ΤΟ ΕΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ
Η νηστεία της Σαρακοστής δεν έχει τους ίδιους οπαδούς με τις παραδόσεις που έχουν για πρωταγωνιστή το κρέας. Και αυτό είναι κρίμα για εσένα.
Ήλθε αυτή η περίοδος του χρόνου που οι Χριστιανοί αυτού του πλανήτη επιδίδονται στην αποχή βρώσης από κρέας, αυγά, ζωικά προϊόντα, γαλακτοκομικά, ψάρια, ελαιόλαδο και αλκοολούχα ποτά. Εν συντομία, στη νηστεία της Σαρακοστής.
Πάντα υπάρχουν κι εκείνοι που δράττονται της ευκαιρίας για να “καθαρίσουν” τον οργανισμό τους. Ή αν προτιμάς, να κάνουν αποτοξίνωση.
Προηγούμενο Είναι καλή ή κακή για την υγεία η νηστεία της Σαρακοστής
Μολονότι λίαν συντόμως θα συμπληρώσω 50 χρόνια ζωής, εξακολουθεί να εκπλήσσομαι με τη συνέπεια αυτού του λαού στο να ξεπαστρεύει κοπάδια ζώων σε κάθε αφορμή που προσφέρει το ημερολόγιο (πχ Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Τσικνοπέμπτη, Πάσχα).
Οι ίδιοι άνθρωποι βέβαια, δεν δείχνουμε την ίδια στοχοπροσήλωση στη Σαρακοστή, έστω για λόγους υγείας. Ακόμα και αν δεν τηρούμε κατά γράμμα τα ‘πρέπει’.
Όσοι κάνουν διατροφή για λόγους υγείας όλο το χρόνο, ξέρουν πως μια από τις βασικές προκλήσεις της διαδικασίας είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των επιλογών που υπάρχουν είναι bland. Nα πω άνοστες; Να πω ουδέτερες; Θα πω αδιάφορες.
Σήμερα θα αλλάξουμε αυτό το concept.
Βρήκαμε μια τροφή και έναν ΥοuTuber που βγάζει λεφτά, κάνοντας σχετικά αδιάφορα -στη γεύση- υλικά απίστευτες (diplis) συνταγές, που θα αλλάξουν την άποψη που έχετε για τη νηστεία.
Το ρεβίθι δεν είναι τροφή, είναι φάρμακο
Στην κατηγορία “όσπρια” θα βρείτε το ρεβίθι που δεν έχουμε εκτιμήσει στην ημεδαπή όσο θα έπρεπε. Επίσης, δεν το εκμεταλλευόμαστε στο πλήρες εύρος τους. Σκέψου πως κυκλοφορούν σε χούμους, αλλά και σε ταπεινά -οικονομικά- στραγάλια. Το NEWS 24/7 είχε αναφέρει ότι είναι το βραδινό σνακ που προστατεύει την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα μάτια και μας βοηθά να κοιμηθούμε.
Να δώσουμε στοιχεία που έχουν προκύψει από μελέτες.
Ένα φλιτζάνι περιέχει 14.5 γραμμάρια πρωτεΐνης -δομικό στοιχείο για τους μυς, τους ιστούς και τα αντισώματα, μεταξύ άλλων. Είναι το 20% της συνιστάμενης ημερήσιας ποσότητας για έναν μέσο ενήλικα, βάρους 84 κιλών.
Η ίδια ποσότητα έχει 12.5 γραμμάρια φυτικών ινών (βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης). Είναι περίπου το ήμισυ της συνιστάμενης ημερήσιας ποσότητας. Περιέχει και το 60% της ΣΗΠ σε σίδηρο (χρειάζεται για τη μεταφορά οξυγόνου) και το 70% της ΣΗΠ σε φυλλικό οξύ (σημαντικό για την αναπαραγωγή των κυττάρων). Το σίδηρο και το φυλλικό οξύ υποστηρίζουν τη σωστή οξυγόνωση του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο αναιμίας, που μπορεί να προκαλέσει κόπωση και νοητική σύγχυση.
Και όλα αυτά τα αποκτούμε σε τιμές που αρχίζουν από τα 3 ευρώ το κιλό.
ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΙΔΕΑ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΜΕ ΡΕΒΙΘΙΑ
Ο Sause Stache (κατά κόσμον Mark Thompson) είναι ο YouTuber που έγινε διάσημος, καταγράφοντας το ταξίδι του από την παχυσαρκία στην απώλεια και τελικά τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Επειδή είχε κουραστεί να τρώει τα ίδια και τα ίδια -υγιεινά πράγματα- άρχισε τους πειραματισμούς. Το θέμα των ρεβιθιών είναι από αυτά που έχει ασχοληθεί ατελείωτες ώρες.
Ενδεικτικά, μπορείς να δεις και σε κείμενο και φυσικά στο κανάλι του πού έχει φτάσει την τέχνη.
Εδώ θα αναφέρουμε τις πιο ξεχωριστές -και εύκολες- συνταγές που βρήκαμε με πρωταγωνιστή μια κονσέρβα ρεβιθιών, σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή.
Cheesecake από ρεβίθια
Παίρνεις δυο σακουλάκια κρακεράκια (φρυγανιές με μικρότερο πάχος και πιο έντονη γεύση από τις ‘κανονικές’) ολικής αλέσεως και προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αδειάζεις το ένα σακουλάκι στο μπλέντερ. Λιώνεις -αν θες vegan- βούτυρο (το 50% μιας τετράγωνης συσκευασίας) και προσθέτεις τα τριμμένα κράκερ.
Βάζεις το δεύτερο σακουλάκι των κράκερ στο μπλέντερ, αφήνοντας δυο κομμάτια εκτός. Προσθέτεις στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύεις. Παίρνεις μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, βάζεις μια λαδόκολλα, εναποθέτεις το μείγμα και το στρώνεις για να πάει παντού ομοιόμορφα. Το βάζεις στην κατάψυξη για να ‘δέσει’.
Στο μεσοδιάστημα, βάζεις σε μια κατσαρολίτσα δυο φλιτζάνια κάσιους, σκεπάζεις με νερό, βράζεις. Στραγγίζεις την κονσέρβα με τα ρεβίθια και τα βάζεις στο μπλέντερ. Προσθέτεις ενάμιση κουτάλι της σούπας υγρή βανίλια, ένα κουτί πλήρες γάλα καρύδας, μισό φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου, δυο κουταλιές αμυγδαλοβούτυρο (λειτουργεί και όποιο άλλο βούτυρο ξηρών καρπών, όπως και το ταχίνι) και αναμειγνύεις έως ότου γίνει υδαρές. Προσθέτεις το ξύσμα και το χυμό δυο λεμονιών και λίγο αλάτι. Αναμειγνύεις και πάλι.
Αφαιρείς από τη φωτιά τα βρασμένα κάσιους, τα βάζεις και αυτά στο μπλέντερ, χτυπάς και ολοκληρώνεις με τρεις κουταλιές κορν φλάουερ/νισεστέ.
Αφότου ανακατέψεις τα πάντα, βγάζεις τη βάση από την κατάψυξη, βάζεις τη γέμιση, σπας τα δυο κράκερ που φύλαξες αρχικά και τα μοιράζεις στην επιφάνεια, βάζεις στο φούρνο και ψήνεις για 45 λεπτά.
Αν το νιώθεις, βάζεις κατεψυγμένες φράουλες σε ένα τηγάνι, προσθέτεις λίγη υγρή βανίλια και λίγο σιρόπι σφενδάμου, βράζεις μέχρι να γίνει σιρόπι και προσθέτεις.
Τacos από ρεβίθια
Πέραν της τορτίγιας που είναι αυτή που ξέρεις και αγαπάς, ό,τι άλλο περιέχουν τα tacos του Sauce Stache είναι διαφορετικά από αυτά που έχεις συνηθίσει.
Παίρνεις 230 γραμμάρια μανιτάρια, τα καθαρίζεις και τα ψιλοκόβεις. Τα προσθέτεις σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μαζί με μια κονσέρβα ρεβίθια (δεν πετάς το υγρό τους), δύο κουταλιές της σούπας σπόρους κάνναβης, μια κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας, μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας και μια κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας. Αναμειγνύεις έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βάζεις ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, προσθέτεις μια κουταλιά σούπας λάδι και προσθέτεις το “κρέας”. Απλώνεις και αφήνεις να ψηθεί σιγά, έως ότου στεγνώσει και ροδίσει. Τότε μεταφέρεις σε ένα δοχείο, αφήνεις να κρυώσει και βάζεις στο ψυγείο όπου πρέπει να μείνει όλη τη νύχτα, προκειμένου να συνεχίσει να στεγνώνει.
Προφανώς και δεν υπάρχει sour cream στην Σαρακοστιανή εκδοχή των tacos. Υπάρχει αυτή που περιέχει το υγρό από την κονσέρβα των ρεβιθιών, αλάτι, το χυμό μισού λάιμ και ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό από βάζο που περιέχει κάτι σε τουρσί. Παίρνεις το ραβδομπλέντερ και λιώνεις. Τελείωσες. Βάζεις στο ψυγείο και αφήνεις όλο το βράδυ.
Πριν αρχίσει η σύνθεση, πρέπει να φροντιστεί η γεύση.
Ψιλοκόβεις μισό κρεμμύδι, ρίχνεις σε τηγάνι στο οποίο έχεις βάλει ελαιόλαδο και ψήνεις μέχρι να γίνει διάφανο. Ψιλοκόβεις τρεις σκελίδες σκόρδο, προσθέτεις στο κρεμμύδι και βάζεις λίγο αλάτι. Αφήνεις να ψηθεί, προσθέτεις στο κρέας και βάζεις λίγο από μια σάλτσα που σου αρέσει, μαζί με δύο κουταλάκια του γλυκού κύμινο, δύο κουταλάκια του γλυκού σκόνη τσίλι, ένα κουταλάκι του γλυκού πάπρικα και μερικά σέικ πιπέρι καγιέν. Ανακατεύουμε και ξεκινάμε το ‘χτίσιμο’.
Παίρνουμε την τορτίγια, βάζουμε λίγο ψιλοκομμένο μαρούλι, λίγη ντομάτα -κομμένη σε κύβους-, λίγο τυράκι -αν θες, vegan-, το κρέας, την κρέμα και τυλίγουμε.
Bonus: Βurger από ρεβίθι
Μια κονσέρβα με ρεβίθια μπορεί να γίνει ό,τι φανταστείς, αρκεί να στραγγίξεις, να βάλεις το όσπριο σε ένα τηγάνι, να το ‘τσιγαρίσεις’ με ό,τι σου αρέσει (κρεμμύδια, πιπεριές ή ό,τι άλλο) και ενδεχομένως να το ‘πατήσεις’ ελαφρώς, ώστε να μη λιώσει τελείως, αλλά να γίνει μια μάζα.
Μπορεί να γίνει και σος για μπέργκερ. Πώς; Παίρνεις το υγρό της κονσέρβας, κρατάς μισό φλιτζάνι και το βάζεις σε ένα δοχείο, μαζί με μια σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο, μια κουταλιά ξηρή μουστάρδα, λίγο αλάτι, 2 κουταλάκια ξύδι. Αναμειγνύεις με ραβδομπλέντερ σε χαμηλή ταχύτητα. Παράλληλα, βάζεις σιγά σιγά τρία φλιτζάνια λάδι αβοκάντο. Σιγά σιγά το μείγμα θα αποκτήσει τη σύσταση της μαγιονέζας. Προσθέτεις ξηρό κρεμμύδι, ένα κουταλάκι κέτσαπ, λίγη πάπρικα και πολύ μαύρο πιπέρι. Αναμειγνύεις με κουτάλι και μεταφέρεις σε ένα μπουκαλάκι που έχει ακροφύσιο. Τελείωσες με την σος.
Χρησιμοποιείς τα ρεβύθια της κονσέρβας για να φτιάξεις το ‘μπιφτέκι’. Τα ρίχνεις σε ένα μπολ, λιώνεις ελαφρά με ένα πιρούνι, προσθέτεις 1/4 του φλιτζανιού αλεύρι και ανακατεύεις μαλακά. Καλύπτεις με ένα καπάκι και βάζεις στην άκρη το μείγμα για να ξεκουραστεί.
Ψιλοκόβεις το 1/4 ενός κρεμμυδιού, έξι σκελίδες σκόρδο, κόβεις στη μέση 6 cherry τομάτες.
Βάζεις σε ένα τηγάνι λάδι αβοκάντο σε μέτρια φωτιά, προσθέτεις το κρεμμύδι και τσιγαρίζεις και μόλις αρχίσει να γίνεται διάφανο προσθέτεις τις ντομάτες. Τελειώνεις με το σκόρδο. Αφού ολοκληρωθεί το ψήσιμο, βάζεις το μείγμα σε μπλέντερ, μαζί με μισό φλιτζάνι βρώμη ολικής. Αναμειγνύεις, προσθέτεις το μείγμα με τα ρεβίθια, ένα κουτάλι ξύδι, ένα κουταλάκι πετιμέζι και δυο κουταλιές άμυλο πατάτας (μπορείς να βάλεις κορν φλάουερ). Τελειώνεις με ένα κουτάλι καπνιστή πάπρικα και ένα κουταλάκι σκόνη κακάο. Αναμειγνύεις ελαφρά, για να διατηρήσουν τα ρεβίθια την υφή τους.
Μεταφέρεις σε μια επιφάνεια και φτιάχνεις τα ‘μπιφτέκια’ (πρέπει να είναι λεπτά), τα οποία ψήνεις σε τηγάνι για 4 με 5 λεπτά, κάθε πλευρά.
Για ψωμάκι χρησιμοποίησε αυτό που τρως συνήθως.
Αντίο του αντίο, αφήνω ένα βίντεο με ρολό κιμά που δεν έχει κρέας, αλλά ρεβίθια.