ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΕ 15 ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥ 2024 ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΑΝ ΤΟΣΟ
Οι 15 ελληνικές συναυλίες και μουσικές συναντήσεις που ζήσαμε το 2024 και μας πρόσφεραν συγκίνηση και ψυχική ανάταση.
Πολλοί ήταν οι ξένοι καλλιτέχνες που μας παρουσίασαν εντυπωσιακά σόου του 2024, ήταν όμως οι Έλληνες δημιουργοί στις συναυλίες της χρονιάς που μας πέρασε που ανατάραξαν τον κονιορτό του συναισθήματος και αποτέλεσαν ένα διάλειμμα ψυχικής ανάτασης.
Στο ελληνικό μπλοκ η χρονιά ήταν γεμάτη αφιερώματα σε σπουδαίους δημιουργούς. Τη χρονιά σημάδεψε με αρνητικό πρόσημο ο θάνατος του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα, αλλά και η κατάρρευση της Μαρινέλλας στη σκηνή του Ηρωδείου.
Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι θα κάνουμε καιρό να τον δούμε live στη σκηνή – συμμετείχε όμως στην ανατριχιαστική συναυλία για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών στο Καλλιμάρμαρο.
Στο Καλλιμάρμαρο η Χαρούλα Αλεξίου τραγούδησε στο μεγάλο αφιέρωμα για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, και ο ίδιος ήταν εκεί για να τη χειροκροτήσει. Η χρονιά κλείνει με την καταπληκτική συνάντηση Νταλάρα-Παπακωνσταντίνου και τα ευθύβολα κείμενα του Οδυσσέα Ιωάννου στο VOX.
15 ελληνικές συναυλίες του 2024 – Πολιτικό τραγούδι, ποπ γκλαμ και ραπ αμφισβήτηση
Από την πληθώρα συναυλιών και μουσικών εμφανίσεων της περασμένη χρονιάς ξεχωρίσαμε 15 (τις αναφέρουμε σε τυχαία σειρά) που -για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία- θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μας.
Η ιστορική συναυλία για τα Τέμπη – “Στείλε μου όταν φτάσεις”
Πριν μάθουμε ότι ο ΟΣΕ έχει χάσει τα βίντεο που θα έπρεπε να είχε σώσει, γνωστοί καλλιτέχνες ενώθηκαν σε μια μεγαλειώδη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο, εκεί όπου όλοι σιγοψιθυρίσαμε ένα “ποτέ ξανά” για τα Τέμπη. Χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν στο Στάδιο για να αποδώσουν με την παρουσία τους έναν ελάχιστο φόρο τιμής στις 57 ψυχές, που ξεριζώθηκαν από τον κόσμο μας τόσο βίαια, αλλά και να υπενθυμίσουν πως δεν χάνουμε τη μνήμη μας και περιμένουμε δικαιοσύνη.
Η συναυλία μεταδόθηκε δωρεάν ζωντανά στο διαδίκτυο και η συγκίνηση ήταν τεράστια. Την αυλαία έκλεισε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, σε μία από τις σπάνιες πλέον φορές που τον θα τον δούμε live, ενώ το στάδιο τραγούδησε με τους: Λουδοβίκος των Ανωγείων, Κοινοί Θνητοί, Δημήτρης Μυστακίδης, Φοίβος Δεληβοριάς, Τάνια Τσανακλίδου, Σωκράτης Μάλαμας, Ιουλία Καραπατάκη, Μάρθα Φριντζήλα, Γιάννης Λίταινας, Αλέξανδρος Κτιστάκης. Η Τάνια Τσανακλίδου ήταν συγκλονιστική όπως και το νέο τραγούδι του Δεληβοριά με τον στίχο “Θα σε πάρω εγώ παιδάκι μου όταν φτάσω” …
Στο Καλλιμάρμαρο όλοι τον φωνάζαν Πρόεδρο – Αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο
Χιλιάδες θεατές βρέθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο στη συναυλία για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, και η μεγάλη έκπληξη ήρθε από τη Χαρούλα Αλεξίου που ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε για εκείνον. “Όλοι σε φωνάζαν αρχηγό” ήταν ο τίτλος της μεγάλης αφιερωματικής συναυλίας στον σπουδαίο στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον άνθρωπο που μας έχει χαρίσει αμέτρητες διαχρονικές επιτυχίες, στίχους τραγουδιών που έχουμε τραγουδήσει όλοι μας.
Τα τεράστια τραγούδια του Λευτέρη Παπαδόπουλου ερμήνευσαν 16 καλλιτέχνες, σε μία βραδιά που θα μπορούσες να την πεις και ένα μικρό reunion ανθρώπων που έχουν φάει μαζί “ψωμί κι αλάτι” και κάποιων νεότερων που πήραν τη σκυτάλη και συνέχισαν. Η συναυλία κράτησε πάνω από τρεις ώρες με πιο ιδιαίτερη στιγμή όταν η Αλεξίου μας εξέπληξε τραγουδώντας «Ο αρχηγός», σε στίχους Λ.Παπαδόπουλου και μουσική Μάνου Λοΐζου. «Είναι και ο Λοΐζος εδώ απόψε» είπε η Χαρούλα Αλεξίου και το Παναθηναϊκό Στάδιο σείστηκε από τα χειροκροτήματα. Να μην ξεχάσουμε και το ζεϊμπέκικο που σήκωσε το Καλλιμάρμαρο στο πόδι.
Για τη Δημοκρατία – Αφιέρωμα στο Ηρώδειο με τον Διονύση Σαββόπουλο
Μία μεγάλη γιορτή για τη Δημοκρατία έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας 8 Ιουλίου στο Ηρώδειο με τον Διονύση Σαββόπουλο στον ρόλο του ενορχηστρωτή/οικοδεσπότη. Ο σπουδαίος τραγουδοποιός, συνθέτης και στιχουργός, δημιούργησε ένα μεγάλο αφιέρωμα με τραγούδια συνδεδεμένα με τη Μεταπολίτευση, την κατάκτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων, την ελευθερία, την καθημερινότητα, την ελπίδα.
Επί σκηνής ανέβηκαν οι: Δήμητρα Γαλάνη, Χρήστος Θηβαίος, Μανώλης Μητσιάς, Πάνος Μουζουράκης, Γιώργος Νταλάρας, Μελίνα Τανάγρη και Μαρία Φαραντούρη, για να τραγουδήσουν μαζί δικές του επιτυχίες της εποχής, αλλά και των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Λοΐζου, Μαρκόπουλου, Μικρούτσικου, Λάγιου κ.ά. Η βραδιά ήταν έντονα φορτισμένη και ο Σαββόπουλος απευθύνθηκε στη νέα γενιά: “Κρατήστε όρθια τη Δημοκρατία στο ροκ του μέλλοντός σας και σας το λέμε εμείς, του ‘60 οι εκδρομείς”.
*Δείτε το ντοκιμαντέρ του NEWS 24/7 που δημιουργήθηκε με αφορμή τα 80ά γενέθλια του Διονύση Σαββόπουλου, και αναφέρεται στο έργο και την προσφορά του σπουδαίου Έλληνα τραγουδοποιού μέσα από τα λόγια των στενών συνεργατών του.
«Τίποτα δεν πάει χαμένο» – Για έναν καλύτερο κόσμο στον Λυκαβηττό
Μαγικό βράδυ ζήσαμε και στη μεγάλη συναυλία «Τίποτα δεν πάει χαμένο»- 50 χρόνια τραγούδια για έναν καλύτερο κόσμο, στον Λυκαβηττό, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Οδυσσέα Ιωάννου, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου. Και ταυτόχρονα ένα βράδυ πολιτικό. Ένα βράδυ που τρεις γενιές τραγουδιστών (Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Παπαγεωργίου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης και Μαρία Φαραντούρη) ανέβηκαν στον λόφο του Λυκαβηττού και έγιναν ένα, με όχημα εμβληματικά τραγούδια που συνδέθηκαν με την περίοδο της Μεταπολίτευσης, το ηχητικό δηλαδή υπόβαθρο αγώνων για δικαιώματα, ελευθερία, ειρήνη και κοινωνική πρόοδο.
Με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Οδυσσέα Ιωάννου, το χθες ενώθηκε με το σήμερα και ο λόγος σπουδαίων ποιητών και στιχουργών. Εκεί, πάνω στον “Λιόντα” ο Γιώργος Νταλάρας λέει το χαρακτηριστικό “Έλα Βασίλη” που είχε να πει από το 1991 και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου βγαίνει στη σκηνή για να τραγουδήσουν μαζί. Κάποιους μήνες μετά συναντιούνται στη σκηνή του VOX σε ένα ιστορικό πρόγραμμα, με τα κείμενα φυσικά του Οδυσσέα Ιωάννου.
“Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία” – Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο
Στο Ηρώδειο τον περασμένο Σεπτέμβριο με λίγη βροχούλα. Μια καταπληκτικά τρυφερή βραδιά-αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο και στην Ελλάδα των ποιητών. Τέσσερις καλλιτέχνες που έχουν εντρυφήσει στο έργο του Θάνου Μικρούτσικου, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γιάννης Κότσιρας και η Ρίτα Αντωνοπούλου υπό την επιμέλεια του “βετεράνου” Θύμιου Παπαδόπουλου, μας ταξίδεψαν και μας συγκίνησαν με τραγούδια ερωτικά, λυρικά, λαϊκά, πολιτικά. Ο Θάνος Μικρούτσικος αγάπησε πολύ την ποίηση και αυτή η αφιερωματική βραδιά ήταν η ιδανική ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε τραγούδια-ύμνους, κομμάτια που συντρόφευσαν τρεις γενιές και σφράγισαν μια ολόκληρη εποχή. Για τον Θάνο Μικρούτσικο με τον οποίο έχει συνεργαστεί μίλησε και η Ρίτα Αντωνοπούλου – που ήταν πραγματικά καταπληκτική και αποθεώθηκε στο τραγούδι “Ελένη” – λέγοντας ότι “εκτός από σπουδαίος δημιουργός ήταν και ένας καλός άνθρωπος. Κάτι σπάνιο και σπουδαίο -ιδιαίτερα για την εποχή μας.”
“Έλα Βασίλη” για πρώτη φορά στο Release
Βράδυ Σαββάτου… και η Πλατεία Νερού κατάμεστη υποδέχτηκε τον υπέροχο Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Στα 51 χρόνια της διαρκούς παρουσίας του στη μουσική παραγωγή και στα συναυλιακά δρώμενα της χώρας μας, έχει κερδίσει την εγκάρδια αγάπη του κόσμου. Αυτή ήταν η πρώτη του φορά στο Release Athens, και αποθεώθηκε. Ακούστηκαν όλα τα κορυφαία του τραγούδια που έχουν γράψει ιστορία στο ελληνικό πεντάγραμμο. Το κοινό χειροκροτούσε, φωνάζοντας κάθε τόσο «Βασίλη ζούμε για να σ’ ακούμε», ενώ στο σύνθημα «Τελεία και παύλα, Βασίλη είσαι κ@υλ@», ο ίδιος γέλασε και με χιούμορ ανέφερε «Τ’ ακούς Ελένη;» (σσ. Ράντου).
Σταύρος Ξαρχάκος στον Ναό της Αφαίας
Εκτός από το θρυλικό Ρεμπέτικο που φιλοξενήθηκε για άλλη μία φορά στο Ηρώδειο, ο σπουδαίος δημιουργός Σταύρος Ξαρχάκος πλημμύρισε με τις δικές του μελωδίες τον Ιερό Ναό της Αφαίας στην Αίγινα και έγινε η αφορμή προκειμένου οι ενεργειακές δονήσεις του χώρου να ενωθούν με τις μουσικές του. Ο αρχαίος πολιτισμός ενώθηκε με τον σύγχρονο μέσα σε μια μυσταγωγική συναυλία, δίπλα ακριβώς από τους περιτριγυρισμένους με πεύκα επιβλητικούς δωρικούς κίονες. Ο Ναός της Αφαίας φωτισμένος μοναδικά από την Ελευθερία Ντεκώ, προσέφερε το ιδανικό σκηνικό για μια συναυλία που συνδύασε την τέχνη της μουσικής με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. *Η μουσική αυτή βραδιά διοργανώθηκε στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών που πραγματοποιεί σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους της Ελλάδας. Η αρχή έγινε στα μέσα Σεπτεμβρίου στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, κατόπιν έγιναν συναυλίες στο Μουσείο της Ακρόπολης και στους αρχαιολογικούς χώρους των Φιλίππων, των Δελφών και της Ελευσίνας.
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ερμηνεύει Χατζιδάκι
Ο Αλκίνοος ερμήνευσε με “θρησκευτική” ευλάβεια Χατζιδάκι σε μια συναυλία-αφιέρωμα στα 30 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη στο Ηρώδειο. “Αθανασία”, “Χάρτινο το φεγγαράκι”, “Μην το ρωτάς τον ουρανό” και “Κεμάλ” ήταν ανάμεσα στα τραγούδια που σιγοτραγούδησε μαζί με τον Ιωαννίδη όλο το θέατρο. Το “Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι” η “Μπαλάντα των αισθήσεων” και το “Μια πόλη μαγική” λίγο πριν το τέλος.
Ο Μίκης Θεοδωράκης μέσα από τα μάτια της Νατάσας Μποφίλιου
Tη Δευτέρα (14/10) στο Ηρώδειο απολαύσαμε την τολμηρή και εμπνευσμένη καλλιτεχνική σύλληψη της Νατάσας Μποφίλιου, σε ενορχήστρωση του Θέμη Καραμουρατίδη, όπου μικρά και μεγάλα αριστουργήματα του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη ακούστηκαν με έναν διαφορετικό τρόπο. Ένα εγχείρημα μοναδικό, που συνοδεύτηκε από μια επίσης ευρηματική σκηνοθετική άποψη (του Άγγελου Τριανταφύλλου) και υλοποιήθηκε από μια παρέα παιδιών, μια μπάντα του δρόμου όπως μας συστήθηκε στην αρχή και στη μιάμιση ώρα της παράστασης μεταμορφώθηκε σε λαϊκή ορχήστρα, τσιγγάνικο γκρουπ, μια παρέα αντιστασιακών επί χούντας, αλλά και μια αντίστοιχη τωρινή, που τραγουδούσε ενώπιον της Μάγδας Φύσσα, το “γελαστό παιδί”. Οι νότες του Μίκη μαγικές, μοναδικές και η παρακαταθήκη του τεράστια. Η “ερμηνεία” της από τη Νατάσσα Μποφίλου καταχειροκροτήθηκε. Το θαυμάσιο σκηνικό του Κωσταντίνου Λαμπρίδη, το υποβλητικό Ηρώδειο, αλλά πάνω απ΄όλα οι ερμηνείες, μάγεψαν το κοινό.
Τα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα ένωσαν τους Έλληνες
Σταθμός της χρονιάς που μας πέρασε ήταν και η μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στο έργο του Μίμη Πλέσσα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στο Ηρώδειο, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, παρουσία του ίδιου. Σε μια μυθική καριέρα που εκτείνεται σε επτά δεκαετίες, ο Μίμης Πλέσσας, πολυσχιδής συνθέτης, βιρτουόζος πιανίστας και μαέστρος, είχε συνθέσει μελωδίες και τραγούδια που άφησαν εποχή, μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο, τζαζ, όπερα αλλά και κλασική μουσική. Το “Μίμης Πλέσσας -100 – Ένα αφιέρωμα στον Κορυφαίο Μουσικοσυνθέτη” στο Παλλάς συνέπεσε δυστυχώς με τον θάνατό του (4/10).
Μαρινέλλα – Συγκινεί ολόκληρες γενιές
Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τη συναυλία της Μαρινέλλας στο Ηρώδειο, όπου η σπουδαία ερμηνεύτρια κατέρρευσε επί σκηνής, ενώ τραγουδούσε “Εγώ κι Εσύ (Τα λόγια είναι περιττά)” και πιο συγκεκριμένα τον στίχο «Θεέ μου μας έμαθες εσύ πόσο πολύ να αγαπάμε» . Η παράσταση είχε σχεδιαστεί να παρουσιάσει την κορύφωση της σπουδαίας μουσικής διαδρομής της Μαρινέλλας που με την ερμηνεία, το πάθος, την εκφραστικότητά, τη φωνή, το ταλέντο και τη θεατρικότητα της, επηρεάζει και συγκινεί ολόκληρες γενιές. Περαστικά στη μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού.
To “φαινόμενο” Μαρίνα Σάττι στην Τεχνόπολη
Η Μαρίνα Σάττι θα έλεγε κανείς ότι κυριάρχησε στα sold-out του περασμένου καλοκαιριού. Και όσοι θεώρησαν ότι μετά την 11η θέση στη Eurovision θα χαθεί για λίγο… γελάστηκαν, γιατί έγινε το ακριβώς αντίθετο. Στις 26/6 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων η Σάττι σε μία sold-out πανδαισία χόρεψε, τραγούδησε, μίλησε στους θαυμαστές της με ειλικρίνεια. Δεν δίστασε να πει πως έχει άγχος. Να μοιραστεί προσωπικές ιστορίες και συναισθήματα. Δεν δίστασε να συγκινηθεί, λέγοντας πως έναν χρόνο πριν, μπροστά από αυτή τη σκηνή την καμάρωνε ο πατέρας της, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Τον Σεπτέμβριο ξεσήκωσε και τον Λυκαβηττό όπου τραγούδησε μαζί με την εκπρόσωπο της Αρμενίας στη Eurovision από το συγκρότημα Ladavina.
Όσα έχω ζήσει, τα έχει πει η Βίσση
Μια από τις συναυλίες της περασμένης χρονιάς ήταν και η αφιερωματική εμφάνιση της Άννας μπροστά από 60.000 θαυμαστές της στο Καλλιμάρμαρο. Η συναυλία ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η «απόλυτη» σταρ της ελληνικής μουσικής γιόρτασε μισό αιώνα επιτυχιών και έδωσε ένα σόου πανάκριβο και χορταστικό. Τα είδαμε και τα ακούσαμε όλα. Τρισδιάστατα εφέ, μπαλέτα, την μπάντα της σε μεγάλα κέφια και η συναυλία … δεν τελείωνε! Πολύ ιδιαίτερη ήταν η ερμηνεία της στο τραγούδι “Μουσική του Ανέμου”, από τη “Μάλα”, το θεατρικό έργο του Νίκου Καρβέλα που θεωρεί ένα από τα πιο σημαντικά “δώρα” του Καρβέλα. Τραγούδησε και το “Θα πιω απόψε το Φεγγάρι” του Μίμη Πλέσσα, τιμώντας τη μνήμη του.
Ο ΛΕΞ δίνει ρέστα στο ΟΑΚΑ
Είδαμε τον ΛΕΞ στον προαύλιο χώρο του ΟΑΚΑ στο πλαίσιο του Off The Hook και καταλάβαμε γιατί γίνεται πανζουρλισμός όπου πατά και όπου βρεθεί. Ήταν ένα από τα φεστιβάλ που περίμεναν πολλοί φίλοι της ραπ, μιας μουσικής που έχει πιάσει τον παλμό της εποχής και μιας κουλτούρας που βρίσκεται σήμερα σε μια από τις καλύτερες φάσης της παγκοσμίως. Ο ακριβοθώρητος (με την καλή έννοια) ΛΕΞ έκανε θραύση – και ακόμα δεν είχε κυκλοφορήσει και το «Γ.Τ.Κ.» που έσπασε όλα τα εγχώρια ρεκόρ. Ο “ποιητής του περιθωρίου” όπως το αποκαλούν ξεκίνησε με το “Από τους Υπονόμους” και σε χρόνο dt όλα “βάφτηκαν κόκκινα” από τα καπνογόνα. Σε κάποιο σημείο ζητάει επιτακτικά να κλείσουν τα φώτα στη σκηνή και μένει να φωτίζεται από τα καπνογόνα. Αυτή την εικόνα θα θυμόμαστε παρέα με τις Νυχτερίδες…
Η χρονιά μας κλείνει με Νταλάρα – Παπακωνσταντίνου “Στο ίδιο έργο θεατές”
Βρέθηκαν μαζί για το πολιτικό τραγούδι στον Λυκαβηττό, όπου ερμήνευσαν τον «Λιόντα», και αυτό ήταν μόνο ένα “ζέσταμα”. H μουσική συνάντηση Νταλάρα-Παπακωνσταντίνου στο VOX με τα κείμενα του Οδυσσέα Ιωάννου είναι τόσο ιστορική… όσο και η πρώτη τους επί σκηνής πριν από 34 χρόνια στο Αττικόν. Όσοι έχουν δει την παράσταση φεύγουν συγκινημένοι και πλήρεις και αν κρίνουμε από τις πρόβες οι καλλιτέχνες το χαίρονται και τα τραγούδια σώζονται τελικά… Με σεβασμό και αγάπη στην πορεία ο ένας του άλλου, ανάγουν κάθε παράσταση σε μαγική στιγμή, όπου κάθε λεπτομέρεια συνθέτει μία συγκλονιστική μουσική “αφήγηση” για τα ελληνικά τραγούδια.