EUROVISION: ΤΑ 10 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΣΑΡΩΣΑΝ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Ποιες είναι οι δέκα συμμετοχές της Eurovision με την υψηλότερη βαθμολογία όλων των εποχών;
Μόλις 10 ημέρες μας χωρίζουν από την εκκίνηση της φετινής Eurovision, με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από τη Μαρίνα Σάττι και το “Ζάρι”.
Με μια ποικιλία από μουσικά είδη, περισσότερο ή λιγότερο ποιοτικά, περισσότερο ή λιγότερο κιτς, με εκρηκτικές εμφανίσεις (γεια σου, Ελένη Φουρέιρα) και έντονο ανταγωνισμό, η Eurovision δημιουργεί κάθε χρόνο μεγάλη συζήτηση σχετικά με το ποια χώρα θα κερδίσει το πολυπόθητο τρόπαιο.
Από το 2009, οι επιτροπές επέστρεψαν στη Eurovision, με το αποτέλεσμα να κρίνεται 50-50, μαζί με την ψήφο του τηλεοπτικού κοινού.
Το 2016 άλλαξε ξανά το σύστημα βαθμολογίας. Από εκείνη τη χρονιά, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του Τελικού, βλέπουμε στους δέκτες μας να παρουσιάζονται αρχικά οι ψήφοι των κριτικών επιτροπών, με τις χώρες να παρουσιάζουν μία-μία τη βαθμολογία τους.
Είναι εκεί που ακούμε το “Cyprus 12 points” ή ό,τι δίνουμε τέλος πάντων…
Στη συνέχεια, παρουσιάζονται σωρευτικά οι ψήφοι του κοινού, το λεγόμενο televote/televoting.
Όποια χώρα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, σηκώνει την κούπα και “παίρνει” τη διοργάνωση σπίτι της.
Πάμε να δούμε το TOP 10 των τραγουδιών, τα οποία κατάφεραν να συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία στην ψηφοφορία του Τελικού.
Δεδομένου ότι το σύστημα ψηφοφορίας έχει αλλάξει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, για να είναι δίκαιο το παρακάτω TOP 10 δεν ελήφθη υπόψη η βαθμολογία του Τελικού, αλλά οι split ψήφοι που συγκεντρώνει το κάθε τραγούδι όταν προστεθούν οι βαθμοί του televoting και των επιτροπών.
EUROVISION: ΤΑ 10 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΣΑΡΩΣΑΝ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ
10) Eurovision 2016: Ουκρανία / Jamala – “1944” (534 βαθμοί)
Το νικητήριο τραγούδι της Eurovision 2016, το “1944”, γράφτηκε και ερμηνεύτηκε από την Ουκρανή τραγουδίστρια Jamala.
Η ουκρανική συμμετοχή του 2016 με αναφορές στην εκκαθάριση των Τατάρων το 1944 από τον Στάλιν έφερε στον διαγωνισμό έντονη πολιτική αντιπαράθεση.
Η Ουκρανία συμμετείχε με το τραγούδι “1944”, το οποίο ήταν εμπνευσμένο από την ιστορία της προγιαγιάς της και της οικογένειάς της που εκδιώχθηκαν από την Κριμαία, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδων άλλους Τατάρους από τον Στάλιν.
Αν και το τραγούδι δεν αναφέρονταν ευθέως στα γεγονότα της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014 από τις ρωσικές δυνάμεις, τόσο η επιλογή, όσο και οι δηλώσεις των δημιουργών του, έδωσαν πολιτική χροιά στη συμμετοχή.
Ρώσοι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως η συμμετοχή της Ουκρανίας αντίκειται στον κανονισμό της Eurovision για “μη πολιτικό περιεχόμενο” και κάλεσαν την EBU να αποκλείσει τη χώρα. Η EBU απάντησε: “Το τραγούδι είναι ιστορικό, όχι πολιτικό, άρα μπορεί να συμμετάσχει”.
Στο τέλος της βραδιάς, νικήτρια αναδείχθηκε η Ουκρανία με 534 πόντους. Η χώρα έλαβε 211 βαθμούς από τις επιτροπές και 323 βαθμούς από το κοινό.
9) Eurovision 2014: Αυστρία / Conchita Wurst – “Rise Like A Phoenix” (535 βαθμοί)
Η Conchita Wurst εκπροσώπησε την Αυστρία στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision του 2014 στην Κοπεγχάγη και κατέκτησε την πρώτη θέση.
Η επιλογή της Wurst πυροδότησε σχόλια στην Αυστρία. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του κρατικού φορέα ORF να επιλέξει για εκπρόσωπο μια drag queen, η Ευρώπη διχάστηκε. Από τη μία όσοι έκριναν το τραγούδι και τη φωνή της τραγουδίστριας, από την άλλη όσοι εκτόξευαν μίσος στα social media κρίνοντας την εικόνα της εκπροσώπου.
Τον Μάρτιο του 2014 αποκαλύφθηκε το τραγούδι της Wurst με τίτλο “Rise Like a Phoenix”.
Στον δεύτερο ημιτελικό που διεξήχθη στις 8 Μαΐου, η Conchita προκρίθηκε στον τελικό και κέρδισε τη νίκη στις 10 Μαΐου, με 290 βαθμούς. Πέτυχε έτσι την πρώτη νίκη για την Αυστρία στη Eurovision από τον διαγωνισμό του 1966.
Όσον αφορά τις split ψήφους, η Αυστρία έλαβε 224 βαθμούς από τις επιτροπές και 311 βαθμούς από το televoting.
8) Eurovision 2015: Ιταλία / Il Volo – “Grande Amore” (550 βαθμοί)
Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision 2015 πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας, μετά τη νίκη της χώρας στο διαγωνισμό του 2014 με το τραγούδι “Rise Like a Phoenix” από την Conchita.
Το “Grande amore” (Μεγάλη αγάπη) ερμηνεύτηκε από το ιταλικό οπερατικό τρίο Il Volo και γράφτηκε από τους Francesco Boccia και Ciro “Tommy” Esposito.
Το τραγούδι κέρδισε το Μουσικό Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο το 2015 και εκπροσώπησε την Ιταλία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2015.
Δεδομένου ότι η Ιταλία είναι μέρος των ” Big Five “, οι Il Volo προκρίθηκαν αυτόματα στον τελικό του διαγωνισμού στη Βιέννη της Αυστρίας, στις 23 Μαΐου 2015.
Το κομμάτι ήρθε πρώτο στην τηλεψηφοφορία και τρίτο συνολικά, μιας και στις επιτροπές το κομμάτι ήρθε μόλις 6ο… Συγκεκριμένα, έλαβε 184 βαθμούς από τις επιτροπές και 366 βαθμούς από το televoting.
Μεγάλος νικητής της βραδιάς αναδείχθηκε ο Σουηδός Måns Zelmerlöw, με το κομμάτι “Heroes”. Η Ρωσία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Αυστραλία ολοκλήρωσαν την πρώτη πεντάδα.
7) Eurovision 2023: Σουηδία / Loreen – “Tattoo” (583 βαθμοί)
Μεγάλη νικήτρια του 67ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision αναδείχτηκε η Σουηδία με τη Loreen και το “Tattoo”.
Η ταλαντούχα ερμηνεύτρια ξεσήκωσε την αρένα του Λίβερπουλ, εντυπωσιάζοντας με την άρτια ερμηνεία της, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά των φαν, αλλά και τα στοιχήματα που την ήθελαν να κερδίζει.
Υπενθυμίζεται ότι η τραγουδίστρια με καταγωγή από το Μαρόκο κέρδισε για λογαριασμό της Σουηδίας και το 2012 με το θρυλικό “Euphoria”.
Έντεκα χρόνια μετά, επέστρεψε στην οικογένεια της Eurovision με το τραγούδι “Tattoo”, πραγματοποιώντας τη δεύτερη νίκη της στον θεσμό.
Συγκεκριμένα, η Σουηδία έλαβε 340 βαθμούς από τις επιτροπές και 243 βαθμούς από το televoting.
6) Eurovision 2017: Βουλγαρία / Kristian Kostov – “Beautiful Mess” (615 βαθμοί)
Το 2017, ο Kristian Kostov εκπροσώπησε τη Βουλγαρία με το “Beautiful Mess”, όντας ο πρώτος τραγουδιστής στη Eurovision που γεννήθηκε τη δεκαετία του 2000. Ναι, ήταν ανήλικος.
Κατέλαβε την 1η θέση στον δεύτερο ημιτελικό, με 403 βαθμούς, το καλύτερο σκορ ποτέ σε οποιοδήποτε ημιτελικό.
