως έχεις συνάψει συναισθηματική σχέση με άνθρωπο που δεν είναι ο/η σύντροφος σου
Συχνή επαφή: αποζητάς την επαφή με τον άνθρωπο που μέχρι πρότινος αισθανόσουν ως φίλο, αλλά πια νιώθεις πως είναι πιο κοντά σου από όλους τους άλλους, όταν δεν είστε μαζί για ώρες. Τον/την σκέφτεσαι, χωρίς καν να προσπαθήσεις (ενίοτε τον/την βλέπεις στον ύπνο σου) και ανταλλάζεις σειρά μηνυμάτων, καθημερινά.
Θες να μοιράζεσαι ό,τι σε αφορά: είναι το πρώτο άτομο που σου έρχεται στο μυαλό, όταν θες να μοιραστείς κάτι που σου συνέβη -καλό ή κακό. Μοιράζεσαι περισσότερα μαζί του από ό,τι με τη/τον σύντροφο σου (και πράγματα που είναι πολύ προσωπικά), γιατί νιώθεις πως σε καταλαβαίνει περισσότερο -από ό,τι ο/η σύντροφος σου. Άρα υπάρχει συναισθηματική σύνδεση.
Κάνεις άδικες συγκρίσεις: αν τυχόν νιώσεις θυμό για κάτι που δεν κάνει ο/η σύντροφος σου, αλλά έκανε ο φίλος/η φίλη σου, τότε είσαι εν μέσω συναισθηματικής σχέσης. Αρχίζεις να τον/την εξιδανικεύεις, κάτι που κάνει το έτερον ήμισυ να φαίνεται χειρότερο. Η αλήθεια είναι πως είσαι απλά πολύ πιο επικριτικός/επικριτική.
Μυστικότητα: ενώ γίνονται όλα τα παραπάνω, δεν μοιράζεσαι τίποτα -ούτε ένα μέρος- με τον άνθρωπο σου. Επιπροσθέτως, εξαφανίζεις τα όποια ίχνη και σιγά σιγά αρχίζεις τα ψέματα. Επίσης, σιγά σιγά μειώνεις το χρόνο που περνάς με τον/την σύντροφο σου, αφού πια δεν έχεις να πεις και πολλά μαζί του -και όσα λες σε εκνευρίζουν, γιατί κάνεις τη σύγκριση που λέγαμε.
Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου
Αν έκανε οτιδήποτε από όσα κάνεις εσύ -αν είχε σχέση του ίδιου επιπέδου οικειότητας με άλλον άνθρωπο- ο/η σύντροφος σου, θα εκνευριζόσουν;
Αν ναι, τότε ξέρεις πως ήλθε η ώρα να ομολογήσεις πως έχεις απιστήσει συναισθηματικά. Αν θες να σώσεις τη σχέση σου, ξεκίνα από μια ειλικρινή συζήτηση με τον/την σύντροφο σου.
Σε περίπτωση που θα ήθελες να ξέρεις αν στοιχειοθετείται νομικά η συναισθηματική απιστία, είναι χρήσιμο να γνωρίζεις ότι η απιστία -στη σχέση- γενικά δεν θεωρείται ποινικό αδίκημα ή λόγος διαζυγίου. Τι άλλο μπορείς να κάνεις; Αυτό που οι Αμερικανοί πρότειναν ως shake things up. Αν θες να σώσεις τη σχέση σου, μπορεί να δοκιμάσεις νέους τρόπους για να βελτιωθεί η σεξουαλική σας ζωή. Σε σχετική έρευνα, ένας στους 5 είπαν πως κατ’ αυτόν τον τρόπο αναζωογονήθηκε η επιθυμία και το αίσθημα της οικειότητας που ένιωθαν με τον/τη σύντροφο τους. Δεν χάνεις κάτι να δοκιμάσεις -εφόσον το νιώθεις.