Eurovision 2005 - Έλενα Παπαρίζου ULRICH PERREY/DPA/AFP

EUROVISION: ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ, ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΑΝ

Όταν θες να είσαι “Number One” στη Eurovision, ακόμη κι αν χάσεις, επιστρέφεις και κερδίζεις.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκκίνηση της Eurovision 2024, η οποία διεξάγεται στο Μάλμε της Σουηδίας, μετά τη νίκη της Loreen με το “Tattoo”.

Η φετινή Eurovision αποτελείται από δύο ημιτελικούς στις 7 και 9 Μαΐου και τον τελικό στις 11 Μαΐου 2024.

Τριάντα επτά χώρες θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, με το Λουξεμβούργο να επιστρέφει 31 χρόνια μετά την τελευταία του συμμετοχή που ήταν το 1993, ενώ η Ρουμανία επέλεξε να αποχωρήσει για οικονομικούς λόγους.

Η Μαρίνα Σάττι θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον φετινό μουσικό διαγωνισμό με το “Ζάρι”, με τις προσδοκίες για πλασάρισμα στην 5άδα να είναι πολλές, μετά τις πρώτες εικόνες που έχουμε δει από τις πρόβες της χώρας.

Για τους περισσότερους συμμετέχοντες, ο στόχος στη Eurovision είναι ένας: η νίκη. Πολλοί είναι οι καλλιτέχνες που θα πατήσουν το πόδι τους σε αυτή τη σκηνή, λίγοι όμως θα γευτούν τη χαρά να πιάσουν στα χέρια τους το τρόπαιο.

Eurovision
Εδώ, οι Ιταλοί νικητές της Eurovision 2021 πανηγυρίζουν για την πρωτιά τους. AP Photo/Peter Dejong

Στην ιστορία του διαγωνισμού, πολλοί ερμηνευτές έχουν επιστρέψει, πολλοί νικητές έχουν γυρίσει στον τόπο του εγκλήματος, με καλύτερα ή λιγότερο καλά αποτελέσματα, ενώ μόλις δύο άνθρωποι έχουν καταφέρει να κερδίσουν δύο φορές τον διαγωνισμό.

Ο λόγος για τον Johnny Logan και τη Loreen, οι οποίοι κατάφεραν κάτι το εξαιρετικά δύσκολο.

Η Loreen απολαμβάνει την (πρώτη) νίκη της στη Eurovision, το 2012.
Η Loreen απολαμβάνει την (πρώτη) νίκη της στη Eurovision, το 2012. AP Photo/Osman Karimov

Τι γίνεται, όμως, όταν συμμετέχεις στη Eurovision, δεν κερδίζεις, αλλά επιθυμείς διακαώς να σηκώσεις την κούπα;

Αν το θες πολύ, τότε ξαναγυρνάς και ξαναπροσπαθείς.

Στα 68 χρόνια του διαγωνισμού, μόλις 3 είναι οι τραγουδιστές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και δεν κέρδισαν, αλλά επανήλθαν, και τελικά κατέκτησαν το τρόπαιο.

Σε αυτό το άρθρο, θα σταθούμε σε αυτούς τους τρεις καλλιτέχνες, ξεκινώντας με την Ιρλανδή τραγουδίστρια Linda Martin, πριν πάμε στην “Number One” Έλενα Παπαρίζου.

EUROVISION: ΟΙ 3 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΣΗΚΩΣΑΝ ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ

Linda Martin – Ιρλανδία

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision του 1984 πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου στην Πόλη του Λουξεμβούργου.

Η Linda Martin συμμετείχε στον Διαγωνισμό για λογαριασμό της Ιρλανδίας με το κομμάτι “Terminal 3”.

Το τραγούδι γράφτηκε από τον Johnny Logan και παρά τις μεγάλες προσδοκίες για νίκη, η Martin τερμάτισε στη δεύτερη θέση, 8 βαθμούς μακριά από τη Σουηδία και το “Diggi-Loo Diggi-Ley”.

Οκτώ χρόνια αργότερα, το 1992, ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο Μάλμε της Σουηδίας. Η Martin συμμετείχε ξανά στον ιρλανδικό εθνικό τελικό και τελικά κέρδισε το “εισιτήριο”, και πάλι με κομμάτι του Johnny Logan, το “Why Me?”.

Η αναμονή άξιζε τον κόπο, καθώς η Martin χάρισε στην Ιρλανδία την τέταρτη νίκη της στον μουσικό διαγωνισμό.

Το νικητήριο τραγούδι έφτασε στο νούμερο 1 των ιρλανδικών chart, καθώς έγινε και hit σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Έλενα Παπαρίζου – Ελλάδα

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2001 διεξήχθη στις 12 Μαΐου, στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

Οι Antique, ελληνικό συγκρότημα από τη Σουηδία που συνδύαζε την ελληνική ποπ μουσική και τα λυρικά ποιήματα με έναν σκανδιναβικό/λαϊκό χορό εκπροσώπησε την Ελλάδα.

Το συγκρότημα αποτελούνταν από την Έλενα Παπαρίζου και τον Νίκο Παναγιωτίδη. Και οι δύο γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας από Έλληνες γονείς.

Το τραγούδι τους, “(I Would) Die for You” ήταν σε αγγλικό και ελληνικό στίχο.

Η Γαλλία, η Ελλάδα και η Σλοβενία ήταν τα μεγάλα φαβορί για να κερδίσουν τον διαγωνισμό εκείνη τη χρονιά.

Ωστόσο, καθώς η ψηφοφορία προχωρούσε, τελικά ήταν ένας αγώνας “στήθος με στήθος” ανάμεσα στην Εσθονία και τη διοργανώτρια Δανία.

Στο τέλος της βραδιάς, τον διαγωνισμό κέρδισε η Εσθονία, εκπροσωπούμενη από τους Τάνελ Πάνταρ, Ντέιβ Μπέντον και 2XL με το τραγούδι “Everybody”, το οποίο συγκέντρωσε συνολικά 198 βαθμούς.

Η διοργανώτρια Δανία τερμάτισε στη 2η θέση με 177 βαθμούς. Στην 3η θέση βρέθηκε η Ελλάδα με 147 βαθμούς.

Το “(I Would) Die For You” και οι Antique έδωσαν στην Ελλάδα την καλύτερη θέση στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision μέχρι εκείνο το σημείο.

Το 2003 το συγκρότημα διαλύθηκε και τα δυο μέλη έκαναν σόλο καριέρα.

Η Έλενα Παπαρίζου επέστρεψε στον διαγωνισμό του 2005 ως σόλο καλλιτέχνιδα.

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision 2005 ήταν ο 50ός και πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο της Ουκρανίας, μετά τη νίκη της Ruslana το 2004 με το “Wild Dances”.

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι συμμετοχές, το “My Number One” έμοιαζε ως το μεγάλο φαβορί για τη νίκη, κάτι που στο τέλος και έγινε.

Το κομμάτι σάρωσε στο κοινό, κατακτώντας την πρώτη θέση με 230 πόντους, αφήνοντας τη Μάλτα στη δεύτερη θέση.

Αυτή ήταν η πρώτη νίκη για την Ελλάδα στον διαγωνισμό της Eurovision, μετά από 31 χρόνια συμμετοχής.

Το “My Number One” έγινε μεγάλη καλοκαιρινή επιτυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ πλέον θεωρείται ένα κλασικό νικητήριο eurosong, έχοντας μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των φαν.

Dima Bilan – Ρωσία

Eurovision 2006. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ελλάδα. Πάνω από 100 εκατομμύρια θεατές απ’ όλο τον πλανήτη είναι έτοιμοι να “Νιώσουν τον Ρυθμό”, όπως είναι το σλόγκαν εκείνης της χρονιάς.

Ο μουσικός θεσμός λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, μετά τη νίκη της Έλενας Παπαρίζου στον διαγωνισμό του 2005, με το “My Number One”.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Eurovision διοργανώνεται στην Ελλάδα, 32 χρόνια μετά το ντεμπούτο της χώρας.

Ο Ρώσος superstar Dima Bilan συμμετέχει στον διαγωνισμό με το τραγούδι “Never Let You Go” και θεωρείται ένα από τα μεγάλα φαβορί.

Για κακή του τύχη, όμως, “έπεσε” πάνω στα “τέρατα”, τους Lordi και τελικά τερμάτισε δεύτερος πίσω από τη Φινλανδία, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη της νίκη στον διαγωνισμό.

Ο Bilan δεν ήταν ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα και επέστρεψε στον διαγωνισμό δύο χρόνια αργότερα, το 2008 με το τραγούδι “Believe”.

Ο ίδιος έμοιαζε από την πρώτη στιγμή ως το απόλυτο φαβορί για τη νίκη. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εμφάνισής του είχε αναλάβει ο Φωκάς Ευαγγελινός.

O Ρώσος αθλητής καλλιτεχνικού πατινάζ, χρυσός Ολυμπιονίκης και τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Evgeni Plushenko, έκανε πατινάζ σε τεχνητό πάγο στη σκηνή ως μέρος της παράστασης, ενώ ο Ούγγρος συνθέτης και βιολιστής Edvin Marton έπαιζε το Stradivarius του.

Η Ρωσία κέρδισε την κούρσα, κι αυτή ήταν η πρώτη νίκη της χώρας στον διαγωνισμό και η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που τερμάτισε στις τρεις πρώτες θέσεις.

Την τελική τριάδα συμπλήρωσαν η Ουκρανία με την Ani Lorak και το “Shady Lady” και η Ελλάδα με την Καλομοίρα και το “Secret Combination”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα