ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΘΕΡΙΝΑ

Χτίσκοκ, Αλμοδόβαρ, Ντέιβιντ Λιντς, αλλά και τα πιο must διαμάντια του φετινού ευρωπαϊκού και χολιγουντιανού σινεμά, όλα σε μια λίστα.

Μέσα σε ένα γενικευμένο συνωστισμό τίτλων, με λάιτ ευρωπαϊκά φιλμ δίχως ιδιαίτερες περγαμηνές ή φιλοδοξίες, ή χλιαρά μπλοκμπάστερ να γεμίζουν ό,τι αίθουσα βρουν, μπορεί να είναι καμιά φορά και λίγο χαοτικό να αποφασίσεις τι από όσα παίζονται στα θερινά είναι κάτι που στα αλήθεια σε ενδιαφέρει.

Οι νέες κυκλοφορίες δεν βοηθούν πάντα: Ταινίες που δεν βρήκαν θέση μες στη σεζόν συχνά ξεφορτώνονται με το κιλό δημιουργώντας ένα αναίτια μπουκωμένο σκηνικό για τον θεατή, κι ακόμα και καλά φιλμ μπορεί εύκολα να χαθούν.

Απαντώντας στην πολύ συχνή για αυτό το διάστημα του καλοκαιριού ερώτηση, «για πες κάτι καλό να πάω να δω στο θερινό», κοιτάξαμε τι παίζεται στα σινεμά αυτή την εβδομάδα, ξεχωρίζοντας μερικούς από τους κορυφαίους τίτλους της θερινής περιόδου. Είτε μιλάμε για νέες κυκλοφορίες, είτε για τις κλασικές επανεκδόσεις, είτε για κάτι που περσινό που δε λέει να σταματήσει να μαζεύει θεατές.

Πάντα Υπάρχει το Αύριο

Το ιταλικό μπλοκμπάστερ της χρονιάς απέχει μίλια από ό,τι είναι συνυφασμένο με την ιδέα του ‘ευρωπαϊκού mainstream φιλμ-φαινομένου που κατέκτησε τα ταμεία’. Φανταστική ταινία εποχής, με γνώση πάνω στην ιταλική κινηματογραφική κληρονομιά, ένα δυνατό κοινωνικό και αισθητικό βλέμμα κι ένα συγκινητικό φινάλε-έκπληξη που οδηγεί σε νέα ανάγνωση όλου του έργου.

Υπέροχες Μέρες

Η μεγάλη επιστροφή του Βιμ Βέντερς, ένα πορτρέτο που σφύζει από ανθρωπιά και υπαρξιακή αναζήτηση, για έναν καθαριστή τουαλετών στο Τόκιο. Γιγάντια ερμηνεία από τον Κότζι Γιακούσο σε ένα φιλμ που αποτέλεσε μεγάλη σινεφίλ εμπορική επιτυχία στη χώρα μας κερδίζοντας το κοινό.

Hit Man

Η πιο φαν ταινία του καλοκαιριού; Παιχνίδι ταυτοτήτων παιγμένο ως σέξι ρομκομ και περιπέτεια γεμάτη σασπένς την ίδια στιγμή, με τον βετεράνο πια Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ να τεστάρει τα είδη και να διασκεδάζει το κοινό έχοντας ως συνοδοιπόρο (πρωταγωνιστή και συν-σεναριογράφο) τον ραγδαία ανερχόμενο σταρ Γκλεν Πάουελ.

Η Φύση του Έρωτα

Τις γαλλικές ρομαντικές κομεντί τις βλέπουμε με το τσουβάλι και πολύ συχνά καταλήγουν ανταλλάξιμες μεταξύ τους, αλλά αυτό εδώ το πανέμορφα σκηνοθετημένο, απλό, ευθύ, αλλά συναισθηματικά ταραγμένο και σίγουρο για τον εαυτό του, δεύτερο φιλμ της Μόνια Τσόκρι, ξεχωρίζει.

Όλα για τη Μητέρα Μου

Για πολύ κόσμο ίσως και να είναι το αριστούργημα του Αλμοβόδαρ, μια ταινία που άφοβα μας προσγειώνει σε ένα κόσμο εμπνευσμένο εξίσου από τα κινηματογραφικά όνειρα του Πέδρο όσο κι από την έμφυτη ανάγκη μας για εύρεση οικογένειας σε έναν κόσμο που εύκολα παραπετά ανθρώπους. Τρυφερό και σκληρό μαζί, με τεράστια κερδιά, αξέχαστους χαρακτήρες και θρυλικό μουσικό score.

Σιωπηλός Μάρτυς

Είχε πολύ Χίτσκοκ αυτό το καλοκαίρι, και λογικό είναι, κάθε καλοκαίρι θα έπρεπε βάσει νόμου να έχει μισή ντουζίνα Χίτσκοκ στα θερινά. Αλλά μάλλον καμία από τις ταινίες του μεγάλου σκηνοθέτη δεν ταιριάζει περισσότερο στο συναίσθημα του να βράζεις στην πόλη από την οποία θα ήθελες να φύγει – αλλά δε μπορείς. Ζέστη, ιδρώτας, γειτονιά σε βρασμό και μια έντονη ανάγκη για ιστορίες. Αυτές που σκαρφιζόμαστε, κι αυτές που άλλοι μας διηγούνται. Ταινία-πινακοθήκη.

Τα Μυαλά Που Κουβαλάς 2

Η εμπορική επιτυχία της χρονιάς, άξιο, ευαίσθητο σίκουελ σε ένα από τα διασημότερα animation του 21ου αιώνα. Το Pixar-ικό διαμαντάκι ακολουθεί την ηρωίδα του στην εφηβεία, εκεί που προσωπικότητες σχηματίζονται μέσα από τα καλά κι από τα στραβά που κρύβονται μέσα μας, και διαχειρίζεται σημαντικές ιδέες με χιούμορ, με χρώμα, με αγωνία και με μια σχεδόν μαθηματική κατανόηση. Άξια εμπορική επιτυχία, πάντα τέτοιες να είχαμε.

Το Καλοκαίρι της Κάρμεν

Η πιο καλοκαιρινή ελληνική ταινία της χρονιάς, ένα γκέι ρομ-κομ και ταυτόχρονα ύμνος στη φιλία, γεμάτο χρώμα, σινεφίλ χιούμορ, συναισθηματική ειλικρίνεια και μια γενική φρεσκάδα που δεν συναντάς πολύ συχνά.

Οι Παραβατικοί

Η πιο απολαυστικά αργή heist movie της δεκαετίας! Ένα υπαρξιακών διαθέσεων και ταξικής έγνοιας αργεντίνικο φιλμ για έναν τραπεζικό υπάλληλο που αποφασίζει να σχεδιάσει μια ληστεία και να κάνει το χρόνο φυλάκισης σκεπτόμενος το πολύ απλό: Αν με λίγα χρόνια φυλακή βγάλει όσα χρήματα θα έβγαζε στη ζωή του δουλεύοντας (σαν φυλακισμένος) τότε δεν κερδίζει ζωή; Ταινία-έκπληξη, με μια πολύ καλή αλλαγή ταχύτητας και σκηνικού στα μισά.

Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ

Όχι, δεν είναι ούτε έχει υπάρξει ποτέ «η καλύτερη ταινία όλων των εποχών» (ρίξτε το φταίξιμο για αυτό το over-hype στο imdb) αλλά παραμένει ένα τρομερά διασκεδαστικό και λειτουργικό φιλμ, μια περιπέτεια ηθικής και επιβίωσης όπου οι καλοί είναι Καλοί και οι κακοί είναι Κακοί. Μια από τις πιο rewatchable ταινίες του μοντέρνου αμερικάνικου σινεμά.

Animal

Η καλύτερη ελληνική ταινία της χρονιάς, για μια ομάδα ανιματέρ σε ξενοδοχείο στη διάρκεια φουλ σεζόν, κέρδισε Χρυσό Αλέξανδρο στη Θεσσαλονίκη και σάρωσε τα βραβεία Ίρις (ανάμεσα στα οποία Ταινία, Σκηνοθεσία, Σενάριο, Α’ + Β’ Γυναικείοι Ρόλοι). Η καπιταλιστική ασφυξία σε στραφταλιζέ αποχρώσεις, με ανθρώπους που πρέπει να υποδύονται όχι μόνο τις δουλειές τους, αλλά και την ίδια τους την ευτυχία.

The Straight Story

Το πιο απρόσμενο φιλμ της καριέρας του Ντέιβιντ Λιντς, ένα straight story όνομα και πράγμα. Μια ονειρική (αλλά ευθύγραμμή!) οδύσσεια γεμάτη αξέχαστους χαρακτήρες και αυτό τον βαθύ λιντσεϊκό συναισθηματισμό που σου επιτίθεται εκεί που δεν το περιμένεις. Μάλλον η πιο συγκινητική ταινία της φιλμογραφίας του.

Οι Αντίπαλοι

Τα έχουμε πει, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας. Μελλοντικό classic, αυτό το γεμάτο μπιτ και ρυθμό φιλμ για ένα ερωτικό τρίγωνο με φόντο έναν επικό αγώνα τένις, του οποίου κάθε πόντος κρύβει και ένα μικρό διαπροσωπικό δράμα. Λούκα Γκουαντανίνο στα μεγαλύτερα κέφια της καριέρας του, Τρεντ Ρέζνορ και Άττικους Ρος στο σάουντρακ της χρονιάς και η τριπλέτα Ζεντάγια, Τζος Ο’Κόνορ και Μάικ Φάιστ σε ρόλους-εκτόξευση στην στρατόσφαιρα του stardom.

Ανατομία Μιας Πτώσης

Ο περσινός Χρυσός Φοίνικας των Καννών, ένα οικογενειακό δράμα και ταυτόχρονα δικαστικό θρίλερ που γνώρισε πολύ μεγάλη εμπορική, κριτική και οσκαρική επιτυχία, συνεχίζει να παίζεται με επιτυχία σε διάφορα θερινά. Όλο και κάπου θα το πετύχετε. Αν σας ξέφυγε ή αν κάτι σας τρώει μέσα σας και θέλετε να το ξαναδείτε, οι ευκαιρίες υπάρχουν.

Δεσμώτης του Ιλίγγου

Και μιλώντας για πτώσεις, ας κλείσουμε με τον ίλιγγο, μια από τις διασημότερες και καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, το έτερο χιτσκοκικό αριστούργημα του καλοκαιριού. Ένα επιθετικά όμορφο, ψυχαναλυτικά πλούσιο φιλμ-αίνιγμα που βάζει τα φετίχ και τις εμμονές, αναπολογητικά σε πρώτο πρόσωπο. Τι άλλο είναι τελικά το σινεμά αν όχι αυτό; Στις αίθουσες θα βρείτε και τη “Θηλιά”, άλλο ένα απολαυστικό δείγμα του σινεμά του μεγάλου σκηνοθέτη, αλλά πόσους Χίτσκοκ να βάζαμε πια σε αυτή τη λίστα;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα