BEHIND THE SCENES ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Από τα κουστούμια της Φόνισσας μέχρι τα locations του Animal, οι φετινές υποψήφιες στα βραβεία Ίρις αποκαλύπτονται στο News24/7. Σχέδια, moodboards, αποσπάσματα και αποκλειστικές εικόνες από το ελληνικό σινεμά της χρονιάς.

Όπως κάθε καλοκαίρι, ήρθε και φέτος η ώρα της ανάδειξης των νικητών για τα βραβεία Ίρις– τα βραβεία για τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς στο ελληνικό σινεμά.

Το εξαιρετικά δομημένο Πίσω από τις Θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου σάρωσε πέρυσι, κερδίζοντας 10 Ίρις ανάμεσα στα οποία Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Πρωτοεμφανιζόμενης Σκηνοθέτη. Θα υπάρξει φέτος μια αντίστοιχα θριαμβευτική παρουσία;

Πολλές είναι οι ταινίες που διακρίνονται με πολλές υποψηφιότητες, ακόμα και κάποιες που έμειναν εκτός της κατηγορίας Καλύτερης Ταινίας, δείχνοντας έτσι τον πλούτο της φετινής χρονιάς για το ελληνικό σινεμά. Από την λογοτεχνική τραγωδία της Φόνισσας μέχρι το κοινωνικό δράμα του Animal κι από την πολύχρωμη φρεσκάδα του Καλοκαιριού της Κάρμεν ως την νοσταλγική τρυφερότητα του Πολύδροσου – κι όλες τις αποχρώσεις που συναντούμε στο ενδιάμεσο, η εγχώρια παραγωγή είχε πολλά να δείξει φέτος.

Ποια θα επικρατήσει τελικά; Μέχρι να μάθουμε την απάντηση, σου συστήνουμε πολλές από τις σημαντικότερες ταινίες της χρονιάς, που βρίσκονται υποψήφιες για Ίρις. Και στις παρουσιάζουμε behind the scenes, σα να βλέπεις DVD extras: Με τα ντιζάιν των εντυπωσιακών κουστουμιών, αποσπάσματα του σεναρίου, moodboards, αλλά και αποκλειστικές φωτό από το σετ των γυρισμάτων.

Γνώρισε τις ελληνικές ταινίες της φετινής χρονιάς όπως δεν τις έχεις ξαναδεί.

Φόνισσα

Τι είναι: Βασισμένο στο ομώνυμο κλασικό αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η Φόνισσα εκτυλίσσεται σε ένα απομακρυσμένο νησί της Ελλάδας όπου η Χαδούλα, παγιδευμένη στην απόρριψη της ίδιας της μάνας της, αγωνίζεται να επιβιώσει ακολουθώντας τις επιταγές μιας πατριαρχικής κοινωνίας. Και αφαιρεί ζωές νεογέννητων κοριτσιών – ο θάνατος, πιστεύει, είναι προτιμότερη μοίρα σε αυτή την κοινωνία.

Τι γράψαμε: «Είναι αισθητικά αραιό, χτισμένο με απόλυτη σιγουριά. Μια κοινότητα αγκυροβολημένη πάνω σε άγριες πλαγιές και μέσα σε λιτά πέτρινα κτίσματα γεμάτα αιχμές και ρωγμές. Μοιάζει με μια επίγεια κόλαση από την οποία δεν υπάρχει ελευθερία, όπως δεν υπάρχει κανένα αισθητικό σημείο απόδρασης για το μάτι. Αυτός είναι ο κόσμος: Το γκρι της πέτρας, το σκληρό της επιφάνειας, η έρημος του άδειου.» (Κριτική | Συνέντευξη: Εύα Νάθενα | Συνέντευξη: Κατερίνα Μπέη)

Οι υποψηφιότητες: 16. Ταινία, Σκηνοθεσία, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Σενάριο, Α’ Γυναικείος Ρόλος, Α’ Ανδρικός Ρόλος, Β’ Γυναικείος, Β Άνδρικός, Φωτογραφία, Μοντάζ, Μουσική, Σκηνογραφία, Ενδυματολογία, Ήχος, Μακιγιάζ και Κομμώσεις, Ειδικά Εφέ

Behind the scenes:

Από το χαρτί στην οθόνη

Backstage

Animal

Τι είναι: Κάτω από τον καυτό ήλιο της ελληνικής υπαίθρου, οι ανιματέρ που δουλεύουν σε ένα all-inclusive ξενοδοχείο προετοιμάζονται για την τουριστική σεζόν. Η Κάλια είναι η αρχηγός της ομάδας. Καθώς το καλοκαίρι κορυφώνεται και η πίεση αυξάνεται, οι νύχτες τους γίνονται βίαιες και ο αγώνας της Κάλιας αποκαλύπτεται στο σκοτάδι. Αλλά όταν ανάψουν ξανά τα φώτα, το σόου θα πρέπει να συνεχιστεί.

Τι γράψαμε: «Εξαιρετικό φιλμ που κοιτάζει την άλλη πλευρά της τουριστικής βιομηχανίας με γενναίες δόσεις στραφταλίζουσας αλήθειας. Και το κάνει καταφέρνοντας να εντοπίσει την προσωπική απόγνωση μέσα σε ένα συλλογικό αδιέξοδο, εκεί όπου το σκοτάδι είναι πολύχρωμο και η βουβαμάρα έρχεται πίσω από ραγισμένες νότες ενός ρεφρέν που γίνεται ηχώ.» (Κριτική | Συνέντευξη: Σοφία Εξάρχου)

Οι υποψηφιότητες: 14. Ταινία, Σκηνοθεσία, Σενάριο, Α’ Γυναικείος Ρόλος, Β’ Γυναικείος, Β Άνδρικός, Φωτογραφία, Μοντάζ, Μουσική, Σκηνογραφία, Ενδυματολογία, Ήχος, Μακιγιάζ και Κομμώσεις, Ειδικά Εφέ

Behind the scenes:

Concept σκηνών

Κουστούμια ανά σκηνή

Backstage

Απόσπασμα σεναρίου

Το Καλοκαίρι της Κάρμεν

Τι είναι: Απολαμβάνοντας ένα ολοήμερο μπάνιο, ο Δημοσθένης βοηθά τον κολλητό του τον Νικήτα στην συγγραφή ενός σεναρίου. Θέμα του το καλοκαίρι που ο Δημοσθένης χώρισε. Η μετατροπή της ζωής σε μυθοπλασία θα οδηγήσει την πολύχρωμη φιλία τους να αλλάξει κεφάλαιο.

Τι γράψαμε: «Ο Μαυροειδής εναλλάσει τους χώρους όπου αναπτύσσεται το δράμα με τα απλωμένα, χορταστικά, ηλιόλουστα κάδρα στα βράχια που χτυπά η θάλασσα και είναι γεμάτα αντρικά κορμιά, σα να υπενθυμίζει διαρκώς στο θεατή, στον ίδιο και στους χαρακτήρες του πως, τελικά, είναι ΟΚ: Όλα αυτά εν τέλει γίνονται υλικό για προσωπικές αφηγήσεις, για προσωπική Ιστορία, το είδος των πραγμάτων που κάποτε θα σκεφτόμαστε και θα (χαμο)γελάμε, έστω κι αν συνεχίζουν να μας τσιγκλάνε ή –ακόμα και– να μας πονάνε.» (Κριτική | Συνέντευξη: Ζαχαρίας Μαυροειδής)

Οι υποψηφιότητες: 12. Ταινία, Σκηνοθεσία, Σενάριο, Β’ Γυναικείος, Β Άνδρικός, Φωτογραφία, Μοντάζ, Μουσική, Σκηνογραφία, Ενδυματολογία, Ήχος, Μακιγιάζ και Κομμώσεις

Behind the scenes:

Backstage

Moodboard κουστουμιών (κατά σειρά: Δημοσθένης, Νικήτας, Πάνος)

Γυρίσματα

Inside

Τι είναι: Ένας κλέφτης έργων τέχνης παγιδεύεται σε ένα νεοϋορκέζικο διαμέρισμα όταν μια απόπειρα ληστείας δεν πάει σύμφωνα με το σχέδιο. Κλειδωμένος μέσα στον πολυτελή χώρο με τίποτα άλλο παρά ανεκτίμητα έργα τέχνης, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλη του την ευφυία για να μπορέσει να επιβιώσει.

Τι γράψαμε: «Ο Κατσούπης κινείται σε έναν περιορισμένο μεν, εντυπωσιακό και φαινομενικά αχανή δε, χώρο, και το πείραμα του πετυχαίνει. Μαζί με τον σεναριογράφο Μπεν Χόπκινς, ξέρουν πώς να δομήσουν κάτι φαινομενικά μονοκόμματο, τόσο χωροταξικά όσο και αφηγηματικά. Ο φυσικός χώρος στον οποίο κινείται ο πρωταγωνιστής αποκαλύπτει νέες πτυχές του κατά τη διάρκεια της περιπέτειας, ενώ το μοτίβο κυκλικής επανάληψης κουράζει μεν σε σημεία, αλλά από την άλλη επιτρέπει στην ταινία να αναπτύξει μια αίσθηση κρεσέντου προς το ενδιαφέρον φινάλε, και μέσα από επιμέρους set pieces με μπόλικες ιδέες και ορμή– παρά τον εγκλεισμό.» (Κριτική | Συνέντευξη: Βασίλης Κατσούπης | Συνέντευξη: Γουίλεμ Νταφόε)

Οι υποψηφιότητες: 7. Ταινία, Σκηνοθεσία, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Α’ Ανδρικός Ρόλος, Μοντάζ, Σκηνογραφία, Ειδικά Εφέ

Behind the scenes:

Σχεδιασμός διαμερίσματος

Ιδέες για τα κομμάτια τέχνης του διαμερίσματος

Τα ειδικά εφέ και οι ουρανοξύστες

Μικρά Πράγματα που Πήγαν Λάθος

Τι είναι: Μετά την τηλεοπτική δόξα που γνώρισε, ο Φάνης έχει πάρει για τα καλά την κατηφόρα. Το μόνο που χρειάζεται πλέον για να επανέλθει είναι ένα θεϊκό σημάδι. Ο Παύλος ζει στον τέλειο κόσμο. Εκείνο όμως που τον κρατάει μακριά από την καριέρα και την ιδανική οικογενειακή ζωή είναι η ίδια πραγματικότητα. Οι ζωές τους μπερδεύονται, όταν ένα σκυλάκι με το όνομα Μάφιν είναι πια νεκρό.

Οι υποψηφιότητες: 5. Ταινία, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Σενάριο, Α’ Ανδρικός Ρόλος, Σκηνογραφία

Behind the scenes:

Backstage

Αποσπάσματα Σεναρίου

Πολύδροσο

Τι είναι: Η Σοφία, η κόρη, επιστρέφει στο Πολύδροσο για να φροντίσει τη Σοφία, την μητέρα της. Στη γειτονιά που μεγάλωσε την περιμένουν όλοι οι λόγοι που την έκαναν κάποτε να θέλει να φύγει. Το Πολύδροσο είναι ένα απομονωμένο προάστιο και οι Σοφίες περνάνε τις μερες τους σκοντάφτοντας σε φαντάσματα του παρελθόντος. Μια ταινία για ανθρώπους τρυφερούς σε έναν μη τρυφερό κόσμο.

Τι γράψαμε: «Το Πολύδροσο είναι όχι τόσο μια συγκεκριμένη, κυριολεκτική περιοχή όσο περισσότερο μια αίσθηση, μια συναισθηματική και νοσταλγική κατάσταση. Ένα άλμπουμ αναμνήσεων, περασμένο μέσα από ένα φίλτρο ζεστών φλου αποχρώσεων, και με στιγμές που διαχέονται μεταξύ τους ασχέτως του αν είναι παρόν ή παρελθόν, αν είναι αναμνήσεις ή φόβοι, αν είναι στιγμές ή όνειρα.» (Κριτική | Συνέντευξη: Βίκυ Καγιά και Σοφία Κόκκαλη)

Οι υποψηφιότητες: 7. Α’ Γυναικείος Ρόλος (2), Φωτογραφία, Μουσική, Ενδυματολογία, Ήχος, Μακιγιάζ και Κομμώσεις

Behind the scenes:

Locations γυρισμάτων

Μέντιουμ

Τι είναι: Στο μεταίχμιο της ενηλικίωσης και έχοντας χάσει πρόσφατα τη μητέρα της, η Ελευθερία επισκέπτεται την ετοιμόγεννη μεγάλη της αδερφή στην Αθήνα. Περιπλανώμενη στο αυγουστιάτικο καμίνι μιας άγνωστης μεγαλούπολης, γνωρίζει το ξύπνημα της σεξουαλικής επιθυμίας στο πρόσωπο του αινιγματικού Άγγελου, ο οποίος τη παρασύρει στον εκκεντρικό του κόσμο.

Τι γράψαμε: «Η Χριστίνα Ιωακειμίδη (Χάρισμα) σε μια ιστορία ενηλικίωσης που λειτουργεί καλύτερα όσο επαφίεται στις διαθέσεις παρά στην πλοκή. Πολύ καλή κεντρική ερμηνεία (Αγγελική Μπεβεράτου) και 5 υποψηφιότητες Ίρις για την ταινία.» (Κριτική)

Οι υποψηφιότητες: 5. Σκηνοθεσία, Σενάριο, Α’ Γυναικείος Ρόλος, Β’ Γυναικείος, Ενδυματολογία

Behind the scenes:

Moodboard

 

Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας

Τι είναι: Ο παντοδύναμος Βραχμαπούτρα φουσκώνει ξανά, έτοιμος να καταπιεί τα πάντα στο διάβα του. Σε ένα νησί από λάσπη που σιγά σιγά εξαφανίζεται, η Αφρίν, μια δωδεκάχρονη ορφανή κοπέλα, ετοιμάζεται να αφήσει τον μοναδικό κόσμο που έχει γνωρίσει μέχρι τώρα. Όταν το σπίτι της βουλιάζει από τις πλημμύρες, η Αφρίν πηγαίνει με την ξύλινη βαρκά της στη Ντάκα, μια μητρόπολη που σφύζει από ζωή, για να βρει τον πατέρα της, ο οποίος έχει απομακρυνθεί από κοντά της. Αναγκασμένη να μεγαλώσει γρήγορα, η Αφρίν πρέπει να αντιμετωπίσει τα μυστήρια ενός κόσμου που βυθίζεται.

Οι υποψηφιότητες: 2. Ντοκιμαντέρ, Φωτογραφία

Behind the scenes:

Animation

Moodboard

Γυρίσματα

Info:

Η τελετή απονομής των βραβείων Ίρις 2024, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Ιουνίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα