CANDY CRUSH: Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟΣ
Το app που κατέβασαν οι περισσότεροι άνθρωποι στο κινητό τους σε όλο τον πλανήτη. Ένα παιχνίδι με καραμέλες που έχουν την δυνατότητα να “κολλάνε” ακόμα και από την οθόνη αφής
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να θυμηθούν που ήταν πριν από δέκα περίπου χρόνια όταν η Εθνική κέρδιζε το Εuro στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Εγώ, και εκατομμύρια άλλοι εθισμένοι στο Candy Crush μπορούν να σου πουν που ήταν όταν μετά από ώρες, μέρες ακόμη και εβδομάδες κατάφεραν να περάσουν μία δύσκολη πίστα από το παιχνίδι – εθισμός που έχει καταλάβει όλο τον πλανήτη.
Μπορεί να είσαι στο μετρό ή στο λεωφορείο ανάμεσα στην δουλειά και το σπίτι. Στην τουαλέτα του γραφείου που πηγαίνεις κρυφά κάθε μισή ώρα που ανανεώνονται οι “ζωές σου” (σ.σ. πλέον έχεις μετατραπεί σε ένα βιολογικό ρολόι που μετράς τον χρόνο σε μισάωρα). Στο βραδινό ξύπνημα που θα πας τουαλέτα. Στο διάλειμμα για διαφημίσεις που θα κάνει η ταινία. Λίγο πριν κοιμηθείς και λίγο μετά από το πρωϊνό ξύπνημα. Σε τέσσερις λέξεις: με την πρώτη ευκαιρία.
Αν δεν το έχετε παίξει ακόμη δεν μπορείτε να καταλάβετε για τι ακριβώς πρόκειται και όσο και αν θέλετε δοκιμάσετε τις αντοχές σας καλό θα ήταν να μην μπείτε στον πειρασμό. Οι περισσότεροι που έγιναν εθισμένοι παίκτες (μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων) ήταν άνθρωποι οι οποίοι κορόιδευαν τους άλλους που δεν μπορούσαν να ξεκολλήσουν. Εδώ, η μόνη σωτηρία είναι ο νόμος του Οδυσσέα: Δέσιμο στο κατάρτι. Γιατί οι Σειρήνες είναι πολλές. Στην αρχή η ευκολία στην κατανόηση του στόχου (σιγά, τι είναι να φτιάξεις τριάδες με το ίδιο χρώμα). Μετά η μουσική, μελωδική και επαναλαμβανόμενη. Τα έντονα χρώματα και οι κινήσεις εκπλήξεις που σε βγάζουν από την ρουτίνα. H δυνατότητα να το παίξεις στον υπολογιστή σου, μετά στο κινητό και στην συνέχεια στο τάμπλετ. Ο ανταγωνισμός με τους φίλους σου στο facebook. Και αν δεν καταλαβαίνεται από λόγια ας αφήσουμε τις ειδήσεις να μιλήσουν. Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησαν, μετά απο συνεργασία των δημιουργών του παιχνιδιού και του εξειδικευμένου στην κίνηση των χεριών, καθηγητή Steven Beldner, οι οκτώ ασκήσεις δακτύλων που πρέπει να κάνει κάποιος για να μην “πιάνεται” παίζοντας το παιχνίδι.
Οι άνθρωποι της King, της βρετανικής εταιρείας που το δημιούργησε και το λάνσαρε, όταν το έριχναν στην αγορά πριν από δύο χρόνια ακριβώς, δεν γνώριζαν ότι είχαν κατασκευάσει ένα blockbaster των videogames. Την περασμένη Τετάρτη η εταιρεία πέρασε το κατώφλι του αμερικανικού χρηματιστηρίου με την αξία της να υπολογίζεται πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση στα επίπεδα των 7 δισ. δολαρίων, όσο δηλαδή είναι και αυτή της Hasbro του κολοσσού παιχνιδιών που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της σήματα όπως την Μονόπολη, το Scrabble, το Trivial Pursuit και το Jenga ή για να το φέρουμε στα δικά μας χωράφια όσο δύο φόρες η ΔΕΗ. Οι πρώτες ημέρες της διαπραγμάτευσης μπορεί να μην ήταν ότι καλύτερο μπορεί να περίμεναν οι επενδυτές που έτρεξαν να αγοράσουν μετοχές (απωλέσθηκε περίπου το 18% της αξίας σε σχέση με την τιμή εισαγωγής στις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης) αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Με αφορμή αυτή την εισαγωγή στο χρηματιστήριο οι άνθρωποι της King πιέστηκαν από τους αναλυτές να δώσουν στοιχεία για την πορεία του Candy Crush που αποτελεί το βασικό όπλο στην φαρέτρα της.
Κάπως έτσι μάθαμε ότι από το πρώτο του λανσάρισμα, στις 12 Απριλίου του 2012, έχουν γίνει πάνω από 500 εκατ. downloads ενώ υπάρχουν 93 εκατ. ενεργοί παίκτες αυτή την στιγμή στον πλανήτη όπου παίζουν 1,085 δισ. παιχνίδια την ημέρα. Κατά μέσο όρο ο κάθε παίκτης δώδεκα φορές την ημέρα (σ.σ. αυτό που λέγαμε “με την πρώτη ευκαιρία”) θα μπει στην διαδικασία να σπάσει καραμέλες. Το 70% από αυτούς τους παίκτες δεν έχει δώσει ούτε δώσει δεκάρα τσακιστή για να περάσουν από πίστα σε πίστα. Όμως όταν το υπόλοιπο 30% έχει δώσει τουλάχιστον 1 ευρώ, καταλαβαίνεται πως προκύπτουν τα κέρδη 602 εκατ. δολαρίων στο τέταρτο τρίμηνο του 2013. Σύμφωνα με το appdata κάθε ημέρα η King βάζει στα ταμεία της 1 εκατομμύριο δολάρια από παίκτες που αγοράζουν “ζωές”, “εργαλεία” και επιπλέον κινήσεις για να προχωρήσουν στην επόμενη πίστα.
Τι γίνονται αυτά τα κέρδη από την στιγμή που δεν μιλάμε για κάποια εταιρεία κολοσσό με πανάκριβα γραφεία και χιλιάδες εργαζόμενους (το προσωπικό της ξεπερνάει ελάχιστα τα 600 άτομα τα οποία είναι κυρίως προγραμματιστές που δουλεύουν σε μικρές ομάδες); Ρίχνονται στο marketing και στην διαφήμιση ώστε να προσελκυσθούν νέοι παίκτες ή αυτοί που είχαν “ξεκόψει” να δελεαστούν και να επιστρέψουν. Τον περασμένο Δεκέμβριο το Candy Crush διαφημίσθηκε στην ιαπωνική τηλεόραση με αποτέλεσμα από εκεί που βρισκόταν εκτός 100αδας στα πιο δημοφιλή παιχνίδια του iPhone επέστεψε σε 6 ημέρες στην πρώτη θέση ενώ στα android στο ίδιο διάστημα σκαρφάλωσε από την θέση No 83 στην θέση Νο 23. Αυτές τις ημέρες αντίστοιχα, στην ελληνική τηλεόραση διαφημίζεται το νεότερο “αδελφάκι” του Candy Crush το “Farm Heroes Saga”.
Το εντυπωσιακό στοιχείο με το Candy Crash – αλλά και με παλαιότερα παιχνίδια όπως το Farmville – είναι ότι πλέον τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έπαψαν να είναι υπόθεση των εφήβων και κυρίως των αγοριών και έγιναν κάτι οικουμενικό. Η βασική ομάδα που παίζει Candy Crush είναι γυναίκες ηλικίας 25-45 αλλά πολύ κοντά είναι και οι υπόλοιποι. Δεν γνωρίζει φύλο, ηλικία, θρησκεία και χρώμα. Και όταν μιλάμε για μαζικότητα αυτοί που κρατούν τα πρωτεία είναι οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ. Ένας στους επτά είναι τακτικός παίκτης.
Ας παραμείνουμε στα νούμερα και την στατιστική αλλά ας επιστρέψουμε από εκεί που ξεκινήσαμε, από το πόσο εθιστικό είναι το συγκεκριμένο παιχνίδι. Η ask your target κατέγραψε την συμπεριφορά 1000 παικτών του και έλαβε απαντήσεις που σοκάρουν. Σχεδόν ένας στους τρεις (32%) ανέφερε ότι έχουν αγνοήσει φίλους και οικογένεια για χάρη του. 10% ότι τσακώθηκε – επίσης για χάρη του – όταν κάποιος του “έβαλε χέρι” ότι το έχει παρακάνει. 28% ότι εν ώρα εργασίας “έσπαγε” καραμέλες και το σημαντικότερο ότι 30% παραδέχθηκε ότι είναι εθισμένο στο Candy Crush.
Εσείς λοιπόν μετά από όλα αυτά θέλετε να δοκιμάσετε την γεύση που έχουν οι καραμέλες του Candy Crush;
Infographic για το Candy Crush με βάση τις πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες το περασμένο καλοκαίρι.