Eurovision 2024 - Μαρίνα Σάττι Sarah Louisie Bennett - EBU

EUROVISION 2024: Η ΤΕΛΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΣΑΤΤΙ – ΤΑ 7 ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ

Ποιες χώρες θα παλέψουν για τη νίκη στον αποψινό Τελικό της Eurovision 2024, απέναντι στο “Ζάρι” της Μαρίνας Σάττι.

Βρισκόμαστε λίγες ώρες μακριά από τον Μεγάλο Τελικό του 68ου διαγωνισμού της Eurovision και το ερώτημα είναι πλέον ένα: Ποια χώρα θα κερδίσει το τρόπαιο;

Υπενθυμίζεται ότι ο φετινός Διαγωνισμός της Eurovision πραγματοποιείται στο Μάλμε της Σουηδίας, μετά τη νίκη της Loreen στον περσινό θεσμό με το “Tattoo”.

Μετά τη διεξαγωγή των δύο Ημιτελικών, στον αποψινό Μεγάλο Τελικό συμμετέχουν 25 χώρες, αντί για 26 (μετά τον αποκλεισμό της Ολλανδίας από την EBU), σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται αμφίρροπη.

Η Μαρίνα Σάττι κέρδισε το “εισιτήριο” για την τρίτη και τελευταία βραδιά της Eurovision 2024 με το “Ζάρι”, ένα τραγούδι που φέρει έντονα έθνικ και πολυπολιτισμικά στοιχεία.

Η εμφάνιση της Ελλάδας είναι ξεσηκωτική, με τη Σάττι και την ομάδα της να “σερβίρουν” ένα πρωτότυπο και σύγχρονο μονοκάμερο.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της εμφάνισης της Μαρίνας Σάττι στη σκηνή της Eurovision έχει αναλάβει ο Φωκάς Ευαγγελινός, τη χορογραφία και το movement direction ο Mecnun Giasar (Majnoon), ενώ το art direction οι NMR.

Τέσσερις χορευτές πλαισιώνουν τη Μαρίνα Σάττι κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της, στη σκηνή της Malmö Arena.

Λίγο πριν τον Μεγάλο Τελικό, η Μαρίνα Σάττι βρίσκεται στη 10άδα των στοιχημάτων και συγκεκριμένα στην 9η θέση, με την ομάδα να ελπίζει σε ένα καλό πλασάρισμα στην αριστερή πλευρά του βαθμολογικού πίνακα.

EUROVISION 2024: ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ (ΠΛΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ)

ΤΕΛΙΚΟΣ EUROVISION 2024: ΤΑ 7 ΜΕΓΑΛΑ ΦΑΒΟΡΙ  ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ

Όπως έγινε γνωστό από τους παραγωγούς της Eurovision, η Μαρίνα Σάττι θα εμφανιστεί στη 12η θέση του Μεγάλου Τελικού, ενώ η Silia Kapsis της Κύπρου θα εμφανιστεί στην 20η θέση.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε ποιες είναι οι επτά χώρες που θα παλέψουν απόψε για το τρόπαιο της Eurovision 2024.

Το παρακάτω TOP7 δεν αποτελεί personal favorite, παρά μόνο μια πρόβλεψη βάσει των αντιδράσεων των φαν λίγο πριν τον Μεγάλο Τελικό.

Ακολουθούν οι επτά χώρες/συμμετοχές που θεωρούνται οι επικρατέστερες για τη νίκη.

7) ΓΑΛΛΙΑ: SLIMANE – “MON AMOUR”

Ο Slimane, που εκπροσωπεί τη Γαλλία στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision 2024, συγκινεί με την ερμηνεία του, “γεμίζοντας” το στάδιο με τη σταθερή, υπέροχη φωνή του, ερμηνεύοντας το “Mon Amour”.

Η σκηνοθεσία της παρουσίασης επικεντρώνεται σε πολλά κοντινά πλάνα του Slimane, ο οποίος μοιράζεται τον πόνο του και θέτει τα ερωτήματα για τη σημασία της αγάπης.

Το εύρος της φωνής του και η απλή συνοδεία πιάνου κόβουν την ανάσα. Σκηνοθετικά, η εμφάνιση της Γαλλίας ξεκινά με τον Slimane ξαπλωμένο στο πάτωμα με ένα λευκό κοστούμι, ο οποίος εκτελεί το πρώτο μισό του τραγουδιού, αλληλεπιδρώντας έντονα με την κάμερα.

Στο τέλος της παρουσίασης, ο Slimane απομακρύνεται δύο μέτρα από το μικρόφωνο και τραγουδά το τελευταίο ρεφρέν a capella, μέσα σε ένα “σύννεφο” καπνού.

Eurovision 2024: Δείτε την εμφάνιση της Γαλλίας

Το “Mon amour” είναι σε μουσική και στίχους των Slimane, Yaacov Salah και Meïr Salah. Σύμφωνα με τον Slimane, το τραγούδι αποτελεί μια «επιστολή αγάπης στις ευρωπαϊκές καρδιές».

Η Γαλλία βρίσκεται στην 5άδα των στοιχημάτων για νίκη στον Τελικό.

6) ΙΤΑΛΙΑ: ANGELINA MANGO – “LA NOIA”

Η Angelina Mango σήκωσε το τρόπαιο του φετινού Sanremo μετά από την ερμηνεία της στο “La Noia“, με το οποίο εκπροσωπεί την Ιταλία στον 68ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

“Πεθαίνω γιατί ο θάνατος κάνει τις μέρες πιο ανθρώπινες. Ζω γιατί ο πόνος κάνει τις χαρές μεγαλύτερες“, λένε οι στίχοι του “La Noia” που στα ελληνικά σημαίνει “Βαρεμάρα“.

Eurovision 2024: Δείτε την εμφάνιση της Ιταλίας

Με αυτό το τραγούδι, η 22χρονη Angelina παρουσιάζει την προσέγγισή της στη ζωή, αναγνωρίζοντας πως αυτή περιλαμβάνει τόσο θετικές όσο και αρνητικές στιγμές και πως όλο το φάσμα των συναισθημάτων είναι μέρος της ύπαρξής μας.

“Το τραγούδι αναδεικνύει τον τρόπο που βλέπω τη ζωή, χαμογελώντας και χορεύοντας πάνω από τα πράγματα που με πληγώνουν. Είναι ένας τρόπος για να εξασκηθώ τον πόνο. Καταφέρνω να βλέπω τα πράγματα με ειρωνεία και αυτό θέλω να μεταδώσω στους ανθρώπους, ειδικά στους συνομηλίκους μου”, δήλωσε η Angelina Mango σε συνέντευξή της στον ιταλικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Rai.

Η Angelina Mango γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 2001 στη Maratea (επαρχία της Potenza) και μεγάλωσε στο Lagonegro. Είναι κόρη του αείμνηστου τραγουδοποιού Pino Mango.

5) ΙΡΛΑΝΔΙΑ: BAMBIE THUG – “DOOMSDAY BLUE”

Φέτος η Ιρλανδία παρουσιάζει στη σκηνή ένα σκοτεινό σόου που θυμίζει… τελετή επίκλησης στον Άδη.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της εμφάνισης, το “Doomsday Blue” του non-binary καλλιτέχνη Bambie Thug έχει να κάνει με την προσπάθεια για αποδοχή του εαυτού του κάθε ατόμου και είναι μια ωδή στην queer κοινότητα. Το Bambie Thug σπάει τα στερεότυπα του φύλου, για να δημιουργήσει έναν ήχο που καθορίζει την εποχή του, με στοιχεία ποπ, ροκ, ηλεκτρονικά και άλλα.

Η εμφάνιση της Ιρλανδίας είναι η πιο διαφορετική έως τώρα. Το Bambie Thug βρίσκεται μέσα σε έναν κύκλο από κεριά, φορώντας ένα μαύρο φόρεμα, με φούστα tutu και κέρατα στους ώμους. Το μακιγιάζ είναι δραματικό και λευκό, ενώ τα μαλλιά του έχουν μετατραπεί σε κέρατα.

Πατά πάνω σε μια Πεντάλφα, κάνοντας ξόρκια… για να κερδίσει τον διαγωνισμό. Επιπλέον, στη σκηνή υπάρχει ένας ημίγυμνος χορευτής, που δίνει ”κενταυριανές” δονήσεις.

Στο τέλος της εμφάνισης, ο κύκλος των κεριών υψώνεται και η μεγάλη κραυγή στο φινάλε ολοκληρώνεται, με ένα γραφικό φόντο που γράφει “CROWN THE WITCH”.

Το Bambie Thug με μια artistic, θεατρική εμφάνιση πιστεύεται ότι θα σαρώσει στο televoting. Ερωτηματικό παραμένει αν αυτή η εμφάνιση μπορεί να λάβει υποστήριξη από τις επιτροπές.

Eurovision 2024: Δείτε την εμφάνιση της Ιρλανδίας

Σημειώνεται ότι μεταξύ των στίχων του τραγουδιού περιλαμβάνουν πολλά “ξόρκια”, ανάμεσα σε αυτά το “Avada Kedavra”, μια φράση που προέρχεται από τα αραμαϊκά που διαδόθηκε από το franchise των ταινιών Χάρι Πότερ, στις οποίες χρησιμοποιείται στο “Killing Curse”, μια κατάρα που προκαλεί θάνατο.

Bambie Thug για την Ιρλανδία AP Photo/Martin Meissner

Το Bambie Thug δήλωσε πως, ως μη δυαδικό άτομο, δεν θαυμάζει τη JK Rowling, λόγω της τρανσφοβικής ρητορικής μίσους που εκφράζει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί.

Σε συνέντευξή του στο Gay Times δήλωσε: “Μου αρέσει να είμαι μέρος μιας cool queer ανερχόμενης σκηνής. Δεν είχα κάτι τέτοιο όταν μεγάλωσα, επομένως είναι σημαντικό να έχετε ανθρώπους με τους οποίους μπορείτε να σχετίζεστε και να έχετε μουσική που σας μιλάει και σας επιτρέπει να έχετε περισσότερη ελευθερία να είστε ο εαυτός σας – πιο queer φωνές είναι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος.”

4) ΙΣΡΑΗΛ: EDEN GOLAN – “HURRICANE”

Η εκπρόσωπος του Ισραήλ Eden Golan στη Eurovision 2024, έχει τραβήξει χωρίς αμφιβολία τα περισσότερα βλέμματα, για όλους τους λάθος λόγους.

Εν μέσω μαζικών αποδοκιμασιών, η Golan τραγουδά στη σκηνή το αμφιλεγόμενο τραγούδι της που φέρει τον τίτλο “Hurricane”, ενώ το κοινό στο στάδιο στέλνει το δικό του ηχηρό πολιτικό μήνυμα κατά της βάναυσης πολιτικής και των φρικαλεοτήτων της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Οι κερκίδες αποδοκιμάζουν έντονα κάθε εμφάνισή της, φωνάζοντας “Free Palestine”, με τα γιουχαΐσματα να είναι συνεχόμενα κατά τη διάρκεια του τρίλεπτου. Παράλληλα, στο στάδιο υψώνονται σημαίες και σύμβολα υπέρ της Παλαιστίνης, τα οποία παρεμπιπτόντως έχουν απαγορευτεί από την διοργανώτρια αρχή EBU.

Άλλωστε, η EBU κάνει τα πάντα ώστε να μην ακουστεί, μέσω αυτής της σκηνής, κανένα μήνυμα που σχετίζεται με την εν εξελίξει γενοκτονία στη Γάζα.

Σημειώνεται ότι η Κροατία είναι πρώτη στα στοιχήματα για νίκη, ενώ ακολουθεί το Ισραήλ, το οποίο ανέβηκε… ξαφνικά μετά τον Β’ Ημιτελικό.

Eurovision 2024: Δείτε την εμφάνιση του Ισραήλ

3) ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ALYONA ALYONA & JERRY HEIL – “TERESA & MARIA”

Η Ουκρανία είναι το μόνο κράτος που δεν έχει αποκλειστεί ποτέ σε ημιτελικό της Eurovision. Φέτος, οι Alyona Alyona & Jerry Heil εκπροσωπούν τη χώρα στον διαγωνισμό, με το pop/rap fusion τους, το “Teresa & Maria”.

Το τραγούδι τους μιλά για την ελπίδα, χρησιμοποιώντας τις φιγούρες της Ρωμαιοκαθολικής Αγίας Μητέρας Τερέζας και της Παναγίας, ως σύμβολα της ειρήνης και του καλού.

Η εμφάνισή τους είναι εντυπωσιακή αλλά και συγκινητική, με τις δύο τραγουδίστριες να μοιάζουν με “αερικά” πάνω στη σκηνή.

Eurovision 2024: Δείτε την εμφάνιση της Ουκρανίας

Οι Alyona Alyona και Jerry Heil δήλωσαν ότι το “Teresa & Maria” είναι ένα τραγούδι για γυναίκες που κουβαλούν ένα τεράστιο βάρος.

“Εκ μέρους των γυναικών, μιλάμε για τη σημασία της ενότητας για σημαντικές δράσεις και νίκες. Και παρόλο που εμείς, ως Ουκρανοί, γράψαμε αυτό το τραγούδι για την Ουκρανία, όλοι μπορούν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στους στίχους. Μιλάμε για την ενοποίηση, γιατί αυτό είναι που δημιουργεί συνέργειες και φέρνει περισσότερα αποτελέσματα.”.

H Yana Oleksandrivna Shemayeva, γνωστή ως Jerry Heil έγινε αρχικά γνωστή ως Youtuber και vlogger το 2012, κάνοντας συχνά διασκευές γνωστών pop αλλά και ουκρανικών κομματιών. Tό το 2017 εμφανίστηκε στη μουσική σκηνή, σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες στην Ουκρανία.

Η Aliona Olehivna Savranenko είναι Ουκρανή rapper και τραγουδοποιός, γνωστή ως alyona alyona. To πρώτο της άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2019. Θεωρείται η νέα σταρ της rap στην Ουκρανία.

2) ΕΛΒΕΤΙΑ: NEMO – “THE CODE”

Το Nemo θα εκπροσωπήσει την Ελβετία στη Eurovision 2024 με το τραγούδι “The Code”, ένα τραγούδι που μιλά για για την προσωπική αναζήτηση μέχρι να βρεις το ποιος/ποια/ποιο είσαι.

H επιλογή του εκπροσώπου της χώρας έγινε από ελβετική επιτροπή η οποία άκουσε περίπου 420 διαφορετικούς καλλιτέχνες που κατέθεσαν τα τραγούδια τους.

«Το “The Code” αφορά το ταξίδι που ξεκίνησα με τη συνειδητοποίηση ότι δεν είμαι ούτε άνδρας ούτε γυναίκα. Το να βρω τον εαυτό μου ήταν μια μακρά και συχνά δύσκολη διαδικασία για μένα. Αλλά τίποτα δεν με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα από την ελευθερία που κέρδισα συνειδητοποιώντας ότι είμαι non-binary» ανέφερε το Nemo.

Το “The Code” περιγράφεται όχι απλά ως ένα τραγούδι, αλλά ως ένας ασφαλής χώρος μέσα από στον οποίο, κάθε άνθρωπος μπορεί να βρει την αλήθεια του. Η αλήθεια του Nemo βρίσκεται ανάμεσα στα 0 και 1 του δυαδικού συστήματος:

«Κάπου ανάμεσα στα 0 και τα 1, εκεί βρήκα το βασίλειό μου» αναφέρεται στους στίχους.

Eurovision 2024: Δείτε την εμφάνιση της Ελβετίας

Η προσωπική ιστορία του Nemo γίνεται έτσι μια παγκόσμια αφήγηση, μια έκκληση προς όλους να σπάσουν τον δικό τους κώδικα και να εισέλθουν στο βασίλειο της αυθεντικότητας. Και το Nemo δηλώνει χαρούμενο που μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σκηνή του Μάλμε για να παρουσιάσει το τραγούδι και τον κώδικα που περιέχει:

“Είναι απίστευτη τιμή να εκπροσωπώ την Ελβετία στον διαγωνισμό της Eurovision. Αυτή η πλατφόρμα προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και γενεών. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα ως gender-queer άτομο να υπερασπιστώ ολόκληρη την LGBTQIA+ κοινότητα”.

To τραγούδι της Ελβετίας θεωρείται ένα από τα μεγάλα φαβορί του φετινού διαγωνισμού, με το Nemo να έχει όλο το “πακέτο” για τη νίκη.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Eurovision θα έχουμε δύο non-binary καλλιτέχνες, το Nemo της Ελβετίας και το Bambie Thug από την Ιρλανδία.

1) ΚΡΟΑΤΙΑ: BABY LASAGNA – “RIM TIM TAGI DIM”

Με τον Baby Lasagna και το τραγούδι “Rim Tim Tagi Dim” θα συμμετάσχει η Κροατία στη Eurovision 2024.

Το τραγούδι “Rim Tim Tagi Dim” κέρδισε με μεγάλη διαφορά στον εθνικό τελικό της χώρας, αποσπώντας συνολικά 321 βαθμούς, έναντι του δεύτερου που πήρε μόλις 82 βαθμούς.

Ο 28χρονος Marko Purišić, γνωστός ως Baby Lasagna, είναι Κροάτης τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός παραγωγός. Μέχρι πέρσι ήταν ο κιθαρίστας του ροκ συγκροτήματος Manntra, ωστόσο αποφάσισε να ακολουθήσει solo καριέρα, κυκλοφορώντας τα δικά του singles.

Ο Baby Lasagna αναφέρει τους Rammstein και Electric Callboy ως μουσικές του επιρροές.

Baby Lasagna για την Κροατία AP Photo/Martin Meissner

Η μουσική του έχει περιγραφεί ως ένα μείγμα ποπ πανκ, techno, metal και house. Το μουσικό ύφος του περιστρέφεται γύρω από την αυτοβιογραφική αφήγηση, εμβαθύνοντας στις προσωπικές του εμπειρίες, ενώ παράλληλα εξετάζει ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν την πατρίδα του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το “Rim Tim Tagi Dim”, μια αφήγηση που απεικονίζει το ταξίδι ενός νεαρού από την Κροατία σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής σε μια άλλη χώρα.

Neon ζώα, έντονα χρώματα και φωτισμοί κάνουν την εμφάνισή τους στην LED οθόνη, ενώ πυροτεχνήματα και φωτιές δίνουν ένταση σε μια ροκ εμφάνιση που θυμίζει κάτι από… Damiano των Βαλκανίων.

Eurovision 2024: Δείτε την εμφάνιση της Κροατίας

ΤΕΛΙΚΟΣ EUROVISION 2024: ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΑΣ ΚΟΜΜΑΤΙ

Aυτό το poll δε δέχεται πλέον ψήφους

Ψηφίστε το αγαπημένο σας τραγούδι στη φετινή Eurovision (πλην της Ελλάδας)
ΨΗΦΙΣΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα