ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ NOVEL 729 – ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΑΣ “ΒΙΩΜΑ”
Όλα όσα έγιναν στη συναυλία του ράπερ Novel 729 το Σάββατο (28/9) στο θέατρο Πέτρας.
Είναι ένας καλλιτέχνης που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει τη δική του ξεχωριστή θέση στη χιπ χοπ σκηνή της χώρας, με τον άκρως βιωματικό του στίχο να εκφράζει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του φανατικού του κοινού. Ο λόγος για τον Novel 729 που το περασμένο Σάββατο, έκανε ολόκληρο το θέατρο Πέτρας να τραγουδάει απέξω τους στίχους για τα βιώματά του.
Ο Novel 729 ήρθε από μια καλοκαιρινή περιοδεία, που, από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, πήγε να διαδώσει το δικό του “Βίωμα” (σ.σ. ο τίτλος του νέου του άλμπουμ) και βρήκε μια Αθήνα να τον υποδέχεται στο θέατρο Πέτρας στο οποίο οι πάνω από 7.000 παρευρισκόμενοι είχαν “βάλει φωτιά”.
Και ο Novel, ήταν εκρηκτικός. Για πάνω από τρεις ώρες, τραγούδησε “για τους ανήσυχους”, όπως αναγραφόταν στο μεγάλο μαύρο πανό στα decks.
Στις συναυλίες του Novel πραγματοποιείται μια συνάντηση ανθρώπων, ως επί το πλείστον νέων σε ηλικία, που ταυτίζονται με τα βιώματα και τις σκέψεις του καλλιτέχνη. Και δημιουργείται μια μεγάλη παρέα που, όταν βρίσκεσαι εκεί, νιώθεις το συναίσθημα του ανήκειν. Νιώθεις ότι αυτό που έχεις βιώσει και εσύ, μπορεί να αποτυπωθεί με λόγια, να γίνει μουσική και να είναι η θεραπεία σου στο αδιέξοδο.
Όσα νιώθεις εσύ, τα ‘χω νιώσει κι εγώ
Ίσως τελικά δεν είμαστε και τόσο μόνοι
Κι ας μην το ζούμε μαζί, έχουμε κάτι κοινό·
Το συναίσθημα απ’ το βίωμα, και μας ενώνει-Στίχοι από το “Όταν” το έβδομο τραγούδι από τον δίσκο Βίωμα
Ανάμεσα στα τραγούδια, το κοινό φώναζε ρυθμικά εφτά, δύο, εννιά. Η φιλοσοφία πίσω από αυτούς τους αριθμούς, που πολλοί από τους θαυμαστές του Novel έχουν κάνει τατουάζ, παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. Ο ίδιος έχει πει ότι σημαίνει “νόημα στην πτώση”. Και εξηγεί:
“Αν υποθέσουμε πως ένας άνθρωπος βρίσκεται σε μια ψυχολογική κατάσταση του 7 στα 10.
Όταν συμβεί κάτι στην ζωή του και βιώσει μια πτώση-μια κρίση πέφτει στο 2 (στα 10).
Στην κινέζικη γραφή η λέξη “κρίση” αποτελείται από 2 ιδεογράμματα: ένα που συμβολίζει τον Κίνδυνο και ένα που συμβολίζει την Ευκαιρία. Για αυτό και συμβολίζουμε την Πτώση με το νούμερο 2. Γιατί στις πτώσεις μας, έχουμε 2 επιλογές. Είτε να ακολουθήσουμε το μονοπάτι του φόβου είτε να δούμε την κρίση σαν μια ευκαιρία, να ακολουθήσουμε δηλαδή το μονοπάτι της άνθησης και της εξέλιξης.
Να νοηματοδοτήσουμε τον πόνο που θέλοντας ή μη, όλοι θα συναντήσουμε στην ζωή μας και να μπορέσουμε μετά την πτώση να σηκωθούμε πιο δυνατοί από ότι ήμασταν πριν πέσουμε. Να φτάσουμε λοιπόν στο 9. Γιατί 7+2 = 9. Και γιατί το 10 είναι άπιαστο.
Με λίγα λόγια: να σηκωνόμαστε πιο δυνατοί από ότι ήμασταν πριν πέσουμε γιατί βρήκαμε την δύναμη να δώσουμε ένα νόημα στην πτώση μας”.
Αυτό που ξεχωρίζει το χιπ χοπ που κάνει ο Novel, είναι η ψυχολογική διάσταση των στίχων του. Και μπορεί το πτυχίο του να είναι πάνω στη ψυχολογία και να έχει κάνει ένα μεταπτυχιακό στη ψυχοθεραπεία και την συμβουλευτική, ωστόσο ο ίδιος κάνει ξεκάθαρο πως “δεν με κάνει ψυχολόγο το ότι πήρα το πτυχίο, η ζωή μού μου έχει μάθει πιο πολλά απ’ το βιβλίο”.
Δύο αναφορές που ξεχώρισαν στη συναυλία ήταν όταν ο Novel ζήτησε από το κοινό να φωνάξει δυνατά το όνομα ενός αγαπημένου του φίλου, του Βικ, που ταξίδευε στο εξωτερικό για να πραγματοποιήσει μια επέμβαση στην καρδιά και ήθελε να του μεταδώσει την ενέργεια ότι “όλα θα πάνε καλά”, καθώς και όταν έκανε αναφορά στον μετανάστη Μοχάμεντ Καμράν που βρέθηκε νεκρός στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα.
“Αυτή είναι η ζωή που ζούμε παιδιά. Βγαίνουμε έξω και υπάρχει μόνο μίσος. Και για αυτόν τον λόγο και για πολλούς άλλους, θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και να σας δώσω την αγάπη μου, γιατί όταν έρχομαι εδώ νιώθω ότι ανήκω κάπου και σας το έχω ξαναπεί. Δεν ξέρω τι μπορούμε να κάνουμε όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα και γίνονται συνέχεια τέτοια πράγματα. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε εμείς, είναι να ανάψουμε μια φωτιά για να μπορέσουμε να ζεστάνουμε κόσμο”, είπε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για έναν κόσμο χωρίς μίσος, φόβο και ρατσισμό.
Στην σκηνή όπως πάντα τον πλαισίωνε ο Sativa στα decks και ο NS Sonic στα φωνητικά. Μαζί με τον Novel τραγούδησαν ο K 287 (Παναγιώτης Μάλαμας), o Jaul και οι Λόγος Τίμής – με το κοινό να τους ζητάει παθιασμένα, μια και πάντα εμφανίζονται στη συναυλία του Novel, και το αντίστροφο, με τους ράπερ να έχουν συνεργαστεί σε αρκετά κομμάτια (με τις Νάρκες και την Στιχοθεραπεία να είναι από τα κλασικά τους που απολαύσαμε περισσότερο).
“Δυσκολεύομαι να απολαμβάνω τις μεγάλες συναυλίες. Αυτή τη φορά το απόλαυσα περισσότερο από κάθε άλλη φορά”, είπε χαιρετώντας όσους γέμισαν ασφυκτικά το θέατρο Πέτρας. Και το πόσο το απόλαυσε, το μετάδωσε σε όλους μας.
Όπως έγραψε και ο ίδιος την επόμενη μέρα στον λογαριασμό του στο Instagram, “αυτό δεν ήταν συναυλία, ήταν τελετή“. Όσοι βρεθήκαμε εκεί, το επιβεβαιώνουμε.