Ο Kostov κατέληξε να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα για τη Βουλγαρία μέχρι σήμερα, τερματίζοντας στη 2η θέση με 615 βαθμούς.
Τόσο στο κοινό, όσο και στις επιτροπές, ο εκπρόσωπος της Βουλγαρίας κατέληξε στη δεύτερη θέση.
Στις επιτροπές συγκέντρωσε 278 βαθμούς, ενώ στην ψηφοφορία του κοινού 337 βαθμούς.
5) Eurovision 2022: Ουκρανία / Kalush Orchestra – “Stefania” (631 βαθμοί)
Η συμμετοχή της Ουκρανίας στη Eurovision 2022 βρέθηκε για αρκετό καιρό υπό αμφισβήτηση, λόγω της ρωσικής εισβολής στη χώρα, ωστόσο τελικά το συγκρότημα Kalush Orchestra βρέθηκε κανονικά στη σκηνή, έχοντας τη στήριξη της ουκρανικής κυβέρνησης.
Μεγάλη νικήτρια του 66ου Διαγωνισμού Τραγουδιού αναδείχτηκε η Ουκρανία, κάτι πολύ αναμενόμενο, μιας και η χώρα είχε μείνει καρφωμένη στην πρώτη θέση των στοιχημάτων για 3 ολόκληρους μήνες, μέχρι και την τελευταία στιγμή, με μεγάλη μάλιστα διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες.
Οι Kalush Orchestra ερμήνευσαν το “Stefania”, ένα τραγούδι αφιερωμένο στις μητέρες των μελών του συγκροτήματος, αλλά και στις μητέρες όλου του κόσμου και αποθεώθηκαν από το κοινό που έστειλε με τον δικό του τρόπο ένα ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα.
Συνολικά 28 χώρες ψήφισαν με 12 βαθμούς την εμφάνιση της Ουκρανίας και αυτές είναι: η Ιταλία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ισλανδία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, το Αζερμπαιτζάν, η Βουλγαρία, η Μολδαβία, η Τσεχία, η Γεωργία, το Σαν Μαρίνο, η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Ολλανδία, η Σουηδία, το Ισραήλ, η Πορτογαλία, η Νορβηγία και η Φινλανδία.
Από την ψηφοφορία του κοινού η Ουκρανία συγκέντρωσε συνολικά 439 βαθμούς, ενώ δώδεκα βαθμούς έδωσαν στην Ουκρανία οι επιτροπές της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας.
Από τις επιτροπές η Ουκρανία έλαβε συνολικά 192 βαθμούς. Στο televoting έσπασε κάθε ρεκόρ, με 439 βαθμούς.
Σύνολο 631 βαθμοί για τη νικήτρια χώρα.
To κοινό στην Ελλάδα χάρισε στην Ουκρανία 10 βαθμούς.
4) Eurovision 2012: Σουηδία / Loreen – “Euphoria” (639 βαθμοί)
Το “Euphoria” είναι το τραγούδι με το οποίο η Loreen εκπροσώπησε τη Σουηδία στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2012 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Στο Melodifestivalen (σουηδικός εθνικός τελικός) του ίδιου έτους, το τραγούδι αναδείχθηκε πρώτο με μεγάλη διαφορά.
Στον τελικό του διαγωνισμού, το τραγούδι κατόρθωσε να φτάσει την 1η θέση με 372 βαθμούς, λαμβάνοντας το 12άρι από 18 χώρες..
H Σουηδία έλαβε βαθμούς από 40 χώρες. Η μόνη χώρα που δεν έδωσε βαθμούς στη Loreen ήταν η Ιταλία (και η Σουηδία για ευνόητους λόγους…).
Η Loreen κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση τόσο στην ψηφοφορία του κοινού (343 βαθμοί), όσο και στις επιτροπές (296 βαθμοί).
Το Euphoria θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά και επιτυχημένα τραγούδια της Eurovision.
3) Eurovision 2015: Σουηδία / Måns Zelmerlöw – “Heroes” (642 βαθμοί)
Στις 14 Μαρτίου 2015, το “Heroes” του Måns Zelmerlöw κέρδισε το Melodifestivalen 2015 και εκπροσώπησε τη Σουηδία στον διαγωνισμό της Βιέννης.
Το τραγούδι του Σουηδού καλλιτέχνη ήταν ένα από τα μεγάλα φαβορί για το τρόπαιο.
Τελικά, το “Heroes” κέρδισε τον διαγωνισμό, με τη Σουηδία να φτάνει στην 6η νίκη της.
Το “Heroes” είναι το τραγούδι με την τρίτη υψηλότερη βαθμολογία στην ιστορία του διαγωνισμού από το 1975 έως και σήμερα. Είναι επίσης το πρώτο τραγούδι που κέρδισε, μετά την εισαγωγή του συστήματος όπου το τελικό αποτέλεσμα βγαίνει κατά το ήμισυ από τις επιτροπές και από το άλλο ήμισυ από την ψηφοφορία του κοινού, το οποίο δεν κέρδισε την τηλεψηφοφορία.
Συγκεκριμένα, το “Heroes” κατέλαβε στον Μεγάλο Τελικό την πρώτη θέση στις επιτροπές με 363 βαθμούς, ενώ στο televoting έφτασε στην τρίτη θέση με 279 βαθμούς. Το σύνολο 642 πόντοι.
2) Eurovision 2009: Νορβηγία / Alexander Rybak – “Fairytale” (690 βαθμοί)
Ο Alexander Rybak κέρδισε τον εθνικό διαγωνισμό Melodi Grand Prix 2009 και εκπροσώπησε τη Νορβηγία στη Eurovision 2009 με το τραγούδι “Fairytale”, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τη ρωσική και νορβηγική παραδοσιακή κουλτούρα.
Τη μουσική και τους στίχους του τραγουδιού έγραψε ο ίδιος ο Rybak.
Στον διαγωνισμό της Eurovision, ο Alexandrer Rybak ήταν το απόλυτο φαβορί για τη νίκη, με τον ίδιο να θριαμβεύει στον Μεγάλο Τελικό.
Το “Fairytale” κέρδισε με την υψηλότερη βαθμολογία από τότε που ξεκίνησε ο διαγωνισμός, με 387 πόντους. Ο Rybak έλαβε δεκαέξι 12άρια.
Η μέση βαθμολογία του ήταν 9,4 βαθμοί στα 12 από κάθε χώρα που ψήφισε, το υψηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε η χρήση της ψηφοφορίας του κοινού το 1998.
Στα split αποτελέσματα, η Νορβηγία έλαβε 312 από τις επιτροπές και 378 από το κοινό. Φυσικά, και ήταν πρώτος και στις δύο βαθμολογίες.
Το κομμάτι έγινε παγκόσμια επιτυχία και έχει μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή τραγούδια του διαγωνισμού.
1) Eurovision 2017: Πορτογαλία / Salvador Sobral – “Amar Pelos Dois” (758 βαθμοί)
Το “Amar pelos dois” (Αγάπη για εμάς τους δυο) ερμηνεύτηκε από τον Πορτογάλο τραγουδιστή Σαλβαντόρ Σομπράλ.
To τραγούδι γράφτηκε από την αδερφή του, Λουίζα Σομπράλ. Το εν λόγω κομμάτι κέρδισε στο Φεστιβάλ του Κανσάο του 2017 και στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision του 2017 δίνοντας στην Πορτογαλία την πρώτη της νίκη από την έναρξη της συμμετοχής της στον μουσικό θεσμό.
Οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται σε μια χαμένη αγάπη και στην αναζήτηση να τη βρει. Ο Σομπράλ το χαρακτήρισε ως “ένα τραγούδι αγάπης. Ένα θλιβερό τραγούδι”.
Πριν τον Μεγάλο Τελικό, τα αδέρφια Σομπράλ απέσπασαν με το τραγούδι το διπλό βραβείο Marcel Bezençon. Ο Σαλβαντόρ Σομπράλ έλαβε το καλλιτεχνικό βραβείο ενώ η Λουίζα Σομπράλ έλαβε το βραβείο σύνθεσης.
Στο τέλος της βραδιάς, η Πορτογαλία σάρωσε και βγήκε πρώτη τόσο στην ψηφοφορία των επιτροπών (382 βαθμοί), όσο και στο televoting (376 βαθμοί).
Σε 10 ημέρες διεξάγεται ο 68ος Διαγωνισμός της Eurovision στο Μάλμε της Σουηδίας, και το ερώτημα είναι ένα: Θα καταφέρει η Μαρίνα Σάττι να “εισβάλει” στην παραπάνω λίστα, κερδίζοντας την ψήφο του κοινού και των επιτροπών;